MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Celostátní setkání celiaků

Kredity:

23.10.2010 sobota, Brno

  • V prostorách Brněnských veletrhů a výstav v hlavním sále Kongresového centra s kapacitou cca 400 návštěvníků

Jako doprovodný program během:

  • Mezinárodního veletrhu zdravotnické techniky, rehabilitace a zdraví - Medical Fair Brno Central Europe 2010
  • Přednášky budou odděleny krátkými přestávkami na občerstvení a prohlídku prezentací bezlepkových potravin
  • Prezentace výrobků v předsálí nepřetržitě 9:00 - 15:00

Předpokládané ukončení odborného programu v 15:00

Organizátor:

  • Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí v ČR
  • Prezentace činnosti svých klubů - včetně Klubu celiakie Brno

Hlavní partner akce:

  • Společnost JIZERSKÉ PEKÁRNY

Hlavním cílem:

  • Zprostředkovat nové poznatky odborníků – lékařů, biochemiků, ale i výrobců a distributorů bezlepkových potravin pacientům a odborné veřejnosti
  • V průběhu odborné části setkání se Vám přednášející s pomocí videoprojekce pokusí odpovědět na otázky spojené s celiakií a bezlepkovou dietou.

Možnosti během akce:

  • Využít osvědčené služby objednávky bezlepkových výrobků. Zboží pak bude u stánku příslušného vystavovatele rezervováno na Vaše jméno (nejpozději si jej ale musíte vyzvednout do 11:00 - pak bude nabídnuto k prodeji ostatním zájemcům)-Objednávku u příslušného vystavovatele lze učinit:
    • Prostřednictvím Klubu celiaků Brno(požadovaný výrobek a množství) cestou info@klubceliakie.cz - nejpozději do 15. 10. 2010
    • Osobně, nejpozději na pravidelné schůze Klubu celiaků Brno čtvrtek 7.10.2010
    • Na webových stránkách:
      • Schär – Kleis www.kleis.cz
      • Mantler CZ www.mantler.cz
      • Jizerské pekárny www.jipek.cz
      • Benkor www.benkor.cz
      • Labeta www.labeta.cz
      • Odravita www.odravita.cz
      • Oseva Natura www.osevanatura.cz
      • Novalim www.novalim.sk
      • Pusinka www.cukrarna-pusinka.cz
      • SH-ProDiet www.shprodiet.cz
      • Zdravý styl www.zdravystyl.cz
      • Racio www.racio.cz
      • Ceria www.ceria.cz
      • SemixPluso www.semix.cz
      • ASP Czech www.aspczech.cz
      • MP Krásno a.s. www.krasno.cz
      • ProBio www.probio.cz
      • Bezgluten www.bezgluten.cz
      • Allexx.com www.allexx.com
      • Glutenex www.vltava2000.cz/diety
      • Expres Menu s.r.o. www.expressmenu.cz
      • Mléko bez laktózy www.mlekobezlaktozy.cz
      • BIOrganic www.biorganic.cz
      • Berosa www.berosa.cz
      • Protech ČR www.protechcr.cz
      • NOMINÁL www.nominal.cz

Další informace:

  • Na www.klubceliakie.cz
  • Telefonicky
    • Lenka Haiserová +420 774 672 507
    • Ing. Dalibor Ježorek +420 603 515 718


Odborný program 10. celostátního setkání celiaků

10,00 – 10,30 MUDr. František Jimramovský, primář Pediatrické kliniky Dětské nemocnice FN Brno, Černá Pole

Nový pohled na diagnostiku celiakie

43. Setkání ročního meetingu ESPGHAN 2010

  • Definice celiakie, popis stadií a možností diagnostiky
  • Začlenění genetického vyšetření do doporučených postupů při stanovení diagnozy celiakie a screeningového postupu
  • Viz prezentované slides.

10,30 – 11,00 Ing. Dana Gabrovská, vedoucí Oddělení výživových látek, Výzkumný ústav potravinářský Praha

Testování bezlepkových potravin pro výrobce, metoda ELISA

Následuje diskuse na téma testování potravin (ing.Dana Gabrovská musí brzy odjet)

