Makrobiotika
Čaj bancha:
- Opražený zelený čaj,
- Opražením se sníží obsah theinu,
- Podporuje trávení.
Hlavní součást stravy
- Celozrnné obiloviny
- čerstvá zelenina
- Luštěniny
- Ořechy
- Semena
- řasy 7.
- V malém množství
- Ovoce – kompoty, sušené
- Zakysané mléčné výrobky
- tuky
- Oleje
- Velmi omezené množství
- Syrová strava
- Široké uplatnění
- Fermentované sojové produkty
- Potraviny musí pocházet z místní ekologické produkce [1]
Příklad makrobiotického jídelního lístku
- SN: Vločková kaše vodová s ořechy a hrozinkami. Čaj bancha. Dýňová semínka. 8.
- O: Rýže natural. Sojové karbanátky. Dušená zelenina. Kysané zelí. Polévka z mořských řas.
- V: Žitné placky. Čočkovo fazolové pyré. Kedlubnové Pickels. Švestky umeboši.
Nedostatky makrobiotické stravy
- Nedostatek vit. B2, 12, D, Ca, Fe u rizikových skupin obyvatel – děti, těhotné, kojící
- Makrobiotické názory nemají vědecké opodstatnění
- Makrobiotické pokrmy vhodné jen na zpestření jídelníčku
Zcela odmítají
- Cukr
- Kávu
- Alkohol
- čaj
- Výrobky z bílé mouky
- Potraviny s aditivy [1]
Kedlubnové Pickels:
- čalamáda,
- Kvašená zelenina
Princip
- Protichůdné navzájem se přitahující kosmické síly JIN a JANG
- JIN – organismus roste a střádá energii
- JANG – jak má organismus růst
Švestky umeboši:
- Druh meruňky,
- Druh japonské nakládané potraviny,
- Vyrábí se z plodů stromu UME,
- Za syrova jsou jedovaté [1]
Literatura:
[1] Učební poznamky r. 2019 pro studium nutriční terapeut na vyšší odb. škole 5. května, 1. ročník