Zdroje v potravinách a přírodě
Zdroje
- živočišné potraviny - retinol se 100% účinností vitamínu
- Rostliny - karotenoidy
- Zbarvují tkáně žlutě, oranžově, červeně až hnědě
- S krmivem do zviřat a následně např. do vaječného žloutku
Vitamín A v potravinách
- Skladován v játrech
- Vázán především na k. palmitovou
- Vitamin A pouze v živočišných potravinách
- Provitaminy v rostlinách (betakaroteny)
- Nejvíce v tresčích játrech
- Rybí tuk, vnitřnosti, máslo, mléko, sýry
- Mrkev, paprika rajčata, špenát, meruňky, broskve
Chemicky
- Mnohouhlíkaté nenasycené uhlovodíky a jejich kyslíkaté deriváty
- Cca 50 karotenoidů
Alfa karoten
- Oblioviny
Gamma karoten
Beta-karoten
- Nejvýznamnější
- Jiné rozložení dvojných vazeb, struktura jononového kruhu,
- Cca 50-54 % účinnost retinolu
- Značné množství v:
- Mrkvi
- špenátu
- šípkách
- Meruňkách
- Oranžových rajčatech
- Rybízu
- Celeru
- Petrželi
- Broskvích
- Ostružinách
- Aj.
- Oblioviny v menším množství
Delta karoten
- 42-50% účinnost retinolu
Lutein
- Oblioviny
Betakryptoxantin
- Obiloviny
Zeaxantin
- Oblioviny