Zahušťování pokrmů
Bramborami
Zahušťování
- Zahušťovat by se mělo co nejméně
- Je vhodnější nechat pokrmům základní chuť [1]
- Zahušťují se
- Polévky,
- Omáčky,
- Masové šťávy,
- Dušené zeleniny,
- Pomazánky
Alternativní směsi na raw sladkosti, když tam nechceme dávat mouku nebo vejce
Literatura
[1] Podklady ke studiu Nutriční terapeut, vyšší odborná škola 5. května, autor neznámý, předmět ZPP - bezpečnost stravovacích provozů, Brambory, r. 2019, zimní semestr
Luštěninami
Moukou
Zaprášením:
Moukou opraženou na sucho
- Opraženou mouku necháme vychladnout
- Poté rozmícháme se studenou vodou, mlékem, smetanou a provaříme
- Pražením mouky:
- Ze škrobu vzniká dextrin
- Je lépe stravitelný [1]
- lepek ztrácí schopnost bobtnání [1]
Vznikají také produkty hnědnutí a akrylamid
Zálivkou:
- Mouka se rozmíchá v tekutině a provaří [1]
Jíškou:
- Do rozehřátého tuku se přidá hladká mouka
- Mírně se osmaží
- Podle zabarvení ji dělíme do 3 stupňů [1]
Ta nejtmavší obsahuje nejvíce produktů hnědnutí a akrylamidu - prostě mňamka co nemá se zdravím nic společného
Dietní jíška
- Opraží se mouka a v ní se rozpustí tuk (ne naopak) [1]
O něco méně tepelně poškozený tuk v celkově menším množství
Obilovinami
Škroby
Solamylem – škrobová moučka
Maizena - kukuřičný škrob
Strouhaným pečivem
- Chlebem
- Strouhanou houskou
- Perníkem
- Piškotami [1]
Zeleninou
- Vařenou lisovanou potravinou