Přístup k nemoci
Polyvalentní potravinová alergie
- Celotělový ekzémem
- Pálením v hltanu
- Bolesti břicha
Léčba musí být komplexní a měla by zahrnovat více přístupů:
- Utišení zánětu akutně - i kortikoid, eliminace spouštěčů
- Zhojení střevní sliznice + vyživit tělo živinami a vitamíny
- Zmírnění střevní dysmikrobie
- Více mikrobů, co umí trávit histamin
- Více mikrobů, co cíleně snižují zánět v kůži aj.
- Pokles buněk co produkují histamin
- šetrná desinfekce kůže s následným nasazení probiotických kultur na kůži
- Podpora protizánětlivých metabolických drah v těle
- Pokles homocysteinu - B6,9,12 vitamíny
- Doplnit vitamíny rozp. v tucích
- Normalizace o3/6 poměru - doplnit protizánětlivé tuky O3
- Fenolické látky
- Ex. cukry
- Ex. přepálené věci
- Ex. primární alergenz - mléka a lepku alespoň dočasně do zhojení
Přísná eliminační dieta dle dg. testů a zápisek
- IgE (rychlé alergické reakce)
- IgG (zpožděné reakce)
- Nespecifické potravinové intolerance, které nemusí být vždy zachyceny klasickými alergologickými testy.
- Rotace potravin – zvolit několik základních hypoalergenních potravin
- Např. rýže, kuřecí maso, sladké brambory
- Postupně po dobu několika dní zavádět nové potraviny a sledovat reakce.
Obnova střevní bariéry
- Střeva hrají klíčovou roli v rozvoji alergií, a proto je nezbytné obnovit funkci střevní bariéry a podpořit střevní mikrobiom.
Probiotika a prebiotika
- Lactobacillus rhamnosus GG
- Bifidobacterium longum
- Prokázaly účinnost v redukci atopického ekzému a zánětlivých reakcí na potraviny.
- Užívání kombinace probiotik s vysokou koncentrací Lactobacillus a Bifidobacterium vede ke snížení zánětlivé odpovědi na potraviny .
Glutamin
- Podporuje obnovu buněk střevního epitelu
- Může být užitečná při léčbě "syndromu propustného střeva" (leaky gut), který je často spojen s potravinovými alergiemi.
- Doporučená dávka je 5–15 g denně.
Omega-3 mastné kyseliny
- Přirozené protizánětlivé látky, které snižují zánět v těle a podporují obnovu sliznice.
- Měly by být užívány v podobě rybího oleje (EPA a DHA) nebo ve formě rostlinných zdrojů (lněný olej, chia semínka).
- Preferuji BalanceOil
N-acetylcystein (NAC)
- Podporuje tvorbu glutathionu, který hraje klíčovou roli v detoxikaci jater a modulaci imunitní odpovědi.
- Doporučená dávka je 600–1200 mg denně.
Kurkumin
- Silný protizánětlivý antioxidant, který podporuje zdraví jater a snižuje zánět.
- Byly prokázány i jeho pozitivní účinky na střevní sliznici.
- Doporučené dávkování: 500–1000 mg denně, ideálně s piperinem pro zvýšení absorpce.
Lokální aplikace přírodních mastí s protizánětlivým účinkem
Mast s obsahem oleje z měsíčku lékařského
- Známý svými hojivými vlastnostmi při ekzému a dermatitidě.
Konopného oleje
Olej z černého kmínu
- Kožní i cleková aplikace
Olivový olej
- Hubí st. aureus, hojí kůži
Fototerapie (UVB)
- V některých případech lze použít specifické typy světelné terapie, které snižují imunitní odpověď v kůži.
- UVB terapie byla prokázána jako účinná při léčbě atopického ekzému .
Astragalus membranaceus (kozinec blanitý)
- Tradičně používán k podpoře imunitního systému a snížení alergických projevů.
Vitamín D
- Nedostatek vitamínu D je spojován s alergiemi a zhoršením kožních problémů.
- Doporučuje se monitorovat hladinu vitamínu D a doplňovat jej v dávkách 1000–4000 IU denně, dle potřeby na základě laboratorního vyšetření.
Vitamín E, K, A
Relaxace
- Psychosomatická složka a stres
- Co svojí nemocí získávám, před čím mne chrání ?
- Co za mne moje imunita řeší v mém životě?
Alergie
- Stres reudkce
- Omezení expozice alergenu
- Utišení reakce
- Anitihistaminika 2. generace - stabilizace membrán mastocytů a bazofilních buněk
- Kortikoidy - inhibice PA A2 a zábrana syntézy AA metabolitů, lokálně
- Symptomatická terapie
- Specifická imunoterapie na základě rozsáhlých testů - hyposenzibilizační
- Snížení histaminu
- Více IgG4 opakovaným kontaktem
- Aktivace Th1 lymfocytů, aby produkovaly méně Th2 a snížili produkci IgE
- Blokace a pokles eozinofilů
Jak přistupovat k alergiím, autoimunitním onemocněním a chronickým prozánětlivým stavům
Omega 3 nenasycené mastné kyseliny
- Po doplnění mizí alergie (jako výraz prozánětlivého stavu v těle)
- Deficit omega3 nenansycených mastných ksyslein považuji za zásadní příčinu narůstajícího počtu jedicnů a jejich množství alergií
- Stav omega3 MK a poměr k prozánětlivým omega 6 lze již i měřit
- Více na metabalance.cz
Srazit cukry ve stravě
Vysadit ze stravy zdroje omega6 MK
Omezit konzumaci k. arachidonové
Zvýšit množství fenolických látek ve stravě
- Tedy podíl konzumovaných rostlin, bylin aj. ap.
Srazit prozánětlivé vlivy ve stravě
- Například cokoliv zhnědlého vlivem tepelné úpravy
- Lecithiny, barviva, glutamát aj. aditiva nepřirozeně dodané do stravy
Vyřadit ze stravy potraviny, které zvyšují střevní propustnost
Zařadit věci podporující hojení střevní sliznice
Pdopořit hojení povrchů (bariér proti vniknutí alergenu kam nepatří)
- Střevo, nos, spojivky, vagina, dásně, kůže....
- Když bariery fungují dobře, alergen skrze ně nepronikne a tím pádem pak nemůže dojít k alergické reakci