Doporučení
Dieta
Tolerance malých dávek laktózy
- Velké individuální rozdíly
- Obtíže mohou nastat již od méně než 6 g laktózy
- Většina osob toleruje až 12 g laktózy v 1 dávce
- Symptomy O / mírné
- Ev. i nad 12g/den rozloženě během dne
- Míra nesnášenlivosti
- Laktóza je lépe snášena
- S hlavním jídlem (Martini a Savaiano 1988)
- S dalšími složkami stravy než čistá v laboratoři
- Plnotučné mléko + cornflakes = vylučování H2 nižší než 20 ppm
- = signifikantně méně než po:
- Samotné plnotučné mléko
- Odstředěné mléko
- Mléko s čokoládovým práškem (Dehkordi et al. 1995)
Další sacharidy
- Other carbohydrates as well produce symptoms in lactose-intolerant and milk-intolerant people
- Sucrose
- Lactulose
- Fructooligosaccharides (FOS)
- Foods containing starch and gluten
- May also produce symptoms similar to lactose maldigestion
Možnost tolerance některých mléčných výrobků
Jogurty aj. mléčně kvašené výrobky
- Mají snížený obsah laktózy o 20 - 40%
- Bakterie zakysaných mléčných výrobků
- Přežívají nízké pH žaludku
- Podmínkou neporušená buněčná membrána těchto bakterií
- Přispívají v tenkém střevě ke štěpení laktózy
- Zpomalená pasáž v tenkém střevě výhodou
- Beta-galaktosidázy v bakteriálních kulturách mléčného kvašení
Tvrdé sýry
- Sýr v procesu výroby a zrání ztrácí množství mléčného cukru
- Sýr typu cheddar
- Cca 5% laktózy
- Dlouho zrající sýry
- Neobsahují laktózu téměř žádnou
Některé druhy měkkých sýrů aj.
- I množství laktózy
- Mohou být snášeny podobně jako
- Smetana
- šlehačka [8]
Přidaná laktóza do nemléčných potravin
- Masné výrobky
- Instantní polévky a omáčky
- Instantní hovězí vývar
- Směsi koření
- Pečivo
- Hotové pokrmy
- Množství laktózy z těchto zdrojů je pro většinu jedinců s laktózovou intolerancí zanedbatelné [8]
Omezení
- Mléko
- Mléčné výrobky
Omezení při totální laktózové intoleranci
- Sušenky
- Oplatky
- Mléčná čokoláda
- Různé uzeniny
- Párky
- Měkké salámy
- Při výrobě léčiv
- Výplně a obalů pilulek
- V různých doplňcích stravy
- Proteinových tyčinkách apod.
- Např. některé chleby a ostatní pekárenské výrobky
- Snídaňové cereálie
- Instantní polévky
- Margaríny
- Salátové dresinky
- Bonbóny a ostatní sladkosti
Zdroje vápníku
- A hořčíku !!!
- Jiné než mléko:
Speciální potraviny
Odstranění laktózy z mléka
Přidáváním laktázových preparátů do mléka
- Spotřebitelem několik h před konzumací
- Při zpracování mléka lze snížit obsah laktózy v mléce
- Technologie vypracována již v 70. letech (Mahoney 1997)
- Mléko je sladší i dražší
- Result measured by glucose level in milk
- Prehydrolyzed milk
- Lactaid, Horizon Organic, Dairy Ease lactose-free milk, ...
Chromatografické odstranění laktózy
- Z odstředěného mléka (obsah tuku < 0,1 %)
- Eliminovat laktózu téměř 100%
- Nižší obsah sacharidů
- Malém snížení obsahu minerálních látek
Ultrafiltrace
- Malém snížení obsahu minerálních látek
- Nevýznamné
- Vliv laktózy na absorpci vápníku ?
Mléko se sníženým obsahem laktózy
- U 6 osob s malabsorpcí (Brand a Holt 1991):
- 300 ml plnotučného mléka s normálním obsahem laktózy
- Stoupla maximální eliminace H2 v expiračním vzduchu o 31 ppm
- 5/6 osob flatulence, průjmy nebo křeče
- 300 ml mléka se sníženým obsahem laktózy o 50, 80 a 95 %
- Stoupla max. eliminace H2 pouze o 7,5 a 8 ppm.
