nemoci-sympt/METABOLISMUS/fenylketonurie/klasicka-fku
- Vrozená autozomálně recesivní metabolická porucha
- Chybějící nebo značně sníženou aktivitou fenylalaninhydroxylázy
- Jaterní enzym se zapojuje při hydroxylaci esenciální aminokyseliny fenylalaninu na aminokyselinu tyrozin
- Nejrozšířenější porucha metabolismu aminokyselin
- fenylalanin místo hydroxylace na tyrozin přeměňuje na p-hydroxyfenylpyruvát
- Dekarboxylací vzniká biogenní amin fenethylamin a ostatní patologické produkty
- Již záhy po porodu
Příčiny
- PKU is caused by a defect in a gene that codes phenylalanine hydroxylase
- Changes phenylalanine to tyrosine
- Leading to a toxic build-up of phenylalanine
- phenylalanine hydroxylase (PAH) which is located on chromosome 12
- Ale míra jeho aktivity může být regulována proteiny/miRNA z jiného chormozomu
Classic PKU - homozygotní defekt
- Jakmile začne novorozenec pít mateřské mléko, hladina fenylalaninu v jeho krvi začne stoupat a poškozuje vývoj mozku, během kojeneckého a batolecího věku se postupně rozvíjí mentální retardace, která dále progreduje ve středně těžkou až těžkou.
- Lowest tolerance of protein
- Fenylalanin se u nich nehydroxyluje na tyrosin
- Hromadí se v tělních tekutinách
- Poškozuje myelinizaci vyvíjejících se nervových vláken
- část fenylalaninu je fenylalaninaminotransferasou přeměněna na fenylpyruvát
- Mohutná transaminace fenylalaninu způsobuje vyčerpání 2-oxoglutarátu v citrátovém cyklu
- úbytek energie se projeví nejdříve v CNS
- Fenylpyruvát, fenyllaktát a fenylacetát
- Ve zvýšené míře vylučovány močí,
- Odtud název nemoci fenylketonurie
- Dodávají jí zápach po myšině
- V organismu je méně tyrosinu a produktů jeho metabolismu
- Např. melaninu, proto je pro nemoc typická i slabá pigmentace.
- Mikrocefalie, sklony k ekzémům, záchvaty křečí a pyramidové i extrapyramidové příznaky.
Diagnostika
- Most children with PKU are found by the newborn screening test
- A heel prick done to all babies
- If suspected after the newborn period - blood test
- DNA testing can be used
- To confirm the diagnosis
- Determine the specific gene mutation
- www.medicalhomeportal.org/living-with-child/diagnoses-and-conditions---faqs/phenylketonuria
Activity of Na+ + K+-ATPase in mitochondria and synaptosomes
- From brains of hyperphenylalaninemic rats was significantly reduced. We suggest that the reduction in ATPase activity is related to the reduction in unsaturated fatty acid in brain phospholipids known to occur in experimental hyperphenylalaninemia. In view of the central role of ATPase activity in neuronal function, it is possible that the reduction in the ATPase activity may be implicated in the functional abnormalities observed in experimental hyperphenylalaninemia and perhaps in the genetic disease phenylketonuria in humans.
- www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0014488681902648
Těhotenství fenylketonuriček
- Aby se narodilo zdravé dítě, je nutné držet přísnou dietu již před početím a během těhotenství
- Tři měsíce před početím a během těhotenství musí být fenylalaninémie (hladina fenylalaninu v krvi) matky v mezích normy
- Fenylalanin z krve matky by totiž přecházel do krve plodu a jeho vysoká hladina by poškodila vývoj plodu.
- Důsledkem takzvané mateřské fenylketonurie jsou
- Mentální retardace,
- Mikrocefalie,
- Srdeční vady
- Plod je postižen bez ohledu na svůj genotyp (tzv. fenokopie)
- Stejně tak je nutné, aby dietu držely pacientky s HPA, jelikož i u těch by mohla hladina fenylalaninu plod poškozovat
- www.wikiskripta.eu/w/Fenylketonurie
- Mateřská fenylketonurie
- Restrikce FA v dietě těhotných žen trpících fenylketonurií je nezbytná pro prevenci nezvratných změn na plodu.
