Update seminář a konference Metabolic Balance® v Isenu
1. 4. 2012 Kongres metabolic balance, Isen
- Výroční kongres 10 let od založení firmy metabolic balance® GmBh
- Zástupci metabolic balance® jednotlivých zemí z celého světa děkující Dr. Funfackovi za jeho práci
29. 3. 2012 Školení lektorů, Isen
Tréninkové přednášky jednotlivých lektorů na vybrané slidy Dr. Funfackem
Nové souvislosti
- Statiny zvyšují TAG
- Blokáda tvorby cholesterolu přesmykává k tvorbě TG
Omega 3
Krmení zvířatům
- Kukuřice
- Vlemi vysoký podíl omega 6 MK
- Zvířata mají v sobě MK 3 jenom ze stravy - rostlinné
- špatné krmení = vysoký podíl omega 6 = prozánětlivé jídlo
Book of Michael Pollan
- We are omnivors...
Update seminar 2012
- Opakování epidemiologie obezity v Evropě a ve světě
- Epidoemiologie obezity v souvislosti s epidemiologií nádorových onemocnění
2003 - prospektivní studie přes 900 000 lidí
Muži
- 4,52 x vašší riziko CA jater u BMI nad 35
- 2,61 x vyšší riziko Ca pankreatu u BMI nad 35
- 1,94 x vyšší r. Ca žaludku u BMI nad 35
- Ca esophagu riziko 1,91x vyší u BMI nad 30
- 1,84 x colon a rectum u BMI nad 35
- 1,76 x Ca žlučníku u BMI nad 30
- 1,71 x riziko mnohočetného myelomu u BMI nad 35
Ženy
- Vysoké riziko Ca dělohy
- Menší riziko Ca prsu
Life time risks pro KV
- 250 000 lidí studie epidemiologická
- Zdraví lidé, nekuřáci, neidabetic, normolipidy - vlyoučení známých RF
- Over 70 mírně vyšší riziko KV
- 1 elevated RF
- 60 let
- 2 a více hlavních RF
- 50 let - nárůst incidence onemcnění
- U žen podobné, jen mírně lepší
Changes in diet and lifestyle and long-term weight gain in men and women
- 120 877 USA
- 12-20 let observace
- Výpočtem zobrazen vztah mezi konzumací potravin a rozdílem ve váze
- Po odečtení dalších faktorů životního stylu (pohyb, Tv, kouření aj.)
- Co jedli ženy a muži, kteří nepřibírali na váze běhe stárnutí
DM a chronický zánět
- Terapie RA snižuje riziko incidence DM2
- Nejefektivnější medikací RA ke snížení rizika DM2 byla anti tnf-alfa terapie
- Metotrexát vycházel jako 2. nejlepší z testovaných běžne podávaných medikamentů
Cvičení a redukce hmotnosti
- Cvičení neovlivnilo mnoho složení těla
- Dieta versus sport + dieta po 1. roce bez velkých rozdílů
- I samotná dieta vedla ke zvýšení fyzického výkonu
- Nejvyšší výkon dieta + sport
- Peak oxygen consumption stoupla u pouhé diety dokonce i mírně více než při pouhém cvičení
- Největší vzestup však měla skuoina cvičení + dieta
BMI během stárnutí epidemiologicky
- BMI 25-32,4 od dětství do dospělosti a rizika onemocnění
- BMI vyšší v adeolescenci = riziko KV a DM ve středním věku
Dlouhodobá adaptace na redukci hmotnosti a hubnutí
- Ghrelin (hormon hladu)
- Po 10 týdnech zvýšený
- Po 62 týdnech pokles ale stále vyšší než výchozí hodnota
- CCK
- Pokles hladin po 30 minutách po jídle je při redukci hmotnosti nižší
- Po 10 týdnech o něco více neižší než po 62 týdnech
- Pocity hladu
- Klesají cca do 30 min. po jídle
- Od 30 min. po jídle rostou a max. cca po 240 min.
