Persea americana - Hruškovec přelahodný: Avokádo - Avocado
Popis
- Plod - ovoce tropického stromu Persea americana Mill. = hruškovec přelahodný
- Až 20 m vysoký strom s velkými listy, na němž každoročně dozrává až 120 plodů
- Zralý plod avokáda je zvenku tmavozelené až černé barvy a uvnitř má měkkou, světležlutou dužinu zajímavé chuti.
- Dužina je pro člověka jedlá a dá se pojídat jak syrová, tak v různých kuchyňských úpravách.
- Zralé plody váží od 100 g až do 1 kg. [4]
- Uvnitř avokáda je tvrdé semeno o velikosti 3 až 5 cm, které tvarem připomíná slepičí vejce
Původ
- Ze Střední Ameriky
- Dnes se pěstuje uměle na plantážích v mnoha subtropických a tropických oblastech celého světa (Chanderbali et al., 2008)
Odrůdy
- Bylo vyšlechtěno několik desítek hybridních odrůd avokáda
- Plody se liší barvou, velikostí i chutí
Složení
Toxicita
- Celá rostlina je jedovatá!
- Výrazně jedovaté jsou jen některé části rostliny
- Existují velké rozdíly v toxicitě pro různé tvory
- Toxicitu avokáda zejména pro ptáky, zvláště ty chované v domácnostech, jako jsou kanáři nebo andulky
- Jedovatá i pro další druhy zvířat, včetně ryb [4]
- U lidí, kteří konzumovali jen dužinu avokáda, nebyly zaznamenány žádné zdravotní potíže, s výjimkou alergických reakcí.
- Otravy s různým průběhem byly popsány také u skotu krmeného listím z avokádových stromů, u koní i koz.
- Jed, způsobující otravy u zvířat, nebyl dlouho znám.
- Nedávno byl z listů izolován derivát mastných kyselin nazvaný persin
- Toxické účinky avokáda jsou připisovány právě persinu [4]
- Tj. zejména listy, kůrou, peckami nebo slupkou z avokáda [4]
- Právě slupky z avokáda jsou nejčastější příčinou otrav domácího ptactva
- Papoušci i andulky slupky většinou ochotně konzumují
- Většina z nich uhyne do 24 hodin
- Při pitvě uhynulých ptáků byl ve všech případech patrný otok prsní svaloviny, někdy výpotek v perikardu
- Histopatologické vyšetření odhalilo překrvení plic, jater a sleziny a potvrdilo akutní střevní katar [4]
- Rozdíly v toxicitě patrně souvisí nejen s dávkou, ale i poddruhem avokáda.
- Proto se nedoporučuje zkrmovat zvířatům žádnou varietu avokáda.
- Ojedinělé experimentální toxikologické studie napovídají, že toxicita extraktu z pecek avokáda při perorálním podání potkanům je nízká, LD50 > 10 g/kg (Ozula et al., 2009) [4]
Metabolic Balance a avokádo
- Considered as vegetables by metabolic balance® on account of their nutritional properties
- Fruits from a botanical point of view
Fotky
Pecka avokáda
Složení
- Pecka avokáda je uzavřena ve tvrdé skořápce.
- Cca 13-18% celkové hmotnosti tohoto ovoce
- Převážně z mastných kyselin, sacharidů ve formě škrobu a vlákniny [1]
- American Journal of Chinese Medicine
- Bohaté na katechiny, které mají antioxidační, protinádorové a antihepatitické účinky [2]
- Singapurská národní univerzita
- Pecka avokáda obsahuje nejsilnější antioxidanty - 70 % z celého avokáda je v pecce [2]
- Journal of Basic and Clinical Physiology and Pharmacology
- Saponiny, alkaloidy a terpenoidy v avokádových semenech [2]
- Dobrý zdroj luteinu [3]
- Značné množství kyseliny listové [3]
- Přítomny cytokininy, rostlinné hormony, které podporují dělení rostlinných buněk (cytokinezi)
- Důležitou roli v mnoha vývojových procesech
- Aktivní růst a diferenciace rostlinných buněk
- Klíčení semen
- Vývoj kořenového systému i nadzemních částí rostlin
- Stárnutí listů
- Zrání semen (Blumenfeld Gazit, 1970) [4]
- Glykoproteiny s vlastnostmi lektinů
- Aglutininovou aktivitu vůči lidským červeným krvinkám
- Na rozdíl od jiných rostlinných citokinů nevykazují mitogenní aktivitu vůči myším lymfocytům (Meade et al., 1980) [4]
- Arginindekarboxyláza
- Klíčový enzym metabolismu polyaminů v rostlinách (Winer et al., 1984) [4]
- Inhibitor cysteinproteinázy (Kimura et al., 1995)
- Olej 6,73-8,07 % (Gómez-López, 1999)
- S vysokým obsahem esenciálních mastných kyselin (Orhan a Sener, 2002)
- 95 % tvoří neutrální lipidy, zejména triglyceridy s mononenasycenými mastnými kyselinami [4]
- Podíl kyseliny olejové činí asi 50 % (Takenaga et al., 2008).