- U mléka s 50% obsahem laktózy vzestup H2 přes prahovou hodnotu 20 ppm až po 500 ml
- Flatulence, průjem nebo křeče pouze u 1/6 při snížení lakt. o 50 a 80 %
- 0 trávicích obtíží při snížení laktózy o 95%
- Po podání mléka s hydrolyzovanou laktózou
- 400 ml, 2 g laktózy/100 ml
- V expiračním vzduchu 9 ppm H2 (Kotz et al. 1994)
Potraviny se sníženým obsahem laktózy a potraviny bezlaktózové
- ČR vyhláška ministerstva zemědělství č. 336/97 Sb.
- Stanoví druhy potravin určené pro zvláštní výživu a jejich způsob použití
- Potraviny označené slovy „nízký obsah laktózy“
- Musí být doplněny údajem kolik g laktózy / 100 g nebo 100 ml potraviny
- Označení: „Určeno pro zvláštní výživu“
Alternativní potraviny
- Nápoje sušené / v tekuté podobě
Rostlinná mléka
- Bez cholesterolu, laktózy a lepku atd.
- Převažují sacharidy
- Jako zdroj bílkovin je nelze doporučit
- Sójové
- Soja Milk EXTRA PROTEIN
- Obohacen vlákninou, vitamíny a vápníkem
- Snížené množství tuku
- Zvýšené množství bílkovin
- Jako v kravském mléce
- E hodnota srovnatelná s nízkotučným mlékem
- Rýžové
- Kokosové
- Ovesné
- Kukuřičné
Jogurty
- Sójové
- Ovesné
Sýry
- Ze sójové bílkoviny
- Tofu
- Tempeh
Dezerty, sladkosti, sušenky, čokolády apod.
- Ze sójového nebo jiného bezlaktózového mléka
- Lactose-free ice cream
Terapie
Co je normální ???Opravdu potřebují dospělí jedinci pít mléko ???Enzymoterapie
Umělá laktáza
Lactrase, Lactaid, Lacto Digest, Source Naturals, Nature’s Way etc.
- Lactase drops, capsules, and tablets nebo žvýkací tabl.
- Preparáty obsahující laktázu
- Do mléka, nebo p.o. současně s mlékem
- Pomůže trávení mléčných výrobků
- Získány z kvasnic z mikroskopických hub
- Různý profil aktivity
- V řadě studií byl dokázán pozitivní účinek této formy terapie (Rao 1997)
- Krátce před podáním 50 g laktózy v 200 ml vody podán preparát s 250 nebo 500 mg laktázy
- Expirace H2 redukována v závislosti na dávce
- Symptomatika byla snížena (Sanders et al. 1990)
Colonic adaptation
- Routine ingestion of lactose increases the amount of lactose tolerated [11]
Genová terapie p.o.
- Experiments done on rats
- New Zealand and in USA
- Very successful
- Orally in a liquid form
- adeno-associated viral vector
- Lead to persistent expression of a beta-galactosidase transgene
- In epithelial and lamina propria cells
- If all goes well
- Viruses are not destroyed by the immune system
- Do not cause harm to the recipient
Probiotika
RP-G28 (Ritter Pharmaceuticals)
- Proprietary oligosaccharide
- Potential to become the first FDA-approved drug for the treatment of lactose intolerance
- Orally administered
- Stimulates the growth of lactose-metabolizing bacteria in the colon
- Reduces lactose-derived gas production
- Mitigates the symptoms of lactose intolerance in the process on a long-term basis
- Based on colonic adaptation
- Phase 2 trial in 2011
- Randomized, double-blind, placebo-controlled
- Reduction of breath hydrogen production after a lactose load was measured, providing evidence of a clinically meaningful biological effect
- Symptom improvement continued 30 days post-treatment
- Statistically significant decrease in abdominal pain compared to those receiving placebo
- Well tolerated
- no significant study-drug related adverse events [10]
Lactagen
- 2011, Ritter Pharmaceuticals ceased sales of Lactagen and other dietary supplements
- Powder ingested with water or juice in increasing amounts for a period of 38 days
- Clinical study conducted by Ritter Pharmaceuticals board member
- Significant reduction in lactose intolerance symptoms
- Sixty-subjects in a double-blind clinical trial
- 79% reduction of lactose intolerant symptoms after completion of the 38-day program
- FASEB Journal in 2006 [9]
- Such a course can relieve symptoms of lactose intolerance
- Not permanent
- Antibiotics at a later date !!! [11]
Literatura:
[1] EDITA , Klímová. Alternativní zdroje bílkovin a vápníku při nesnášenlivosti laktózy [online]. Brno : ?, 2007. 37 s. Bakalářská práce. MASARYKOVA UNIVERZITA Fakulta sportovních studií Katedra sportovní medicíny a zdravotní tělesné výchovy. Dostupné z WWW: < is.muni.cz/th/102468/fsps_b/Bakalarska_prace__Alternativni_zdroje_bilkovin_a_vapniku_pri_nesnasenlivosti_laktozy__1_.doc >.