  • Aktualizace platné legislativy stran zančení obsahu lepku v potravinách
  • Lepek v pivu
    • Dřívější analytické sandwichové metody ELISA neschopny detekovat lepek jako proteinový fragment
    • 2008 metoda ke stanovení peptidových fragmentů - tedy schopnost dg. i lepek v pivu a gluk. sirupů
      • Všechna piva vyhovují definici "výrobek s velmi nízkým obsahem lepku"
        • Většinou nad 20mg/kolik, ale lze považovat za bezepečné - ale tedy záleží na množství vypitého piva
      • Piva na bázi pohanky, prosa a ječného sladu (katalánsko) - mají značku přeškrtnutého klasu
  • Lihové alkoholické nápoje pokdu po destilaci není doplněno něco, tak je to bezpečné - pálenka, whisky a pod. ok
  • Databáze potravin bezlepkových na VÚPP
    • Obsah lepku v mg/d
    • Všechny výrobky zanalyzované od r. 2006
    • Funkce jídelníček spočítá kolik lepku jste za den zkonzumovali celkem
    • 20mg/d lepku považován za relativně bezpečný při bezlepkové dietě
  • Školní jídelna v Brně
    • Během sledovaných 10-ti dnů dosáhla dobrých výsledků
  • Jídelna v nemocnici v Bohunicích
    • Také dobré - běžné obědy byly často pod dop. limitem
  • Úzká spolupráce s firmou Globus
    • Více otestovaných uzenin
  • Kontaminace potravin úd. bezlepkových
    • Mouky a pečiva bývají občas kontaminované, čajové pečivo - zachyceno celkem asi 5 výrobků, kt. nesplňovaly normu
    • Testované ovesné vločky byly ok
  • Denní meny dětí s celiakií a testy
    • Dietní chyby většinou vlivem kontaminované mouky / nevhodného pečiva

11,30 – 12,00 MUDr. Jitka Prokešová, IGEK FN Brno Bohunice

Celiakie – je pravidelná dispenzarizace nutná?

  • Shrnutí historie a poznání celiakie
    • Koliakos = řecky náchylný na střevo
  • Nízké množství diagnostikovaných a dispenzarizovaných pacientů s celiakií jen asi 10%
  • Záludnost atypcikých projevů - mimostřevních, popřípadě tiše probíhajícího on.
  • Metody vyšetření a jejich popis
  • Autoimunitní asociované onemocnění s celiakií a pdrobnější popis:
    • Sjórgenův sy.
    • Intersticiání plicní fibroza - dušnost - nejprve pouze při fyzické námaze a suchý kašel, riz. plicní hpyertenze a - kardiálního on.
      • Vždy namístě scereening celiakie
    • Idiopatická plicní hemosideroza
    • Autoimunitní on. jater
    • IgA nefropatie
    • Autim. on. štítné žlázy - často i spojeno s depresivními stavy
    • DM 1
      • Komplikiace DM - diabetický průjem a gastropatie - často diagnostikovány, ale je riziko, že se jedná o projevy nepozanné celikaie
  • Role nutričního terapeuta při terapii celiaků
    • Zhodnocení nutričního stavu pacienta, naplánování indiv. jídelníčku a pod.
      • Intervence v pod. sippingu, enterální sondy a pod.
    • Duhringova dermatitida
    • Epilepsie - refrakterní, rezistentní - možno zlepšení po zavedení bezl. diety
    • osteoporoza
      • Tenké střevo - resorpce vápníku, vit. D !!!
    • Lymfom tenkého střeva - vznik symptomů neragujících na zpřísnění bezlepkové diety, ale mnohdy přijde pac. až s perofrací nebo obstrukcí GIT
      • Intraluminální národy dlouho bezpříznakové
      • špatná prognóza
    • Vznikají častěji i B-lymfomy, MALT lymfomy aj.
  • očkování x celiakii do budoucna
    • Dr. Robert Anderson
      • Testy nejstě ve fázi 1 (laboratorní)
    • Hledání desenzibilizačních látek - t.č. O
  • Hledání protizánětlivého medikamentu
    • Naděje u refrakterních forem snad melatonin

12,00 –12,30 MUDr. Daniel Bartušek, Radiologická klinika FN Brno Bohunice

Využití zobrazovacích metod, ultrazvuku u celiakie

  • Zobrazovací metody GIT
  • Cronova choroba a ulc. colitis má "předpokládanou souvislost" s celiakií
  • Využití CT a MR při Dg. nespec. zánětů GIT a ukázka sonogr. nálezu
  • UZ a možnosti vyšetření tenkého střeva
  • Již bylo publikováno mnoho prací popisující typické UZ známky celiakie
  • V Brně t.č. zkoumají korelaci Ig, enterobiopsie, UZ a klinické obtíže formou dotazníku
    • Duodenum snížené řasy a redukované
    • V kyšelníku komoenz. zmnožené (jejunizace ilea)
    • Více tekutin v GIT - hypersekrece - zn. malabsorpce
    • Výskyt zvětšených uzlin kolem střeva - ovoidní, hyperechogenní (ne jako kulovité a černí jako při akutním zánětu Crohnovy chor.)
    • Dysmotilita a intermitentní invaginace
  • Enteroklýza - dnes téměř neprov.

12,30 – 13,00 MUDr. Dana Maňasková, Centrum preventivní medicíny Praha:

Genetická vyšetření u celiaků


13,00 – 13,30 Firemní presentace (Jizerské pekárny, Mgr.Kobíková, ….)

13,30 – 15,00 Diskuse




Poslední aktualizace: 24. 10. 2010 15:34:22
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail