nemoci-sympt/GASTROENTEROLOGIE/mikrobiom/enterotypy/prevotella
ENTEROTYP PREVOTELLA
Je charakteristický převahou bakterií rodu Prevotella, které dokážíodbourávat některé proteiny přítomné ve střevní sliznici a produkovatvelká množství thiaminu (vitamin B1) a kyseliny listové (vitamin B9). Bylspojený se stravou bohatou na vlákninu a sacharidy.Lidem s tímto enterotypem se doporučuje dávat si pozor na obilniny,upřednostňovat celozrnné, aby nedošlo k nadměrnému růstu populaceCandida albicans.
ENTEROTYP RUMINOCOCCUS
Je charakteristický převahou bakterií rodu Ruminococcus, které dokáží kolonizovat povrch sliznice akonzumovat jednoduché cukry. Mohly by hrát významnou roli v modulaci imunitního systému. Tentoenterotyp může být spojený s tendencí k růstu hmotnosti související se snazším vstřebáváním sacharidů ajednoduchých cukrů.Doporučuje se dávat si pozor na množství vlákniny a typ přijímaných obilnin, přednost je třeba dávatcelozrnným obilninám, aby nedošlo k nadměrnému růstu populace Candida albicans a problémům sinzulinovou rezistencí.