Zhoršující vlivy
Ftaláty
- Používají se v plastech jako změkčovadla a rozpouštědla. Mohou způsobit alergické příznaky jako je ekzém nebo symptomy podobné senné rýmě
Osvěžovače vzduchu a vonné svíčky
- Často obsahují chemické látky, které mohou dráždit dýchací cesty a zhoršovat alergie. Způsobují nebo zhoršují alergické reakce, zejména u lidí citlivých na vůně
Čistící prostředky s amoniakem
- Jsou součástí čisticích prostředků na okna a toalety. Amoniak je dráždivý pro dýchací cesty a může způsobovat reakce u alergiků a astmatiků
Pesticidy a produkty na hubení škůdců
- Mají silný zápach a obsahují chemikálie, které mohou vyvolat alergické reakce či zhoršit symptomy alergií
Polutanty v ovzduší (např. polycyklické aromatické uhlovodíky)
- Tyto chemikálie v interiérech jsou spojovány s vyššími alergickými reakcemi včetně astmatu, rýmy a ekzému
Syntetické materiály a abrazivní oblečení
- Syntetické nebo drsné materiály mohou podráždit pokožku a zhoršit ekzém
Potravinové alergeny
- Mezi hlavní potraviny zhoršující atopickou dermatitidu patří kravské mléko a vejce, zejména u dětí s alergiemi
Chemikálie v kosmetice a čisticích prostředcích
- Přípravky obsahující konzervanty, vůně, dezinfekční látky a nikl mohou způsobovat podráždění kůže a zhoršit ekzémy
Domácí prach a roztoči
- Alergeny v domácím prachu, jako jsou roztoči, jsou spojeny s vyšším výskytem alergických reakcí u osob s ekzémem
Pyl a zvířecí alergeny
- Lidé s atopickou dermatitidou často reagují na alergeny jako pyl a zvířecí srst, což může vyvolat či zhoršit projevy ekzému
Ořechy a arašídy
- Časté alergeny, které mohou zhoršit příznaky atopického ekzému v důsledku zkřížené reakce s jinými alergeny
Kakao a čokoláda
- Obsahují látky, které mohou dráždit citlivou pokožku a zhoršovat ekzémové projevy
Kyselé ovoce
- Patří sem citrusy, jahody, ananas, které mohou působit dráždivě a vyvolávat alergické reakce u citlivých jedinců
Rajčata a lilky
- Některé druhy zeleniny, zejména rajčata a lilky, jsou známé svým potenciálem zhoršovat atopický ekzém a alergie
Uzeniny a konzervační látky
- Přídavné látky v uzeninách a konzervované potraviny mohou obsahovat konzervanty a přísady, které přispívají k podráždění kůže
Sírany a siřičitany
- Běžně přidávané do zpracovaných potravin jako konzervanty. Siřičitany mohou vyvolávat hypersenzitivní reakce a jsou spojeny s gastrointestinálními problémy, jako je bolest břicha, které mohou narušovat střevní bariéru
Fruktóza a slazené nápoje
- Nadměrná konzumace fruktózy a slazených nápojů byla spojena se zvýšeným rizikem alergií, astmatu a zhoršením střevní propustnosti, což může přispívat k ekzémům
Vysoce zpracované potraviny
- Potraviny obsahující umělá barviva, dochucovadla a konzervanty mohou narušovat střevní mikrobiotu, což vede ke zvýšení střevní propustnosti a tím i k zesílení imunitní reakce, která může zhoršit atopickou dermatitidu a alergie
Nasycené tuky a nedostatek vlákniny
- Dieta s vysokým podílem nasycených tuků a nízkým obsahem vlákniny může narušit střevní bariéru a podpořit zánětlivé procesy, což může ovlivnit stav ekzémů a alergií .
Expozice niklu
- Nikl a senzitizace k niklu může zhoršovat projevy a průběh ostatních alergií
Potravinové alergeny
- Některé potraviny, jako mléko, vejce, arašídy, sója a pšenice, mohou u citlivých jedinců vyvolat a nebo zhoršit jiné alergické reakce a tím zhoršit ekzém
- Nejsilnější bývá kasein a lepek
Mléko a mléčné produkty
- Obsahují kasein a laktózu, které mohou vyvolat nebo zhoršit symptomy ekzému u citlivých osob, i když nemají alergii na mléčné bílkoviny, ale třeba na cukry v mléce [2].
Pšenice a lepek
- Obsah lepku může způsobit silné kožní reakce u některých jedinců, zejména při existující celiakii nebo intoleranci na pšenici [1].
Sója, vejce, ořechy a některé ovoce
- Často se podílejí na vzniku příznaků atopického ekzému a mohou způsobit tzv. zkřížené reakce s jinými alergeny, jako jsou latex či trávy [5].
Narušení kožní bariéry
- Suchá a podrážděná pokožka usnadňuje vstup alergenů a mikroorganismů, což může vyvolat nebo zhoršit ekzém - a vést k další alergizaci i k vnějším alergenům
Nerovnováha kožních bakterií – Dysbióza mikrobiomu pokožky
- Může zvýšit riziko alergických reakcí, což se projevuje zhoršením atopické dermatitidy
Přítomnost alergenů ve vzduchu
- Pyl, prach, plísně nebo zvířecí srst
- Mohou vyvolat alergické reakce, které zhoršují ekzém
Chemické látky a konzervanty v potravinách
- Některé konzervanty a umělé přísady mohou dráždit pokožku a přispět k ekzému
Emoční stres
- Může zhoršit ekzém i alergické projevy kvůli vlivu na imunitní systém
Nízká vlhkost vzduchu a chladné počasí
- Suché podmínky mohou pokožku vysušit a zhoršit symptomy ekzému