- Po dietě trv. 10-62 týdnů zeslaben pokles hladu a poté zesíleny
- Touha jíst
- Dietou opět zesíleno
Kredity: |
Přednášky pro poradce
Charisma
- S jakými emocemi co komu říkám ?
- Souhlasí obsah toho, co říkám s tím, co cítím a co dávám jako kontext ?
- Jsem autentický ?
- Vytvářím nátlak na někoho ?
- Nátlak vyvolává obranu i podvědomou
Doutnající záněty
- Chornický zánět = vyšší riziko DM2, rychlejší stárnutí
- Antiaging medicine = terapie doutnajících zánětů
- Včetně redukce hmotnosti
- Užití statinů
Srovnání ostatních diet a jejich úspěchů
- Weight watchers = zaprodáni firmě Nestlé
- Nízkotučné jogurty
Úvahy obchodníků
- Opravit jednu mezeru v systému
- Nutno nechat další 2, jinak jsi bez práce
Metabolic balance - hodnocení a zajištění kvality
- Automobilový průmysl
- Hodnocení profesorů studenty na vysokých školách
- QS-Verfahren
- V Německém zdravotnictví 17 000 úmrtí ročně na preventabilní nemoci
- Medicínské chyby
- Nejčastěji nozokomiální infekce
- Srovnávání klinik mezi sebou
- Jedno jaký poradce - klient musí dostat to nejlepší, ve stejné kvalitě
- Profesionalita
Data ze studie 2009
- Korelující rozdíly v poradenství s rozdíly ve spokojenosti klientů s programem
- Menší úbytky hmotnosti než jiní poradci
Vznik programu na hodnocení kvality poradenství v mb
- Rutinní součást programu mb
- Kontinuální sběr dat od klientů o jejich spokojenosti
- Pravidelný sběr dat u všech nových klientů
- 3,6,12 a 24 měsíců po zahájení programu
- Monitorace po internetu
- Každý poradce s min. 5 klienty se musí á 6 měs. hlásit
- Vyplní dotazník
- Každý poradce bude mít svoji polohu na křivce ostatních poradců
- Bude se moct sám srovnat s ostatními poradci
- Nebudou sankce, ale transparence hodnocení
- Vyzvat klienty k hodnocení
- Kdo bude souhlasit, dostaen svoje číslo a přijde mu automaticky e-mail s dotazy
Ochrana osobních dat
- ID-Nummer klienta a poradce - pseudonymisace
- Institucionálně oddělené kódy k rozšifrování
- žádný tehcnik pracující s daty nemá šanci si to dát dohromady
- Dvě různé firmy spravují data klientů a jiná firma spravuje odpovědi klientů
Otázky z dotazníku jako ve studii
- Cena, spokojenost, četnost kontaktů, adherence klientů k pravidlům, vzdělání, problémy v programu, redukce, psychické stránky...
- Od roku 2011 zkušební hodnocení
- Vzorek není pro malou % odpověď reprezentativní
- Jen 6,4% zhodnocení
- Přístup do sítě mb byl jen 14 dní zdarma
- Po prodloužení na 7 měsíců hodnocení 20%
- Po 3 měsících vyplnilo dotazník jenom 50% z první vlny (311 lidí)
- Vyzvat klienty, aby pomohli v hodnocení a zlepšení systému
- Srovnýní se studií - nyní vyšší podíl vysokoškoláků
- Pouze 1,7% nespokojených či velmi nespokojených klientů po 3 měs.
- Za 3 měsíce redukce 0-26 kg průměrně 10,4 kg v hodnotícím programu
- čím více pravidel dodržuje, tím více zhubne kg
- Nejdůležitější z výsledků pro poradenství
- Psychické stavy - pouze 30 - 11 - 10% v extrémní poloze na zač., po 3 a po 6 měs.
