leky-latky/sacharidy/synteza-sacharidu
Sacharidy = Glycidy (řecky gluco = sladký)Vznik sacharidů
- Made from carbon dioxide and water [1]
- Atomy uhlíku, vodíku a kyslíku
- In the green leaves of chlorophyll-containing plants
- With the help of the sun’s energy - fotosyntéza
- Human body has no leaves and obtains the energy captured from the sun by eating these carbohydrates and burning them with the help of oxygen [1]
- This reaction generates water and carbon dioxide once again
- Excreted
- Breathed out [1]
Epidemiologie konzumace cukrů
- V ČR se ročně zkonzumuje cca 39 kg cukru /osobu
- 21 kávových lžiček cukru denně / osobu !!!
- Skrytý cukr
- Slazené limonády, cereální směsi, zákusky, polotovary, mražené hotové pokrmy
Význam sacharidů
Jednoduché sacharidy a glukóza
- Hlavním zdrojem energie, rychlých kalorií
- Při dlouhodobém sportovním výkonu maratonu, cyklistickém etapovém závodě je nutné během závodu dodávat jednoduché cukry (Rosypal,1994) [2]
- Neurony a erytrocyty výlučně odkázány na dodávku glukózy
- Stravou / syntéza v těle z aminokyselin a glycerolu
Složitější sacharidy
Energetická hodnota sacharidů
- 1 g sacharidů (glukózy) = 4 cal = 16,8 J
Doporučená denní dávka sacharidů v potravě
- 50-55 % celkové energetické hodnoty [2]
- Především ve formě polysacharidů (Keller a kol., 1994) [2]
- 245-500 g / den [2]
- V závislosti na pohlaví, věku a fyzické zátěži [2] (Turek, 2004) [2]
Místo syntézy sacharidů v rostlinách
- In the green leaves of chlorophyll-containing plants
- With the help of the sun’s energy - fotosyntéza
Nárůst sachridů v ovoci
- Asimilací
- Hydrolýzou polysacharidů
- Někdy druhotně redukcí organickcýh kyselin
Substráty pro syntézu sacharidů
- Carbon dioxide
- water [1]
- Kyslík