- Dva neobvyklé deriváty glukosylované kyseliny abscisové (del Refugio Ramos et al., 2004) [4]
- Látky, které mají hepatoprotektivní účinek (Assane et al., 2001)
- Látky, které vykazují trypanocidální aktivitu proti parazitickému prvokovi Tryoanosoma cruzi, původci Chagasovy nemoci (Abe et al., 2005)
- Deriváty nonadec-6-en-1,2,4-triolu (Yan et al., 2011). [4]
- V olejích rozpustná karotenová barviva
- Zejména lutein, alfa-karoten, beta-karoten,
- Neoxanthin, violaxanthin, zeaxanthin a antheraxanthin (Ashton et al., 2006) [4]
- V ethanolu rozpustné látky s antimikrobiální aktivitou účinkující proti gram-pozitivním i gram-negativním bakteriím (Raymond Chia a Dykes, 2010)
- V.s. fenolické látky, které rovněž vykazují antioxidativní účinky (Rodríguez-Carpena et al., 2011a, Kosinska et al., 2012). [4]
- Látky, které snižují množství cholesterolu v krvi
- Na modelu hypercholesterolemických myší (Pahua-Ramos et al., 2012) [4]
- Kardiotoxické acetogeniny (Silva-Platas et al., 2012) [4]
- Toxin zvaný persin, identifikovaný jako (Z,Z)-1-(acetyloxy)-2-hydroxy-12,15-heneikosadien-4-on
- Vyvolává u skotu nezánětlivou mastitidu a ztrátu tvorby mléka po porodu (agalaktii) (Oelrichs et al., 1995)
- Persin je přírodní jed nezvyklé struktury a nezvyklého toxického účinku [4]
Účinky
- Mouka z avokádových pecek
- Může snižovat hladiny škodlivého LDL cholesterolu
- Může snížit krevní tlak a u cukrovkářů hladinu cukru v krvi
- In vitro pokusy na extraktech z avokádových pecek
- Mohou mít silné antioxidační vlastnosti [1]
- Hamburgery z mletého masa obohaceny o 0,5 % prášku z avokádového semena
- Po 8 dnech byla v hamburgeru potlačena oxidace a mikrobiální procesy z více než 90 % [2]
- Obyvatelé Jižní Ameriky používají avokádové jádro k léčbě úplavice a gastro problémů [3]
- Antimikrobiálně, antiprotozoálně a antimykobakteriálně účinných látek (Jiménez-Arellanes et al., 2013) [4]
Rizika
- Potencionálně škodlivé účinky některých rostlinných sloučenin obsažených v peckách avokáda
- Inhibitory enzymu trypsinu
- Kyanogenní glykosidy - amygdalin
- Zde hrozí otrava, ale ve velmi malé dávce to podporuje laktoperoxidázovou metabolickou dráhu - silně antibakteirální a antivirotická
- Pokud má jedinec v těle dost síry a funkční náležité enzymy pro detoxikaci a přeměny kyanidů
- Nedoporučuje obzvláště těhotným a kojícím ženám, malým dětem a lidem se zdravotními komplikacemi [2]
- Denní doporučená dávka extraktu z avokádové pecky neměla přesáhnout 3 mg/kg tělesné hmotnosti !!! [1]
- Podle jiných výzkumů může olej z avokádových semen podporovat ztučnění jater.
