Laktóza
- Mléčný cukr
- Oligosacharid
- V různém množství v každém živočišném mléku
- V kravském mléce bývá 4 – 5%
- V lidském 5,5 – 7%
- Ve všech mléčných výrobcích
- Obvykle cca 5 g laktózy / 100 ml
- Asi 40% sladivost sacharózy
- Konzumace vede ke zvýšení glykémie
- Na rozdíl od sacharózy menší kariogenní (kazotvorné) [1]
V potravinách
- Smetana a v máslo
- Snížený obsah vody proti mléku
- Obsah laktózy o 1/4-1/2 snížen
- Zakysané mléčné výrobky
- Mléčné bakterie pokles laktózy cca o 1/3
- Jogurty obohacené sušeným mlékem - koncentrace laktózy je vyšší !!
- Tvrdé i polotvrdé sýry
- Zráním štěpení laktózy na glukózu a galaktózu a ty na kyselinu mléčnou
- Syrovátka
- Laktóza - také hlavní složkou syrovátky
- Laktóza ze syrovátkového koncentrátu
- Do pekařských, mléčných a cukrářských výrobků a kojeneckých výživ
Literatura:
[1] EDITA , Klímová. Alternativní zdroje bílkovin a vápníku při nesnášenlivosti laktózy [online]. Brno : ?, 2007. 37 s. Bakalářská práce. MASARYKOVA UNIVERZITA Fakulta sportovních studií Katedra sportovní medicíny a zdravotní tělesné výchovy. Dostupné z WWW: < is.muni.cz/th/102468/fsps_b/Bakalarska_prace__Alternativni_zdroje_bilkovin_a_vapniku_pri_nesnasenlivosti_laktozy__1_.doc >.
[2] MUDr. Petr Kocna, CSc. MUDr. Petr Kocna, CSc. Laktózový toleranční test, dechový test s 13C-laktózou, H2-test. In Laktózový toleranční test, dechový test s 13C-laktózou, H2-test [online]. Ústav klinické biochemie VFN a 1.LF UK : PeKo 2007 - internetové centrum , 2007 [cit. 2011-03-20]. Dostupné z WWW: < www1.lf1.cuni.cz/~kocna/glab/gl_lakto1.htm >.
[3] Lactose Explained. In Food reactions [online]. ? : ?, 2005 [cit. 2011-03-20]. Dostupné z WWW: < www.foodreactions.org/intolerance/lactose/absorption.html >.
[4] MUDR. KOCNA, CSC., Petr . DECHOVÉ TESTY – MODERNÍ, NEINVAZIVNÍ DIAGNOSTIKA. Interní Med. [online]. 2006, 7 a 8 , Ústav klinické biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a VFN, Praha, [cit. 2011-03-20]. Dostupný z WWW:
[5] ING. KVASNIČKOVÁ, Alexandra. Tolerovatelný příjem laktózy při její nesnášenlivosti. In Vědecké stanovisko EFSA k meznímu příjmu laktózy u osob s intolerancí laktózy a galaktosémií. [online]. ? : Agronavigátor, 5.10. 2010 [cit. 2011-03-20]. Dostupné z WWW: < www.agronavigator.cz/default.asp?ch=13&typ=1&val=104759&ids=158 >. 104759.
[6] HELLINGEROVÁ, Petra . Poruchy metabolismu sacharidů [online]. Brno : ?, květen 2008. ? s. Bakalářská práce. Masarykova univerzita v Brně Lékařská fakulta. Dostupné z WWW: < is.muni.cz/th/176871/lf_b/Bakalarka2.txt >.
[7] MVDR. MATĚJOVÁ, Halina; MGR. BŘEZKOVÁ, Veronika . Laktózová intolerance versus laktózová tolerance. Časopis VaP. 28.5.2010, 2010/03, s. ?. Dostupný také z WWW: < www.vyzivaspol.cz/clanky-casopis/laktozova-intolerance-versus-laktozova-tolerance.html >.
[8] STRÁNSKÝ, Miroslav ; SIEBER, Robert ; DE VRESE, Michael . Laktóza ve výživě. Lactose in Nutrition.. Občanské sdružení pacientů s IBD : Crohn.cz [online]. 2007, ?, [cit. 2011-03-20]. Dostupný z WWW: < www.crohn.cz/colitiscrohn/product.asp?productId=225&detailSubCatCode=134 >. ISSN 1214-1534.
[9] Laktózová intolerance. Fitlife.cz [online]. 2011, ?, [cit. 2011-03-20]. Dostupný z WWW: < www.fitlife.cz/laktozova-intolerance >.