- Nedodržení dietní léčby žen s klasickou či mírnou/atypickou formou onemocnění (hladina FA nad 600 µmol/l)
- Vede téměř nevyhnutelně k poškození plodu, které zahrnuje:
- Mikrocefalii,
- Zpomalení nitroděložního vývoje
- Vrozené srdeční vady
- Mentální retardaci
- Poškození je dáno vysokou toxicitou zvýšeného množství FA pro mozek plodu
- Škodlivý vliv vysoké hladiny FA v mateřské plasmě na mozek plodu byl zdokumentován mnohými studiemi na zvířatech i lidech [8,34].
- Fenylalanin zde mění syntézu myelinu a dochází k rozvoji defektů
FKU Without treatment, symptoms in classic PKU begin by about 6 months of age
- The first symptoms may include:
- A musty or "mousy" odor of the body and urine
- Developmental delays in sitting, crawling, and standing
- Microcephaly (small head size due to decreased brain growth)
If children remain untreated, they may develop:
- Decreased skin and hair pigmentation (due to lack of tyrosine)
- Eczema
- Seizures
- Anxiety, depression, problems with concentration and other aspects of executive function
- Profound intellectual disability
Dietetické a léčebné přípravky včetně umělé výživy a složení
Lofenalac (Mead Johnson)
- Pro kojence je vhodný
Minafen
- Pro kojence je vhodný
Milupa
- Milupa LPF hruška
- Pro starší kojence
- Je třeba doplnit o esenciální MK, vitaminy a minerální látky
Sinfenal (IMUNA)
Aptamil
Preaptamil
Pepti - junior
Při sestavování diety pro fenylketonuriky je třeba dodržet následující postup:
- 1. Stanovit celkovou potřebu proteinů v závislosti na věku pacienta.
- 2. Určit toleranci FA.
- 3. Definovat množství přirozených proteinů, které obsahuje tolerovatelné množství FA
- 4. Provést výpočet množství proteinů potřebného k zajištění tělesných potřeb
- Z tohoto množství odvodit hrazení substituovanými proteiny
- 5. Stanovit energetické potřeby organismu
- Určit jejich hrazení neproteinovými zdroji
- 6. Stanovit doporučení týkající se doplňujícího množství vody
Při PKU je nutné vyloučit ze stravy
- Maso,
- Mléko,
- Vejce
- Obiloviny z důvodu jejich vysokého obsahu FA
Mezi základní suroviny diety při FKU patří
- Brambory, ovoce a zelenina,
- Množství je přesně definováno
- Rostlinné oleje a škroby
- Povolené druhy ovoce a zeleniny neobsahují v jedné porci více než 50 mg FA
- Povolené druhy ovoce pro dietu při FKU:
- Jablka, meruňky, třešně, hroznové víno, grepy, pomeranče, citróny, mandarinky, nektarinky, meloun, angrešt, broskve, hrušky, ananas, fíky v čerstvém stavu, švestky, hrozinky, maliny, rebarbora.
- Povolené druhy zeleniny pro dietu při FKU:
- Artyčoky, baklažán, fazole, zelí, mrkev, květák, celer, čekanka, okurka, pórek, salát, houby, cibule, petržel, paprika, tykev, ředkvička, rajče.
- Některé druhy ovoce a zeleniny obsahují vyšší množství FA a proto je nutné je započítat do celkového příjmu FA.
