MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Update seminář a konference Metabolic Balance® v Isenu

1. 4. 2012 Kongres metabolic balance, Isen

  • Výroční kongres 10 let od založení firmy metabolic balance® GmBh
  • Zástupci metabolic balance® jednotlivých zemí z celého světa děkující Dr. Funfackovi za jeho práci

.2.jpg


29. 3. 2012 Školení lektorů, Isen

Tréninkové přednášky jednotlivých lektorů na vybrané slidy Dr. Funfackem

Nové souvislosti

  • Statiny zvyšují TAG
    • Blokáda tvorby cholesterolu přesmykává k tvorbě TG

Omega 3

  • Slepice v kleci
    • Omega 6 / 3 = 20 / 1
  • Slepice na farmě pobíhající
    • Omega 6 / 3 = 2 / 1

Krmení zvířatům

  • Kukuřice
  • Vlemi vysoký podíl omega 6 MK
  • Zvířata mají v sobě MK 3 jenom ze stravy - rostlinné
  • špatné krmení = vysoký podíl omega 6 = prozánětlivé jídlo

Book of Michael Pollan

  • We are omnivors...

Update seminar 2012

  • Opakování epidemiologie obezity v Evropě a ve světě
  • Epidoemiologie obezity v souvislosti s epidemiologií nádorových onemocnění

2003 - prospektivní studie přes 900 000 lidí

Muži

  • 4,52 x vašší riziko CA jater u BMI nad 35
  • 2,61 x vyšší riziko Ca pankreatu u BMI nad 35
  • 1,94 x vyšší r. Ca žaludku u BMI nad 35
  • Ca esophagu riziko 1,91x vyší u BMI nad 30
  • 1,84 x colon a rectum u BMI nad 35
  • 1,76 x Ca žlučníku u BMI nad 30
  • 1,71 x riziko mnohočetného myelomu u BMI nad 35

Ženy

  • Vysoké riziko Ca dělohy
  • Menší riziko Ca prsu

Life time risks pro KV

  • 250 000 lidí studie epidemiologická
  • Zdraví lidé, nekuřáci, neidabetic, normolipidy - vlyoučení známých RF
    • Over 70 mírně vyšší riziko KV
  • 1 elevated RF
    • 60 let
  • 2 a více hlavních RF
    • 50 let - nárůst incidence onemcnění
  • U žen podobné, jen mírně lepší

Changes in diet and lifestyle and long-term weight gain in men and women

  • 120 877 USA
  • 12-20 let observace
  • Výpočtem zobrazen vztah mezi konzumací potravin a rozdílem ve váze
    • Po odečtení dalších faktorů životního stylu (pohyb, Tv, kouření aj.)
    • Co jedli ženy a muži, kteří nepřibírali na váze běhe stárnutí

DM a chronický zánět

  • Terapie RA snižuje riziko incidence DM2
    • Nejefektivnější medikací RA ke snížení rizika DM2 byla anti tnf-alfa terapie
    • Metotrexát vycházel jako 2. nejlepší z testovaných běžne podávaných medikamentů

Cvičení a redukce hmotnosti

  • Cvičení neovlivnilo mnoho složení těla
  • Dieta versus sport + dieta po 1. roce bez velkých rozdílů
  • I samotná dieta vedla ke zvýšení fyzického výkonu
    • Nejvyšší výkon dieta + sport
  • Peak oxygen consumption stoupla u pouhé diety dokonce i mírně více než při pouhém cvičení
      • Největší vzestup však měla skuoina cvičení + dieta

BMI během stárnutí epidemiologicky

  • BMI 25-32,4 od dětství do dospělosti a rizika onemocnění
  • BMI vyšší v adeolescenci = riziko KV a DM ve středním věku

Dlouhodobá adaptace na redukci hmotnosti a hubnutí

  • Ghrelin (hormon hladu)
    • Po 10 týdnech zvýšený
    • Po 62 týdnech pokles ale stále vyšší než výchozí hodnota
  • CCK
    • Pokles hladin po 30 minutách po jídle je při redukci hmotnosti nižší
      • Po 10 týdnech o něco více neižší než po 62 týdnech
  • Pocity hladu
    • Klesají cca do 30 min. po jídle
    • Od 30 min. po jídle rostou a max. cca po 240 min.
    • Po dietě trv. 10-62 týdnů zeslaben pokles hladu a poté zesíleny
  • Touha jíst
    • Dietou opět zesíleno
Kredity:

Přednášky pro poradce

Charisma

  • S jakými emocemi co komu říkám ?
  • Souhlasí obsah toho, co říkám s tím, co cítím a co dávám jako kontext ?
    • Jsem autentický ?
  • Vytvářím nátlak na někoho ?
    • Nátlak vyvolává obranu i podvědomou

Doutnající záněty

  • Chornický zánět = vyšší riziko DM2, rychlejší stárnutí
  • Antiaging medicine = terapie doutnajících zánětů
    • Včetně redukce hmotnosti
    • Užití statinů

Srovnání ostatních diet a jejich úspěchů

  • Weight watchers = zaprodáni firmě Nestlé
    • Nízkotučné jogurty

Úvahy obchodníků

  • Opravit jednu mezeru v systému
    • Nutno nechat další 2, jinak jsi bez práce

Metabolic balance - hodnocení a zajištění kvality

  • Automobilový průmysl
  • Hodnocení profesorů studenty na vysokých školách
  • QS-Verfahren
    • V Německém zdravotnictví 17 000 úmrtí ročně na preventabilní nemoci
      • Medicínské chyby
        • Nejčastěji nozokomiální infekce
  • Srovnávání klinik mezi sebou
  • Jedno jaký poradce - klient musí dostat to nejlepší, ve stejné kvalitě
    • Profesionalita

Data ze studie 2009

  • Korelující rozdíly v poradenství s rozdíly ve spokojenosti klientů s programem
    • Menší úbytky hmotnosti než jiní poradci

Vznik programu na hodnocení kvality poradenství v mb

    • Rutinní součást programu mb
    • Kontinuální sběr dat od klientů o jejich spokojenosti
    • Pravidelný sběr dat u všech nových klientů
      • 3,6,12 a 24 měsíců po zahájení programu
      • Monitorace po internetu
  • Každý poradce s min. 5 klienty se musí á 6 měs. hlásit
    • Vyplní dotazník
  • Každý poradce bude mít svoji polohu na křivce ostatních poradců
    • Bude se moct sám srovnat s ostatními poradci
  • Nebudou sankce, ale transparence hodnocení
  • Vyzvat klienty k hodnocení
    • Kdo bude souhlasit, dostaen svoje číslo a přijde mu automaticky e-mail s dotazy

Ochrana osobních dat

  • ID-Nummer klienta a poradce - pseudonymisace
    • Institucionálně oddělené kódy k rozšifrování
    • žádný tehcnik pracující s daty nemá šanci si to dát dohromady
    • Dvě různé firmy spravují data klientů a jiná firma spravuje odpovědi klientů

Otázky z dotazníku jako ve studii

  • Cena, spokojenost, četnost kontaktů, adherence klientů k pravidlům, vzdělání, problémy v programu, redukce, psychické stránky...
  • Od roku 2011 zkušební hodnocení
    • Vzorek není pro malou % odpověď reprezentativní
    • Jen 6,4% zhodnocení
      • Přístup do sítě mb byl jen 14 dní zdarma
      • Po prodloužení na 7 měsíců hodnocení 20%
    • Po 3 měsících vyplnilo dotazník jenom 50% z první vlny (311 lidí)
  • Vyzvat klienty, aby pomohli v hodnocení a zlepšení systému
  • Srovnýní se studií - nyní vyšší podíl vysokoškoláků
    • Pouze 1,7% nespokojených či velmi nespokojených klientů po 3 měs.
  • Za 3 měsíce redukce 0-26 kg průměrně 10,4 kg v hodnotícím programu
    • čím více pravidel dodržuje, tím více zhubne kg
    • Nejdůležitější z výsledků pro poradenství
  • Psychické stavy - pouze 30 - 11 - 10% v extrémní poloze na zač., po 3 a po 6 měs.

Silvia Bürkle: Výživa dětí a hladovění u plného hrnce ?