- Neexistují žádné důkazy o tom, že konzumace pecky avokáda je bezpečná.
- Proto, pokud se rozhodnete to vyzkoušet, praktikujte tak raději pouze příležitostně. [1]
Forma konzumace
Vysušit a pak na prášek
- Před konzumací je třeba pecku vysušit
- Např. v troubě při nízké teplotě po dobu několika hodin (např. 2 hodiny na 120 °C) [1]
- Tím se semeno zbaví vody, změkne a je možné jej nakrájet nebo rozmixovat na prášek
Rovnou rozemlít na prášek
- Nejprve je nutné ji rozemlít na jemný, konzistentní prášek
- Nejlépe se povede ve výkonném mixéru
- Usnadnění: před mixováním vložit do plastového sáčku a paličkou na maso ji rozdrtit a pak mixovat [3]
- Rozříznout pecky na 4 části a poté je dát do výkonného robota, který je rozdrtí na prášek [2]
Chuť prášku
- Semeno je na rozdíl od dužiny hořké. [1]
- Poměrně neutrální, i když trochu nahořklé chuti [2]
Vzhled
- Prášek z avokádového semena vytvoří ve spojení s vodou krásnou oranžovou barvu [2]
Využití prášku
- Přidat do omáček, pomazánek, dipů, čajů, kaší apod. [1]
- Kombinace s potravinami výrazné chuti, které jeho typické aroma přebijí [1]
- Jahody, banán nebo jiné ovoce. [1]
- Ananas či špenát [2]
- Posyp na zeleninové a ovocné saláty [2]
- Do vaječných jídel a do polévek. [2]
- Do prázdných želatinových tobolek na léky a užívat jako potravinový doplněk [2]
- Smoothie 1
- Smoothie s práškem ze semene avokáda
- 1 šálek neslazeného mandlového mléka
- 1 zralého avokáda
- 1 hrst špenátu
- 1 lžíce mandlového másla
- 1 lžíce chia semínek (předem namočených ve vodě)
- 1 čajové lžičky prášku ze semena avokáda
- 1 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1 malý zmražený banán
- Led
- 1 šálku vody, pokud je potřeba na zředění [2]
- Smoothie 2
- šálek vody
- Jeden zralý banán
- 2 hrsti čerstvého špenát
- 1 jablka
- 1 avokádo
- Drť z pecky avokáda
- Kousek zázvoru
- šťáva z půl citronu [3]
- Kosmetika - Přidejte do vašeho oblíbeného krému a použijte jako přírodní peeling. [3]
- Vepřové maso v katbanátcích uchovávaných v ledničce přidáním extraktu avokáda stárne pomaleji
- Maso tak rychle nečervená a zůstává dlouho růžové (Rodríguez-Carpena et al., 2011a) [4]
- Přídavek avokádového oleje
- Zlepšoval chuťové vlastnosti a stabilitu i jiných masných výrobků (Rodríguez-Carpena et al., 2011a,b, 2012). [4]
- Využití karotenových barviv z avokáda
- K dobarvování potravin a jiných potravinářských výrobků (Dabas et al., 2011). [4]
- Ethanolický extrakt semen, dužniny plodů a také listí avokáda (0,1 mg/mL)
- Vyvolává apoptózu a usmrcuje leukemické buňky, aktivuje transkripční faktor p53 a kaspázu-3 (Bonilla-Porras et al., 2013)
- Inhibuje proliferaci rakovinných buněk (Ramos-Jerz Mdel et al., 2013) [4]
- Vodný extrakt semen avokáda
- Vyvoláva hypoglykémii u potkanů, u nichž byla experimentálně vyvolána cukrovka podáváním alloxanu (Ezejiofor et al., 2013)
- Odvar avokádových semen používán v domorodé medicíně jako lék proti cukrovce (Yasir et al., 2010).
- Extrakty z avokáda nejsou genotoxické (Padilla-Camberos et al., 2013). [4]
Literatura:
[1] vitalweb.cz/230/opravdu-je-bezpecne-jist-i-pecku-z-avokada
[2] www.flowee.cz/civilizace/3204-pecka-z-avokada-superpotravina-ktera-bezne-konci-v-kosi