- Do této skupiny patří:
- Banány, sušené meruňky, datle, sušené fíky, sušené broskve, chřest a červená řepa
Potraviny s vysokým obsahem fenylalaninu
- Maso, drůbež a ryby:
- Vepřové, hovězí, telecí a skopové maso, králík, zvěřina, kuře, krůta, husa, kachna, ryby, vnitřnosti
- Uzeniny a masné výrobky:
- Měkké a trvanlivé salámy, masové konzervy, párky, klobásy, šunka, tlačenka
- Vejce:
- Celá vejce, bílek, žloutek, sušená vejce
- Mléko a mléčné výrobky:
- Sýry, tvaroh, jogurty, smetana, šlehačka, sušená mléka, zmrzliny
- Chléb a pečivo:
- Chléb, rohlíky, sladké pečivo koblihy, koláče, bábovky, buchty, zákusky, strouhanka, trvanlivé pečivo sušenky, oplatky, piškoty, křehké chleby, křupky, slané pečivo
- Cukrovinky:
- čokoláda a čokoládové bonbóny, želatinové bonbóny a jiné
- Ořechy a mák:
- Vlašské ořechy, lískové ořechy, arašídy, kešu ořechy, para ořechy, mák
- Sušené ovoce:
- Meruňky, švestky, ananas, banán, kokos, rozinky
- Obiloviny:
- Ovesné vločky Těstoviny, mouky a výrobky z nich: mouka pšeničná, žitná, ovesná, rýžová, sójová, krupice, vaječné těstoviny, kukuřičné lupínky, knedlíky z prášku
- Luštěniny:
- Hrách, fazole, čočka, sója
- Nápoje a potraviny slazené umělým sladidlem aspartam často označovány jako light
Potraviny s vyšším obsahem fenylalaninu s částečným omezením:
- Brambory a výrobky z brambor:
- Povoleny zařazovat dle individuální tolerance
- Rýže:
- Povolena zařazovat dle individuální tolerance
- Ovoce:
- Banány, pomeranče, mandarinky
- Zelenina:
- špenát, kapusta, zelí, růžičková kapusta, květák, sterilovaný hrášek, kukuřice, zelené sterilované fazolky
- Ostatní:
- Kečup, hořčice, majonéza
Potraviny povolené
- Med, džemy a marmelády:
- Všechny druhy
- Cukr a cukrovinky:
- Ovocná želé, fondán, ovocná dražé, tvrdé kyselé bonbóny
- Zavařeniny a kompoty
- Zeleninový bujón
- Rostlinné a živočišné tuky:
- Rostlinné oleje, Rama, Flora, Perla, Hera, máslo, sádlo
Speciální potraviny a suroviny bez fenylalaninu
- Na území Evropy působí kolem dvaceti výrobců speciálních nízkobílkovinných potravin
- Pova Poděbrady, Vitana, Bezgluten, mouka Vitaprotam, POVA SPECIAL s.r.o.
- Nízkobílkovinné potraviny jsou vyráběny na bázi škrobů
- Nejčastěji škrobu kukuřičného, pšeničného, bramborového nebo škrobových směsí
- Převážně bez obsahu vajec, mléka, sóji a ořechů
- ...aj.
Dieta
- Při včasném nasazení diety se jedinec vyvíjí zcela normálně.
- phenylalanine, which is found in almost all foods containing protein, must be avoided
- Many food items that are not thought of as sources of protein (such as fruits and vegetables) still have small traces of phenylalanine and must be avoided to maintain brain health in the patient with PKU.
- Who stay on the diet for life are good
- Restrictive, low protein diet with reduction of phenylalanine
- Addition of vitamins and minerals that are necessary for body metabolism
- Requires special medical formula
- Modified to remove phenylalanine
- The special formula alone can cost $500/month or more.
- Special low-protein medical foods may need to be used to satisfy hunger and caloric needs
- Standardní péče je léčba všech osob s hladinou fenylalaninu nad cca 350-400 mcmol/l
- Spočívá v nízkobílkovinné dietě s omezením fenylalaninu
- Podáváním směsi aminokyselin bez fenylalaninu
- Po celý život
- Nejdůležitější faktor normálního vývoje mozku
Podávání velkých neutrálních aminokyselin (LNAA)
- Kompetitivně blokují transport fenylalaninu do mozku
Saproterin (brand name Kuvan)
- Syntetický derivát tetrahydrobiopterinu
- A medication approved by the FDA in 2007
- Shown to increase phenylalanine tolerance in about 25% of patients
Transplantace jater
- Zřídka pro velkou riskantnost
Genová terapie
- Stále ve stadiu výzkumu
Pegvaliase-pqpz (brand name Palynziq)
- An enzyme therapy drug approved by the FDA in 2018
- Used to aid adults with PKU with uncontrolled blood levels
- Many other therapies are in the trial phase.
Relaxation of diet is linked to
- Executive function problems,
- An increased risk of attention deficit disorder,
- Problems in school
- Metabolismus AMK u nemocných snižovat cerebrální funkce, a to v důsledku poruchy metabolismu neurotransmiterů
- Při vysokých hladinách FA bez diety
- V období vývoje mozku
- Ireverzibilní poškození CNS
- V minulosti panovaly názory, že dodržování přísné diety je nezbytné jen do dosažení čtyř až pěti let věku.
- Nyní se většina odborníků na toto onemocnění shoduje v tom, že dieta při PKU by se měla dodržovat po celý život.
