Dezerty
Banánová bábovka:
- 230 g Hera
- 230 g cukr krupice
- 4 ks žloutek
- 3 ks banán – nastrouhat
- 230g mouka polohrubá
- 4 ks bílek - sníh
- 20 g Hera - forma
- 20 g kokos strouhaný
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019Jablečné pyré
- 150 g jablka, voda
- 10 g cukr krupice
- 20g citrón - šťáva
Poznámky
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019Jablko v krému
- 1 ks jablka, voda
- 30 g džem
Poznámky
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019Jablkové řezy z bramborového těsta
- 100 g máslo
- 100 g cukr moučka
- 2 ks vejce
- Sůl
- 240 g brambory č.v. vařené
- 300 g mouka polohrubá
- 1/2 ks PDP
- 80 g mouka hladká – vál
- 40 g máslo – plech
- 40 g strouhanka
- 1000 g jablka
- 60 g cukru krupice, skořice mletá
- 60 g rozinky
- 40 g máslo – pokapání
- 20 g cukru moučka – sypání
- 1 ks vejce - potření
Poznámky
- 1. brambory vařené ve slupce, následně vychladnout a oloupat,
- 2. na vál nastrouhat / prolisovat brambory
- 3. utřít máslo s cukrem moučka šlehačem - "pěna"
- 4. vmíchat cukr s máslem do brambor
- 5. měchačkou vmíchat vejce (ne šlehačem, těsto by prý méně drželo pohromadě)
- 6. vsype se polohrubá mouka s práškem do pečiva (prášek prý lépe funguje, když je s moukou)
- 7. bochan těsta dáme do pytlíku a do lednice zchladnout (ruce rozpouští máslo a těsto je pak moc řídké a hodně lepí)
- Výše uvedená gramáž vedla k moc řídkému těstu, museli jsme i po zchladnutí stejně dosypat 100g polohrubé mouky
- 8. bochan se rozdělí na 2 kusy ze kterých se udělají 2 placky
- 9. vysypání plechu dostatkem mouky
- 10. umístění první placky na plech
- Propíchání zlepší propečení
- 11. spodní placka na plechu na 15 min. do ideálně horkovzdušné trouby na 180°C
- 12. vyndat a rozprostříd na ni strouhaná jablka se skořicí a cukrem
pro údajné zlepšení chuti nebo snad nějaké výživové hodnoty na to někdo ještě nakydá osmaženou strouhanku (!!!)
- 13. aplikovat 2. placku těsta na plech - přikrýt jablečnou náplň
- 14. opět do trouby na dopočení
- 15. potřít vejcem - žloutkem povrch, aby se to lesklo
Tuhle toxickou hrůzu s poničením všech živin vejce vysokou teplotou a oxidací za vzniku zoxidovaného cholesterolu aj. defacto jedovatých toxinů si také odpustím. Tím ať si "léčí" své pacienty...
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019Kynutý koláč:
- 300g mouka polohrubá
- 20g droždí čerstvé
- 50g cukr krupice
- 50g Hera
- 1ks vejce
- 200 ml mléko (dle potřeby i víc)
- 30g Hera - forma
- 700ml kompot švestkový
Posypka:
- 40g Hera
- 40g cukr krupice
- 60g mouka hrubá
Poznámky
- 1. kvásek
- Vlažné mléko, cukr, droždí (a někdy i mouka)
- Převařené mléko vyst. vyšší teplotě - hůře v něm rostou mikroorganismy:
- 1. pokles laktozy ve prospěch millardovy reakce a produktů hnednutí
- 2. hydrolýza tuku mléka - inhibice růstu někt. mikrobů vlivem některých volných MK
- Na topení / v kuchyni trouba na 50°C cca na okraj - necháme otevřenou (sama toruba špatně reguluje teplotu)
- Vzejde (vypění) cca do 20-30 minut
- 2. polohrubá mouka - vmíchá se vejce
- 3. Hera
- 4. z těsta bochánek
- Na uhnětení lze použít i hnětací metly ručního mixéru... roboty aj.
- Bude spojené, lepivé a kompaktní
- 5. dát do smaltované mísy a nechat kynout cca 45 min.
