Chemické vlastnosti
Synonyma
- (R-5(S)-1,2-dihidroxymethyl)-3,4-dihydroxy-5H-furan-2-one)
- Kyselina L-askorbová
- C6H8O6
- E-300
Analogs of ascorbic acid
Synthetic
Natural molecules
- [11]
Kyselina
- Dibazická kyselina enediolové struktury s heterocyklickým furanolaktonovýcm kruhem
- Schopna chelatace transitních kovů
- Schopna redukčních reakcí
- Depending on the pH of the medium in which it is located
- ascorbic acid may lose the hydrogen ions attached to one of its two ionizable groups located at carbons 2' and 3'
- Generating ascorbate monoanion or dianion [11]
- Ascorbic acid is a weak sugar acid
- Structurally related to glucose
- ascorbic acid can be found only at low pH
- In solutions above pH 5 is predominantly found in the ionized form, ascorbate
- Ascorbic acid is a neutrally charged molecule
- Can be protonated - become ascorbate [12]
Optické vlastnosti
- L-enantiomer kyseliny askorbové
- Optický izomer - antipod
- "vitamin C" always refers to the L-enantiomer and its oxidized forms
- Unless written otherwise:
- "ascorbate" and "ascorbic acid" refer in the nutritional literature to L-ascorbate and L-ascorbic acid [12]
Oxidace
- Antioxidant effect of ascorbate
- Due to its ability to donate electrons from both the second and third carbon [11]
- Electron donor - reducing agent or antioxidant
- Vit C oxiduje
- Rychleji při větší teplotě
- Za pokojové teploty
- Ztrácí se cca během měsíce (včetně džusů)
- Kandování
- Obdobné ztráty
- Lze zpomalit snížením teploty
- Oxidací askorbátu vznikne deoxyaskorbát - redoxní proces o 2 e-
- 1) ztrátou 2H a jednoho e-
- Vznikne askorbilový radikál
- Kyselý a relativně stabilní narozdíl od např. ROS
- 2) ztrátou dalšího e-
- Vznikne dehydroaskorbát
- Stále má nízkou schopnost redukovat a může být dále oxidován
- Může být sám redukován enzymaticky = regenerován na k. askorbovou
Skladování
- Zdroj vitamínu C
- Nejlépe zmrazit a zabránit oxidaci
Ascorbate
- Main form of vitamin C in the human body [11]
- Acts as a co-substrate for several enzymes
- Activity as an antioxidant
- Ability to be reversibly oxidized to ascorbyl radical and then to dehydroascorbate (DHA) [11]
- Can be oxidized in GIT by the presence of other substances
- Iron (F3+)
- Some flavonoids [11]
- May also be oxidized as a result of food processing
- Cooking techniques
- Improper storage techniques [11]
Ascorbyl radical
Dehydroascorbate (DHA)
Rozpustnost
- Hydrofilní
- Ve vodě rozpustná
- White crystalline solid soluble in water [11]
Teplo
- Vede k úbytku vitamínu C
- Cca o 10% za každých 5 minut vaření
- Sušením až 50 %
- šetrnější je dušení v páře
- Velké ztráty při tepelné konzervaci a blanšírování