- Existují však skupiny pacientů, u kterých pravděpodobně není léčba v dospělosti nutná.
- Až u 10 % dospělých pacientů s klasickou formou PKU
- Až 50 % pacientů s mírnou formou nemoci
- Nebyly zaznamenány změny v inteligenci po dosažení adolescence a to i přes to, že u nich byla dietní terapie často přerušována nebo byla zcela mimo kontrolu
- U ostatních pacientů však dochází při nedodržování dietního režimu k rozvoji
- Neuropsychologických a psychologických problémů v hojné míře
- Proto je nutné, aby pro tyto pacienty byla zajištěna kvalitní nutriční péče a podpora
- U pacientů, kteří byli diagnostikováni v rámci novorozeneckého screeningu nebo v časném dětství a byli léčeni dietou alespoň 5 až 6 let
- Byla zjištěna ve věku 10 až 12 let inteligence v normálním rozmezí
- A to i přes to, že byla dieta v některých případech diskontinuální
- Přes normální inteligenci těchto pacientů
- Mnoho adolescentů a mladých dospělých fenylketonuriků problémy ve škole
- Potíže s učením
- Psychologické a psychosociální potíže
- Část z nich vykazuje i znaky a symptomy neurologických poruch
- Průběh onemocnění fenylketonurií a jeho léčba je velice individuální
- Závisí především na typu onemocnění a dispozicích pacienta
- Dodržování diety dospělými pacienty, výsledky mnoha studií ukazují
- Nedostatečnou konzumaci speciálních proteinových substituentů a potravin pro fenylketonuriky
- Výzkum z roku 1993 ze 111 léčebných center v USA a Kanadě
- Pouze jedna třetina pacientů skutečně toto doporučení dodržuje po dosažení 18. roku věku.
- Jen 38 % dětí s fenylketonurií denně užívá substituenty proteinů
- Dospělí pacienti jich konzumují méně než by měli
- Zhruba 20 % starších pacientů vylučuje proteinové substituenty ze stravy úplně
- Stále ve většině případů dodržují nízkobílkovinnou dietu
- Důvody pro selhávání dlouhodobého dietního režimu mohou spočívat v povaze nízkobílkovinných produktů
- Bývají často suché a tuhé konzistence
- Vede k nechuti a nedostatečnému senzorickému uspokojení
- Dietní opatření
- Stravy s minimálním obsahem FA
- Zachování normálního obsahu tyrozinu a ostatních bílkovin
- Toho se často dosahuje substitucí proteiny bez fenylalaninu
- Restrikcí přirozených proteinů se snižuje a udržuje hladina FA v rozmezí µmol/l
- V případě použití léčebných přípravků, které nejsou obohaceny vitaminy a minerálními látkami nesmí být opomenuto doplnění těchto nutrientů z jiných zdrojů
- Aminokyselinové přípravky jsou často nepříliš chutné
- Může tak docházet k porušování dietního režimu
- Správně dávkované léčebné přípravky obohacené o nutrienty v kombinaci s přirozenými bílkovinami ze stravy jsou schopny zajistit plnohodnotnou výživu
- Dieta s nízkým obsahem fenylalaninu může být riziková co do obsahu
- Přirozených zdrojů n-3 polynenasycených mastných kyselin
- Děti s fenylketonurií mají často snížené hodnoty arachidonové a dokosahexenové kyseliny v krevní plazmě a membránových fosfolipidech
- Striktní PKU dieta má rovněž velmi nízký obsah tuků
- Suplementací vysokými dávkami n-3 polynenasycených mastných kyselin u dětí s fenylketonurií
- Byla pozorována úprava funkcí nervového systému, zejména motoriky a koordinace
- Dodržování přísné diety je indikováno do 15 let věku
- V dospělém věku lze dietní opatření uvolnit.
