Obsah vitamínu D v potravinách
Zdroje vitamínu D z potravin
- Příjem vitamínu D ve stravě má větší úlohu při
- Nedostatku slunečního záření
- V době onemocnění [5]
- Pokryje tak zhruba 10 % [5]
Vitamin D2
- Rostlinným zdrojem ergokalciferolu jsou
- Houby
- Kokosové mléko
- Ostatní rostliny obsahují jen nevýrazné množství (Hlúbik – Opltová 2004, 48)
- Content increase with exposure to ultraviolet light in:
- Mashrooms
- Cladina arbuscula
- Lichen [11]
- Emulated by industrial ultraviolet lamps
- Concentrating vitamin D2 levels to higher levels [11]
Ergosterol prekurzor ergokalciferolu - vitamínu D2
- Produced by ultraviolet irradiation of ergosterol
- Hlavním sterolem
- Plísní
- Kvasinek
- Námelu
- Přirozeně přítomen v plísňových sýrech a v droždí [4]
Droždí
Houby
- Ergokalciferol z provitamínu ergosterolu působením slunečního záření
- Stejným způsobem jako vzniká cholekalciferol ze svého provitamínu
- Obsah závisí na řadě faktorů
- Klimatické podmínky
- Barva třeně houby aj. (Velíšek 2002, 51) [4]
- Pěstované žampiony
- Výrazně menší obsah ergokalciferolu
- Asi 2 ug/kg [4]
- Divoce rostoucí houby
- Liška obecná
- Asi 130 ug/kg [4]
- United States Department of Agriculture reports D2 and D3 content combined in one value.
- Fungal sources
- C. arbuscula (lichen), thalli, dry:
- Vitamin D3 0.67 - 2.04 ug/g (27 to 82 IU/g)
- Vitamin D2 0.22 - 0.55 ug/g (8.8 to 22 IU/g) [11]
- Agaricus bisporus (common mushroom)
- D2 + D3, per 100 grams (3.5 oz):
- Raw portobello
- 0.3 ug (10 IU)
- Exposed to ultraviolet light: 11.2 ug (446 IU)
- Raw crimini
- 0.1 ug (3 IU)
- Exposed to ultraviolet light: 31.9 ug (1276 IU) [11]
- Photosynthesizing vitamin D for more than 500 million years
- Coccolithophore
- Emiliania huxleyi [11]
Vitamin D3
- Z živočišných zdrojů významnější množství cholekalciferolu pouze:
- Játra
- Oleje z rybích jater
- Rybí tuk
- Fortifikované margaríny
- Vaječný žloutek
- Cholekalciferol v rybím tuku, játrech, vaječném žloutku a mléce
- Můžeme získat malé množství vitamínu D
Mléko
- V mléku a másle dle ročního období
- Pastvě krav na slunci (Hlúbik – Opltová 2004, 48)[4]
- V zimě bývá až čtyřikrát menší, než v létě (Velíšek 2002, 51) [4]
- Mléko, mléčné výrobky a vejce
- Malé množství vitamínu D
- Skot a slepice jsou většinou chované v uzavřených prostorách a sami trpí nedostatkem vitamínu D [1]
- Fortifikované potraviny:
- V USA a ve Švédsku
- Mléko
- V ČR
- Mléčná výživa pro kojence a batolata [1]
Obsahy vit. D3 v potravinách
- Tresčí játra
- 5 000 IU D3 v jedné konzervě [1]
- Rybí tuk
- 1250 IU D3 v jedné kávové lžičce (5g) [1]
- Losos
- 624 IU ve 100g
- Salmon, pink, cooked, dry heat,
- 522 IU 100 grams (3.5 oz) (5.2 IU/g) [11]
- Mackerel, Pacific and jack, mixed species, cooked, dry heat,
- 457 IU 100 grams (3.5 oz) (4.6 IU/g) [11]
- Cod liver oil
- 450 IU per teaspoon (4.5 g); (100 IU/g) [11]
- Sardinky
- 440 IU ve 100g
- Tuna, canned in oil,
- 269 IU 100 grams (3.5 oz); (2.7 IU/g) [11]
- Tuňák
- 236 IU ve 100g
- Sardines, canned in oil, drained,
- 193 IU 100 grams (3.5 oz); (1.9 IU/g) [11]
- Vejce
- 52 IU ve 100g
- Cooked egg yolk:
- 44 IU for a 61 g egg (0.7 IU/g) [11]
- Beef liver, cooked, braised,
- 49 IU 100 grams (3.5 oz); (0.5 IU/g) [11]
- Švýcarský sýr
- 20 IU ve 100g [1]
Fortifikované potraviny
- Fruit juices
- Fruit juice drinks
- Meal replacement energy bars
- Soy protein-based beverages
- Certain cheese and cheese products
- Flour products
- Infant formulas
- Many breakfast cereals
- Milk [11]
- 2016 in the United States FDA food additive regulations for milk fortification
- Levels not exceed:
- 42 IU vitamin D3 per 100 g (400 IU per US quart) of dairy milk
- 84 IU vitamin D2 per 100 g (800 IU per quart) of plant milks
- 89 IU per 100 g (800 IU per quart) in plant-based yogurts [11]
Vaření
- Vitamin D content in typical foods is reduced variably by cooking
- Boiled, fried and baked foods retained 69–89% of original vitamin D [11]