- Moukou poprášit povrch a zakrýt utěrkou
- Zvětší objem 1-2x = hotovo
- 6. vymazat plech s vyšším okrajem
- 7. namočenýma rukama roztahnout na plech rovnoměrně
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019Salát mrkvový
- 100g mrkev, voda
- 50g jablka
- 20g citrón – šťáva
- 5g cukr krupice
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019Ovocný salát
- 50g jablka
- 30g hrušky
- 50g hrozno
- 20g pomeranč
- 20g citrón - šťáva
- 20g vlašské ořechy
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019Perník:
- 500g mouka polohrubá
- 200g cukr krupice
- 20g kakao
- Perníkové koření
- 1ks kypřící prášek do pečiva
- 2ks vejce
- 100g olej
- 500ml mléko (a více dle potřeby)
- 30g olej – pekáč
- 50g mouka hrubá - pekáč
Poznámky
- Klasické perníkové těsto - částečně patří ještě žitná mouka (jako chléb Šumava)
- Lze udělat z polohrubé mouky
- Medové perníčky - bez kakaa - zůstanou světlé
- Perníkové koření je typycké - hřebéček, skořice, badyán, anýz
- Kypřící prášek přímo do perníku - obohacen o koření
- Lze použít i obyčejný
- Existuje i bezfosfátový kypřící prášek - důležité pro pac. s onemocněním ledvin
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019Pudink s tvarohem
- 1/2 l mléko
- 40 g puding vanilka
- 40 g cukr krupice
- 125 g tvaroh měkký
- 1 ks cukr vanilinový
Poznámka
- Pudink. prášek rozmíchává do vroucí vody
- Odstavit, míchat
- Tvaroh se zašlehá do pudingu, když je vlažný
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019Krém pudinkový
- 1/2 l mléko
- 50 g cukr krupice
- 40 g pudink vanilka
- 20g Rum
Poznámky
- 1. rozmíchat puding v malém množství studeného mléka dojemna rozpustit
- 2. dozamíchat se zbytkem mléka, které se již vaří
- 3. vařit 2-3 minuty
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019Řezy :
- 240 g mouka polohrubá
- 240 g cukr krupice
- 8 ks žloutky
- 100 ml voda
- 100 ml olej
- 1/2 ks PDP
- 20 g kakao
- 500 ml mléko
- 40 g pudink
- 60 g cukr krupice
- 20 g mouka hrubá –forma
- 20 g máslo –forma
- 500 g smetana zakysaná– povrch
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019Roláda z piškotového těsta
- 200g hladká mouka
- 200g cukr krupice (to jsme také zredukovali)
- 5ks vejce
- Sůl
- Papír na pečení
- 50g olej (asi byl na vymazání plechu - to jsme škrtli)
- 500ml smetana ke šlehání
- 2ks banán
- 50g cukr moučka - posyp
Poznámky
- Piškotové těsto:
- Hladká mouka - - bude to jemnější - lze ale i nahradit i polohroubou moukou, některé recepty i z hrubé mouky
- Piškotové placky a palačinky, tužší
- Cukr
- Vejce
- Nedává se do něho tuk - proto je možné použít jej pro různé netučné diety
- 1. nejprve vyšlehat celá vejce s cukrem
- Zbělá to a tvoří to pěnu
- 2. vmíchá se hladká mouka ručně vařečkou
- Vznikne lehce řidčí těsto, ale ne uplně tekuté
- 3. pečící papír ještě potřeme máslem na voskované straně, aby se pak lépe sundaval
- Vylije se stejnoměrně
- 4. trouba max. 150°C
- Nízké těsto rychle vyběhne
- Vyšší teplota riziko spálení...
- Při zrůžovění je hotovo, zlatavé není dobré - pak to praská a je to moc suché
- Lépe v horkovzdušné troubě
- Po vyndání ven na vlhkou studenou utěrku se přeloží
- Zamotá se podélně - dokonale vychladnout - těsto chytí tvar
- Po vychladnutí se to rozbalí
- 5. nechá se odstát - zatuhnout v lednici
- Ztuhnou krémy / tukové náplně / šlehačky aj.
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019Tvarohové šátečky :
- 250 g tvaroh měkký
- 250 g Hera
- 250 g mouka hladká
- 50 g mouka hladká – vál
- 200 g džem
- 10 g cukr moučka – sypání
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019Vosí hnízda :
- 240 g piškoty
- 120 g máslo
- 120 g cukr moučka
- 10 g kakao
- 1 ks citrón - kůra
- 50 g Rum
Náplň :
- 120 g máslo
- 60 g cukru moučka
- 10 g Rum
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019Jablečné pyré
- 150 g jablka, voda
- 10 g cukr krupice
- 20g citrón - šťáva
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019Závin:
- 1 bal těsto listové chlazené
- 40g strouhanka
- 300g jablka
- 40g hrozinky
- 40g cukr krupice
- Skořice mletá
- 40g máslo
Poznámky
- 0. listové těsto na závin
- 1. natrouhat jablka + skořicový cukr
- 2. Papír na pečení na pekáč
- 3. placku těsta na pekáči potřít máslem (aby těsto neproteklo)
- 4. zabalit, péct...