- Doporučuje se jídelníček s omezeným množstvím potravin bohatých na bílkoviny
- Doplněný menšími dávkami léčebného přípravku
- Zvláštní péči je třeba věnovat pacientkám plánujícím těhotenství
- Dieta v těhotenství je obvykle přísnější než v období dětství
- Nedodržení může vést k poškození plodu (mentální a růstová retardace, vrozené srdeční vady a jiné)
- Gassiem 2003 více než polovina dospělých pacientů uvádí
- Dietní restrikce FA vede ke zlepšení kvality jejich života
- Cítí se díky ní klidnější, vyrovnanější a méně snadno rozrušitelní
- Pouze 47 % těchto pacientů přitom dochází na pravidelné kontroly dietního režimu
- Ihned po narození je hladina fenylalaninu v krvi v normálním rozmezí
- K jejímu zvýšení dochází až v průběhu několika hodin až dnů po porodu
- Pokud je třetí den po porodu u dítěte zjištěna vysoká hladina FA
- Musí se snížit frekvence kojení na pět kojení za den
- Zbytek stravy se doplňuje mléčným příkrmem bez FA
- Následují kontroly hladiny FA třikrát do týdne
- Pokud přetrvává vysoká hladina FA, musí se zvyšovat podíl umělé substituce bez FA
- Po stabilizaci hladiny fenylalaninu v krvi se provádí kontrola jednou týdně.
- U nekojených dětí se pro začátek podává mléko bez FA až do dosažení přijatelných krevních hodnot.
- Poté se začne podávat mléko se sníženým obsahem FA z důvodu nutnosti dodat jeho minimální množství pro správný vývoj - jedná se o esenciální aminokyselinu
- Mozek kojenců je extrémně citlivý na poškození fenylalaninem
- Dodržování správně nastavené diety je nezbytně nutné
Deficit fenylalaninu
- Pokud je dieta vedena nesprávně a FA je nedostatečně hrazen
- Mohou se vyskytnout i projevy jeho deficitu
- Snížený hmotnostní přírůstek, problémy s krmením a vyrážky
- Pozdní projevy nedostatečného příjmu FA můžeme pozorovat
- Hubnutí, zpomaleného růstu,
- Dystrofických změn na kůži, vlasech a nehtech,
- Gastrointestinálních potíží, letargii,
- častých infekcích a edémech
- V terminální fázi může vést ke
- Křečím, mentální retardaci a smrti
- U pacientů, kteří byli diagnostikováni v rámci novorozeneckého screeningu nebo v časném dětství a byli léčeni dietou alespoň 5 až 6 let
- Byla zjištěna ve věku 10 až 12 let inteligence v normálním rozmezí
- A to i přes to, že byla dieta v některých případech diskontinuální
- Přes normální inteligenci těchto pacientů
- Mnoho adolescentů a mladých dospělých fenylketonuriků problémy ve škole
- Potíže s učením
- Psychologické a psychosociální potíže
- Část z nich vykazuje i znaky a symptomy neurologických poruch
- Průběh onemocnění fenylketonurií a jeho léčba je velice individuální
- Závisí především na typu onemocnění a dispozicích pacienta
- Dodržování diety dospělými pacienty, výsledky mnoha studií ukazují
- Nedostatečnou konzumaci speciálních proteinových substituentů a potravin pro fenylketonuriky
- Výzkum z roku 1993 ze 111 léčebných center v USA a Kanadě
- Pouze jedna třetina pacientů skutečně toto doporučení dodržuje po dosažení 18. roku věku.
- Jen 38 % dětí s fenylketonurií denně užívá substituenty proteinů
- Dospělí pacienti jich konzumují méně než by měli
- Zhruba 20 % starších pacientů vylučuje proteinové substituenty ze stravy úplně
- Stále ve většině případů dodržují nízkobílkovinnou dietu
- Důvody pro selhávání dlouhodobého dietního režimu mohou spočívat v povaze nízkobílkovinných produktů
- Bývají často suché a tuhé konzistence
- Vede k nechuti a nedostatečnému senzorickému uspokojení
- Dietní opatření
- Stravy s minimálním obsahem FA
- Zachování normálního obsahu tyrozinu a ostatních bílkovin
- Toho se často dosahuje substitucí proteiny bez fenylalaninu
- Restrikcí přirozených proteinů se snižuje a udržuje hladina FA v rozmezí µmol/l
- V případě použití léčebných přípravků, které nejsou obohaceny vitaminy a minerálními látkami nesmí být opomenuto doplnění těchto nutrientů z jiných zdrojů
- Aminokyselinové přípravky jsou často nepříliš chutné
- Může tak docházet k porušování dietního režimu
- Správně dávkované léčebné přípravky obohacené o nutrienty v kombinaci s přirozenými bílkovinami ze stravy jsou schopny zajistit plnohodnotnou výživu
- Dieta s nízkým obsahem fenylalaninu může být riziková co do obsahu
- Přirozených zdrojů n-3 polynenasycených mastných kyselin
- Děti s fenylketonurií mají často snížené hodnoty arachidonové a dokosahexenové kyseliny v krevní plazmě a membránových fosfolipidech
- Striktní PKU dieta má rovněž velmi nízký obsah tuků
- Suplementací vysokými dávkami n-3 polynenasycených mastných kyselin u dětí s fenylketonurií
- Byla pozorována úprava funkcí nervového systému, zejména motoriky a koordinace
- Dodržování přísné diety je indikováno do 15 let věku
- V dospělém věku lze dietní opatření uvolnit.