Silvia Bürkle: Výživa dětí a hladovění u plného hrnce ?
Rozdílné potřeby výživy u dětí
- sacharidy již umí trávit
- čím více jich přijde, tím více upregulation enzymů
- Neumí trávit všechny bílkoviny
- Neumí zpracovat většinu tuků
- Ledviny
- 2. rok jen 20-30% výkonu zpětné filtrace
- Nutnost doplňovat tekutiny
- Střevo a imunnitní systém
- Peristaltika ještě nic moc
- Motorika také ne
- Růst
- Kojení
- Renesance přírody
- Každé 3. je kojeno v Německu
- Prevence nadváhy, DM2, alergie
- Do 4 měsíce bez ničeho dalšího
Mateřské mléko x kráva
- Linolsäure 413 x 60
- Nenasycené MK mg 400 x 100
- sacharidy 7,1 x 4,8
- bílkovina 1,2 x 3,3
- Laktóza - dítě nemá tolik laktázy ve střevě
- V tlustém střevě na to jdou bakterie - pomáhá strávit i školidvé věci ve střevě bakterie
- Různá biologická hodnota
Mateřské mléko x umělá výživa
- Laktoza 7 x 2,5
- Sacharoza 0 x do 20% sacharidů
- Modifikované skroby 0 x do 30% sacharidů
- Aroma - vanilin syntetický
- V dospělosti tendence vyhledávat potraviny s vanilinem
- Glukozový sirup
- Kukuřičný sirup
Chutě
- Již od 8. týdne v děloze nastavování chuťových preferencí dítěte
- Adaptace na přežití
- voda s různými koncentracemi cukru
- Nejprve chuť sladkou
- Od 4. měsíce slanou
- Od 6. měsíce vnímá i hořkou a kyselou aj.
- Schopnost vnímat chuť tuku je vrozená
Příkrmy
- Kritické období pro dostatek (dcohází zásoby) ve stravě
- B12 stačí až do cca 4-5 let
- D vit. zásoba při narození ???
- Doplňuje se
- Obohacené potraviny
- Železo
- Müsli s železem a džus s železem, vytší porce než uvedená
- 2 nsáobná dávka / den
- Srovnání 2 skupin více železa x méně
- Skupina s více Fe již v 10 letech horší výsledky studijní a horší motorika aj. !!!
- Naučí se dítě jíst maso do dospělosti, když se do něho budou od dětství sypat obohacené dětské vločky ???
- Nepřirozené...
- Jód
- Endemická oblast pro nedostatek jódu
- Obohacení soli
- 20 ug jodu denně / člověk
- Co je to za sůl ?
- Průmyslová sůl prodávaná v obchodě - nedostatečná, nedodá další minerály
- jod z těžkého průmyslu jako odpad dodán do kuchyňské soli
- Loby or nori eige ? Nerozuměla jsem
- Doporučila přírodní sůl, která nezvyšuje krevní tlak
- Omega-3 MK
Správné porce jídla pro děti
- Pocit dospělých, že dítě nic nejí
- Porce, co se dítěti vejde do 1 jeho ruky / dlaně = normální porce pro dítě !!!
Dětské potraviny
Jak se sladkostmi
- Kompromis max. 1x denně 1 sladkost
- Ovoce / sama připravená sladkost
Přidané látky
- Schmelzsalze
- 7 l u dospělého coca-coly je ok
- Děti 6 let - max. 2 l coca - coly než překročí toxickou dávku fosfátů
- Riziko kombinací v sýrech, Fantě aj. výrobcích
Dítě nejí zeleninu
- Hry na ochutnávání
- Trvale nabízet
- Pomáhat při přípravě jídla
- Různé druhy přípravy
- Uvařit si sami
- Přenést zodpovědnost na děti stran kvality jídla
- Nuda u stolu a u jídla - kreativita
- Obrázky ze zeleniny pro děti