Historie
- Cca 400 let př.n.l.
- Popsány příznaky již Hippokratem
- Římslý starověk
- V Římě bylo mléko používáno k vyvolání zvracení a autoři lit. zdrojů se velmi podivují, že lidé severní Evropy mléko pijí nezpracované
- 1959
- Poprvé detailně popsáno Holzelem a spol.
Dědičnost laktózové tolerance
- Autosomálně–dominantní dědičný jev (Johnson 1981)
- U skupin obyvatelstva s přetrvávající laktózovou tolerancí
- Na základě studií rodin
Kde, kdy a proč mutace nastala
Neolit
- Lidé začali využívat domestikovaná zvířata
- Kalorická hodnota a jednoduché získání
- Nebylo nutné zvířata zabíjet
- V té době byla naprostá většina populace intolerantní
- Mléko se používalo k výrobě zrajících sýrů, které nezpůsobovaly obtíže
- V dobách hladomoru
- Výhodnější konzumovat mléko, bez čekání na vyzrání sýra
Asi v severní Evropě
- Švédové a většina obyvatel Západní Evropy
- Dříve oddělené části kontinentu
- Jedna z nejnižších intolerancí mléčného cukru na světě
- Obyvatelé východní Evropy, Středomoří a Afriky
- Nejvíce intolerancí laktózy v dospělosti
- Ve starověké Číně se mléko také nepilo
- Kočovníci na jejích okrajích mléko pili (Mongolsko, asijské stepi)
- Při kočovném způsobu života nebyly podmínky pro výrobu sýra
- Nevyužít E z koňského mléka by bylo ztrátové
V oblastech s nižším slunečním zářením (-vit. D)
- Zvýhodněny děti a dospělí s tolerancí
- Nízké procento laktózové intolerance u severských národů
- Švédsko a Dánsko jako státy s nejniřší lakt. intolerancí
- U národů jižních resorbce vápníku zajištěna vysokou produkcí vitaminu D v kůži mohutně osvětlované sluncem
Kulturně-historická hypotéza
- Simoons 1970, McCranck 1971
- T.č. nejvíce podporovaná hypotéza
- Mutace spojována s počátkem konzumace mléčných výrobků
- Cca před 10 000 lety a domestikaci zvířat
- Mléko je kvalitním zdrojem živin - evolučně prospěšné
- Z hlediska přežití i reprodukce
- Súdán, Etiopie
- Velmi nízký výskyt laktózové tolerance.
- Přitom krávy a velbloudi a jejich mléčné produkty důležitou složkou jejich životního stylu:
- A) od doby přijetí zvyku u těchto národů chovat tato zvířata a konzumovat jejich produkty ještě neuplynul dostatečný čas pro vytvoření laktózové tolerance
- B) stěhování národu.
- C) mléko a mléčné výrobky se jí fermentované, tedy s nižším množstvím laktózy
- Aridní klima a hypotéza laktózové tolerance v dospělosti
- Cook n al-Torki 1975
- Vznik laktózové tolerance u pouštních nomádů
- Mléko
- Zdroj vody a elektrolytů
- Prostředkem přežití v horkém a suchém počasí
- Současně potravina i nápoj
- Hledisko hygienické čistoty
Dnešní pohled
- Laktózová intolerance v dospělosti je „normální“
- U 70% obyvatelstva
- Terminologie měla být obrácena
- Nesnášenlivost mléčného cukru by měla být brána jako standard
- Mutace u evropské menšiny označena jako laktázová trvalost
Literatura:
[1] EDITA , Klímová. Alternativní zdroje bílkovin a vápníku při nesnášenlivosti laktózy [online]. Brno : ?, 2007. 37 s. Bakalářská práce. MASARYKOVA UNIVERZITA Fakulta sportovních studií Katedra sportovní medicíny a zdravotní tělesné výchovy. Dostupné z WWW: < is.muni.cz/th/102468/fsps_b/Bakalarska_prace__Alternativni_zdroje_bilkovin_a_vapniku_pri_nesnasenlivosti_laktozy__1_.doc >.
[2] MUDr. Petr Kocna, CSc. MUDr. Petr Kocna, CSc. Laktózový toleranční test, dechový test s 13C-laktózou, H2-test. In Laktózový toleranční test, dechový test s 13C-laktózou, H2-test [online]. Ústav klinické biochemie VFN a 1.LF UK : PeKo 2007 - internetové centrum , 2007 [cit. 2011-03-20]. Dostupné z WWW: < www1.lf1.cuni.cz/~kocna/glab/gl_lakto1.htm >.
[3] Lactose Explained. In Food reactions [online]. ? : ?, 2005 [cit. 2011-03-20]. Dostupné z WWW: < www.foodreactions.org/intolerance/lactose/absorption.html >.
[4] MUDR. KOCNA, CSC., Petr . DECHOVÉ TESTY – MODERNÍ, NEINVAZIVNÍ DIAGNOSTIKA. Interní Med. [online]. 2006, 7 a 8 , Ústav klinické biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a VFN, Praha, [cit. 2011-03-20]. Dostupný z WWW:
[5] ING. KVASNIČKOVÁ, Alexandra. Tolerovatelný příjem laktózy při její nesnášenlivosti. In Vědecké stanovisko EFSA k meznímu příjmu laktózy u osob s intolerancí laktózy a galaktosémií. [online]. ? : Agronavigátor, 5.10. 2010 [cit. 2011-03-20]. Dostupné z WWW: < www.agronavigator.cz/default.asp?ch=13&typ=1&val=104759&ids=158 >. 104759.
[6] HELLINGEROVÁ, Petra . Poruchy metabolismu sacharidů [online]. Brno : ?, květen 2008. ? s. Bakalářská práce. Masarykova univerzita v Brně Lékařská fakulta. Dostupné z WWW: < is.muni.cz/th/176871/lf_b/Bakalarka2.txt >.
[7] MVDR. MATĚJOVÁ, Halina; MGR. BŘEZKOVÁ, Veronika . Laktózová intolerance versus laktózová tolerance. Časopis VaP. 28.5.2010, 2010/03, s. ?. Dostupný také z WWW: < www.vyzivaspol.cz/clanky-casopis/laktozova-intolerance-versus-laktozova-tolerance.html >.
[8] STRÁNSKÝ, Miroslav ; SIEBER, Robert ; DE VRESE, Michael . Laktóza ve výživě. Lactose in Nutrition.. Občanské sdružení pacientů s IBD : Crohn.cz [online]. 2007, ?, [cit. 2011-03-20]. Dostupný z WWW: < www.crohn.cz/colitiscrohn/product.asp?productId=225&detailSubCatCode=134 >. ISSN 1214-1534.
[9] Laktózová intolerance. Fitlife.cz [online]. 2011, ?, [cit. 2011-03-20]. Dostupný z WWW: < www.fitlife.cz/laktozova-intolerance >.