- Doporučuje se jídelníček s omezeným množstvím potravin bohatých na bílkoviny
- Doplněný menšími dávkami léčebného přípravku
- Zvláštní péči je třeba věnovat pacientkám plánujícím těhotenství
- Dieta v těhotenství je obvykle přísnější než v období dětství
- Nedodržení může vést k poškození plodu (mentální a růstová retardace, vrozené srdeční vady a jiné)
- Gassiem 2003 více než polovina dospělých pacientů uvádí
- Dietní restrikce FA vede ke zlepšení kvality jejich života
- Cítí se díky ní klidnější, vyrovnanější a méně snadno rozrušitelní
- Pouze 47 % těchto pacientů přitom dochází na pravidelné kontroly dietního režimu
- Ihned po narození je hladina fenylalaninu v krvi v normálním rozmezí
- K jejímu zvýšení dochází až v průběhu několika hodin až dnů po porodu
- Pokud je třetí den po porodu u dítěte zjištěna vysoká hladina FA
- Musí se snížit frekvence kojení na pět kojení za den
- Zbytek stravy se doplňuje mléčným příkrmem bez FA
- Následují kontroly hladiny FA třikrát do týdne
- Pokud přetrvává vysoká hladina FA, musí se zvyšovat podíl umělé substituce bez FA
- Po stabilizaci hladiny fenylalaninu v krvi se provádí kontrola jednou týdně.
- U nekojených dětí se pro začátek podává mléko bez FA až do dosažení přijatelných krevních hodnot.
- Poté se začne podávat mléko se sníženým obsahem FA z důvodu nutnosti dodat jeho minimální množství pro správný vývoj - jedná se o esenciální aminokyselinu
- Mozek kojenců je extrémně citlivý na poškození fenylalaninem
- Dodržování správně nastavené diety je nezbytně nutné
Deficit fenylalaninu
- Pokud je dieta vedena nesprávně a FA je nedostatečně hrazen
- Mohou se vyskytnout i projevy jeho deficitu
- Snížený hmotnostní přírůstek, problémy s krmením a vyrážky
- Pozdní projevy nedostatečného příjmu FA můžeme pozorovat
- Hubnutí, zpomaleného růstu,
- Dystrofických změn na kůži, vlasech a nehtech,
- Gastrointestinálních potíží, letargii,
- častých infekcích a edémech
- V terminální fázi může vést ke
- Křečím, mentální retardaci a smrti
- Glutamine depletion in phenylketonuria. A possible cause of the mental defect
Kontroly
- Regular daily tracking of food and phenylalanine intake is necessary
- Blood tests, anywhere from weekly to monthly, are required to properly monitor blood phenylalanine levels
- Regular appointments and conversations with a metabolic dietitian
Kojení
- It is often possible to breastfeed an infant with PKU
- Should be discussed in detail with the metabolic genetics team
- Many mothers with PKU babies have successfully breastfed in tandem with metabolic formula and close monitoring of blood phenylalanine levels,
- Nursing mothers with PKU do NOT need to adhere to a low protein diet to accommodate their child with PKU (??)
- Klasická forma je charakterizována deficitem aktivity fenylalaninhydroxylázy
- Zvýšení koncentrace fenylalaninu v krvi až k hodnotám 1200 mcmol/l a více
- Normální hladina FA v krvi se pohybuje v rozmezí mcmol/l
- Obvykle vede k vážné a trvalé mentální retardaci
- Pokud není od raného dětství léčena polo syntetickou dietou s nízkým obsahem FA a přísně monitorována
- Zápach myšiny se nemusí objevit až do hladiny fenylalaninu 1500 mcmol/l.