Rozdílné potřeby výživy u dětí

  • sacharidy již umí trávit
    • čím více jich přijde, tím více upregulation enzymů
  • Neumí trávit všechny bílkoviny
  • Neumí zpracovat většinu tuků
  • Ledviny
    • 2. rok jen 20-30% výkonu zpětné filtrace
    • Nutnost doplňovat tekutiny
  • Střevo a imunnitní systém
    • Peristaltika ještě nic moc
    • Motorika také ne
  • Růst
  • Kojení
    • Renesance přírody
    • Každé 3. je kojeno v Německu
    • Prevence nadváhy, DM2, alergie
    • Do 4 měsíce bez ničeho dalšího

Mateřské mléko x kráva

    • Linolsäure 413 x 60
    • Nenasycené MK mg 400 x 100
    • sacharidy 7,1 x 4,8
    • bílkovina 1,2 x 3,3
      • Laktóza - dítě nemá tolik laktázy ve střevě
        • V tlustém střevě na to jdou bakterie - pomáhá strávit i školidvé věci ve střevě bakterie
  • Různá biologická hodnota

Mateřské mléko x umělá výživa

  • Laktoza 7 x 2,5
Přídatné látky do umělé výživy dětem:
  • Sacharoza 0 x do 20% sacharidů
  • Modifikované skroby 0 x do 30% sacharidů
  • Aroma - vanilin syntetický
    • V dospělosti tendence vyhledávat potraviny s vanilinem
  • Glukozový sirup
  • Kukuřičný sirup
food.com/check

Chutě

  • Již od 8. týdne v děloze nastavování chuťových preferencí dítěte
    • Adaptace na přežití
  • voda s různými koncentracemi cukru
    • Nejprve chuť sladkou
  • Od 4. měsíce slanou
  • Od 6. měsíce vnímá i hořkou a kyselou aj.
  • Schopnost vnímat chuť tuku je vrozená

Příkrmy

  • Kritické období pro dostatek (dcohází zásoby) ve stravě
    • železo, jod, omega-3-mk
  • B12 stačí až do cca 4-5 let
  • D vit. zásoba při narození ???
    • Doplňuje se
  • Obohacené potraviny
  • Železo
    • Müsli s železem a džus s železem, vytší porce než uvedená
      • 2 nsáobná dávka / den
    • Srovnání 2 skupin více železa x méně
      • Skupina s více Fe již v 10 letech horší výsledky studijní a horší motorika aj. !!!
    • Naučí se dítě jíst maso do dospělosti, když se do něho budou od dětství sypat obohacené dětské vločky ???
      • Nepřirozené...
  • Jód
    • Endemická oblast pro nedostatek jódu
    • Obohacení soli
      • 20 ug jodu denně / člověk
    • Co je to za sůl ?
      • Průmyslová sůl prodávaná v obchodě - nedostatečná, nedodá další minerály
      • jod z těžkého průmyslu jako odpad dodán do kuchyňské soli
  • Loby or nori eige ? Nerozuměla jsem
    • Doporučila přírodní sůl, která nezvyšuje krevní tlak
  • Omega-3 MK

Správné porce jídla pro děti

  • Pocit dospělých, že dítě nic nejí
  • Porce, co se dítěti vejde do 1 jeho ruky / dlaně = normální porce pro dítě !!!

Dětské potraviny

  • Moc tuku
  • Moc cukru
    • I v těch, co uvádí že jsou bez rafinovaného aj. cukru
  • Milch pulver

Jak se sladkostmi

  • Kompromis max. 1x denně 1 sladkost
    • Ovoce / sama připravená sladkost

Přidané látky

  • Schmelzsalze
    • 7 l u dospělého coca-coly je ok
    • Děti 6 let - max. 2 l coca - coly než překročí toxickou dávku fosfátů
      • Riziko kombinací v sýrech, Fantě aj. výrobcích

Dítě nejí zeleninu

  • Hry na ochutnávání
  • Trvale nabízet
  • Pomáhat při přípravě jídla
  • Různé druhy přípravy
  • Uvařit si sami
  • Přenést zodpovědnost na děti stran kvality jídla
  • Nuda u stolu a u jídla - kreativita
    • Obrázky ze zeleniny pro děti

.met.jpg

.metabolic-balance.jpg





Délka expozice: 1/4 s
Clona: 3.5
Čas focení: 2012:03:31 12:39:06
Blesk: ano (16)
Délka expozice: 1/4 s
Clona: 3.5
Čas focení: 2012:03:31 15:43:38
Blesk: ano (16)
Délka expozice: 1/4 s
Clona: 3.5
Čas focení: 2012:03:31 15:47:40
Blesk: ano (16)
Délka expozice: 1/50 s
Clona: 3.5
Čas focení: 2015:12:19 20:21:44
Blesk: ano (9)

Poslední aktualizace: 20. 12. 2015 14:28:30
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail