nemoci-sympt/GASTROENTEROLOGIE/sibo/terapie-podpora
Antibiotika
- SIBO se léčí primárně antibiotiky, buď krátkodobě anebo v delších cyklech, pokud se onemocnění vrací.
- Antibiotika slouží k potlačení baktérií
- Užívání některých antibiotik však může výrazně narušit složení střevní mikrobioty
Česnek (alicin)
- Někdo doporučuje celý, ale většina terapeutů varuje, že je vysoce fermentabilní díky inulinu a působí nadýmání, které může některým pacientům hodně vadit
- Při zánětu žaludku může pálit a dělat silné bolesti v žaludku
- Může vyprovokovat žlučník ke stahům
- Mnoho terapeutů na to konto doporučuje alicin - výtažek z česneku, který je údajně velmi dobře snášen
- Je účinný i vůči MRSA (zalatému stafylokoku meticilin rezistentnímu) aj.
FODMAP dieta
- Eliminuje fermentovatelné sacharidy, které jsou slabě absorbovatelné v tenkém střevě.
- V případě SIBO začnou přemnožené bakterie rozkládat tyto sacharidy brzy
- Průjem, nafukování nebo bolest břicha
- Eliminace FODMAP může zmírnit některé příznaky SIBO
- Sama o sobě však nevede k vyléčení SIBO a v případě opětovné konzumace škrobů se opět objeví příznaky
- Před x lety tato dieta byla považována za léčebnou, ale čím déle ji dodržujeme, tím hladovější jsou i naše hodné a potřebné bakterie v tlustém střevě, kde pak mohou začít přerůstat nežádoucí patogenní kmeny bakterií a stav se tím pak může dále komplikovat
- Tato dieta jenom zpočátku zmírní symptomy, ale neměla by se držet dlouho
- Je potřeba - jakmile to jen trochu jde, zkoušet různé typy vlákniny a jejich zdrojů do stravy pomalu zařazovat
Bližším otestováním by člověk mohl vyzkoušet, které typy sacharidu toleruje a ty si začal po troškách dávat...
Vlastní zkušenost je, že zpočátku má při zařazení většího množství vlákniny do stravy nadýnání i zdravý člověk, než se plně adaptují jeho střeva. Obtíže mohou trvat i 14 dní, než se střevo dostane do kondice a vlivem mechanické stimulace vlákniny se rozpohybuje.
F – fermentovatelné;
- To znamená kvasitelné – enzymaticky rozložitelné mikroorganismy, jakými jsou bakterie anebo kvasinky
O – oligosacharidy;
- Např. fruktany nacházející se v obilovinách anebo galaktany přítomné ve strukovinách [3]
D – disacharidy;
- Např. laktóza nacházející se v mléku a v mléčných výrobcích [3]
M – monosacharidy;
- Např. fruktóza nacházející se v ovoci, zelenině a v medu [3]
P – polyoly;
Potraviny s vysokým obsahem FODMAP, kterým byste se měli vyhnout:
- Artyčoky
- česnek
- Cibule
- Fazole
- Hrášek
- Hrušky
- Jablka
- Ječmen
- Med
- Mléčné výrobky
- Ochucené cereálie
- Pšenice
- žito
- Slazené nápoje
- Sušené ovoce
- čočka [3]
Povolené potraviny
- Arašídy
- Listová zelenina
- Maso
- Mrkev
- Některé ovoce (jahody, pomeranče, borůvky, hrozny)
- Olivy
- Ovesná kaše
- Quinoa
- Rýže
- Vajíčka
- Brambory [3]
Fermentovatelná vláknina
- Rozpustná, kvasitelná, měkká
- Dokážou zdraví prospěšné baktérie ve střevech využívat
- Yam, sladké brambory,
- Kukuřice, pšenice,
- Jablka, hrušky,
- Broskve, rybíz,
- Angrešt, čekanka,
- česnek, artyčoky,
- Luštěniny ad. [5]
GAPS dieta
- Byla vyvinuta Dr. Nathasha Campbell – McBrideovou
- Jako modernizovaná verze SCD diety
- S důrazem na léčení „děravého“ střeva a úpravu střevní dysbiózy.
- SCD a GAPS diety jsou si podobné, protože obě
- Eliminují obiloviny, cukry
- Eliminují zpracované potraviny.
- Bezmléčné
- GAPS prvních 6 týdnů
- Vyhladovět přebytečné bakterie
- Zbaví je preferovaného zdroje energie: cukru, škrobu a zkvasitelných sacharidů [1]
Lactobacillus plantarum a Lactobacillus rhamnosus
- Dokázaly tyto bakterie potlačit příznaky SIBO
Bohužel je potřeba najít konkrétní studii a tam si přečíst, který konkrétní kmen těchto babkterií to byl a na který přesně typ SIBO to bylo použito a pak lze uvažovat, do jaké části léčebného protokolu to vsadit
Jinak člověk riskuje, že bude užívat drahé probiotikum a nic se nestane nebo dokonce může pozorovat i zhoršení
Máta peprná
Oregano
- Olej
- Drcené listy - dle některých terapeutů to stačí
Rifaximin
- ATB, které není absorbováno ze střev, kde vymýtí většinu přebytečných baktérií. [1]
SCD dieta
- Byla založena na dietním přístupu, který vyvinul Dr. Haas v první polovině 20 století na pomoc lidem
- se všemi druhy zažívacích problémů
- IBS,
- Celiakie,
- Crohnovy choroby
- Ulcerózní kolitidy [1]
- Vyhladovět přebytečné bakterie
- Zbaví je preferovaného zdroje energie: cukru, škrobu a zkvasitelných sacharidů. [1]
Symprove™ probiotikum
- Voda, extrakt z naklíčeného ječmene,
- živé a aktivní kultury:
- L. rhamnosus,
- E. faecium,
- L. acidophilus a
- L. plantarum,
- vitamín C,
- citrát trisodný,
- Sorbát draselný
- Přírodní ochucovadla
- Sukralóza [3]
Candidase
- Alerase Enzymedica
- Nejenleky.cz
- Preparát nápomocen při terapii přerůstání kvasinek v GIT (Jakub Přibyl)
Sacharomyces boulardi aj.
- Preparát nápomocen při terapii přerůstání kvasinek v GIT (Jakub Přibyl)
Stimulace antikvasinkové slizniční imunity
- Preparáty nápomocné při terapii přerůstání kvasinek v GIT
- Betaglukany
- Vilcacora, lapacho aj. (Jakub Přibyl)
- černý kmín
Vodíkové a metanové dechové testy po perorálním podání glukózy nebo laktulózy
Fumaric acid
- Added to their feed, lambs produce up to 70% less methane during digestion
Potraviny bohaté na glycin (amonokyselina)
- Úbytek glycinu je i u lidí s trávicími obtížemi či únavovými stavy
- Sójové boby,
- špenát,
- Kapusta,
- Květák, zelí,
- Fazole,
- Okurky
- Ovoce (zejména kiwi a banán)
- Maso
- Ryby (makrela, platýs, tuňák, humr, treska )
- Sýry (mozzarella)
- Velké množství glycinu se nachází v chlorelle pyrenoidose
- V mladém ječmeni [5]
Normix (rifaximin)
- Po dobu 7-10 dní
- 1200 - 1600 mg/den denně (Prof. MUDr. Jan Bureš) [5]
Tekuté diety
- Vyhladovět přebytečné bakterie
- Zbaví je preferovaného zdroje energie: cukru, škrobu a zkvasitelných sacharidů [1]