[2] MUDr. Petr Kocna, CSc. MUDr. Petr Kocna, CSc. Laktózový toleranční test, dechový test s 13C-laktózou, H2-test. In Laktózový toleranční test, dechový test s 13C-laktózou, H2-test [online]. Ústav klinické biochemie VFN a 1.LF UK : PeKo 2007 - internetové centrum , 2007 [cit. 2011-03-20]. Dostupné z WWW: < www1.lf1.cuni.cz/~kocna/glab/gl_lakto1.htm >.
[3] Lactose Explained. In Food reactions [online]. ? : ?, 2005 [cit. 2011-03-20]. Dostupné z WWW: < www.foodreactions.org/intolerance/lactose/absorption.html >.
[4] MUDR. KOCNA, CSC., Petr . DECHOVÉ TESTY – MODERNÍ, NEINVAZIVNÍ DIAGNOSTIKA. Interní Med. [online]. 2006, 7 a 8 , Ústav klinické biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a VFN, Praha, [cit. 2011-03-20]. Dostupný z WWW:
[5] ING. KVASNIČKOVÁ, Alexandra. Tolerovatelný příjem laktózy při její nesnášenlivosti. In Vědecké stanovisko EFSA k meznímu příjmu laktózy u osob s intolerancí laktózy a galaktosémií. [online]. ? : Agronavigátor, 5.10. 2010 [cit. 2011-03-20]. Dostupné z WWW: < www.agronavigator.cz/default.asp?ch=13&typ=1&val=104759&ids=158 >. 104759.
[6] HELLINGEROVÁ, Petra . Poruchy metabolismu sacharidů [online]. Brno : ?, květen 2008. ? s. Bakalářská práce. Masarykova univerzita v Brně Lékařská fakulta. Dostupné z WWW: < is.muni.cz/th/176871/lf_b/Bakalarka2.txt >.
[7] MVDR. MATĚJOVÁ, Halina; MGR. BŘEZKOVÁ, Veronika . Laktózová intolerance versus laktózová tolerance. Časopis VaP. 28.5.2010, 2010/03, s. ?. Dostupný také z WWW: < www.vyzivaspol.cz/clanky-casopis/laktozova-intolerance-versus-laktozova-tolerance.html >.
[8] STRÁNSKÝ, Miroslav ; SIEBER, Robert ; DE VRESE, Michael . Laktóza ve výživě. Lactose in Nutrition.. Občanské sdružení pacientů s IBD : Crohn.cz [online]. 2007, ?, [cit. 2011-03-20]. Dostupný z WWW: < www.crohn.cz/colitiscrohn/product.asp?productId=225&detailSubCatCode=134 >. ISSN 1214-1534.
[9] Laktózová intolerance. Fitlife.cz [online]. 2011, ?, [cit. 2011-03-20]. Dostupný z WWW: < www.fitlife.cz/laktozova-intolerance >.
[10] Ritter Pharmaceuticals, RP-G28 Lactose Intolerance Treatment | Ritter Pharmaceuticals [Internet]. [citován 14. listopad 2013]. Dostupné z: www.ritterpharmaceuticals.com/product-platform/rpg28
[11] Lactagen - Wikipedia, the free encyclopedia [Internet]. [citován 14. listopad 2013]. Dostupné z: en.wikipedia.org/wiki/Lactagen
[12] 1. Lactose Intolerance: Diagnosis and Treatment of Lactose Intolerance Symptoms [Internet]. [citován 14. listopad 2013]. Dostupné z: www.foodallergysolutions.com/lactose-intolerance.html
[13] Lactose Intolerance Symptoms, Causes, Treatment - What are the sources of lactose in the diet? - MedicineNet [Internet]. [citován 15. listopad 2013]. Dostupné z: www.medicinenet.com/lactose_intolerance/page7.htm