Používají se jako konzervanty v uzeninách a masných výrobcích.Rizika: Vysoký příjem může být spojen s vyšším rizikem vzniku rakoviny žaludku a tlustého střeva, protože se v těle mohou přeměňovat na nitrosaminy, které jsou karcinogenní.Potraviny: Uzeniny, šunky, slanina, párky.
Používají se k dodání barvy potravinám, zejména sladkostem, nápojům a pečivu.Rizika: Mohou vyvolávat alergické reakce, zhoršovat příznaky ADHD u dětí a mají spojitost s poruchami chování. Některá barviva jsou spojena s karcinogenitou.Potraviny: Bonbóny, nealkoholické nápoje, cereálie, polevy.
BHA a BHT (E320, E321)
Antioxidanty používané ke stabilizaci tuků a olejů a zabránění jejich žluknutí.Rizika: Některé studie na zvířatech naznačují, že mohou být karcinogenní a mohou ovlivňovat hormonální systém.Potraviny: Čipsy, zpracované obiloviny, margaríny, některé balené potraviny.
Benzoan sodný (E211)
Konzervant používaný pro zvýšení trvanlivosti a prevenci růstu plísní a bakterií.Rizika: V kombinaci s kyselinou askorbovou (vitamin C) může tvořit benzen, který je karcinogenní. Může také vyvolat alergické reakce a zhoršovat příznaky ADHD.Potraviny: Nealkoholické nápoje, džusy, ovocné konzervy, marinády.
Glutamát sodný (E621)
Používá se jako zvýrazňovač chuti.Rizika: Někteří lidé mohou mít tzv. „syndrom čínské restaurace“ s příznaky jako bolesti hlavy, pocení a nevolnost. U citlivých osob může také zhoršit příznaky astmatu.Potraviny: Instantní polévky, slané pochutiny, asijská jídla, hotové omáčky.
Trans-tuky (často uvedeny jako hydrogenované nebo částečně hydrogenované oleje)
Používají se k prodloužení trvanlivosti a ke zlepšení textury potravin.Rizika: Spojeny se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění, mrtvice a diabetu 2. typu. Podporují zvýšení hladiny LDL („špatného“) cholesterolu a snižují hladinu HDL („dobrého“) cholesterolu.Potraviny: Čipsy, sušenky, margaríny, pečivo.
Aspartam (E951)
Umělé sladidlo používané jako náhrada cukru.Rizika: Některé studie naznačují možnou spojitost s rakovinou, neurologickými problémy a migrénami, ačkoli názory na bezpečnost aspartamu se liší.Potraviny: Dietní nealkoholické nápoje, nízkokalorické sladkosti, žvýkačky.
Karragenan (E407)
Zahušťovadlo a stabilizátor získávaný z mořských řas.Rizika: Vysoký příjem může dráždit trávicí systém a přispívat k zánětu střev. Některé formy karragenanu (tzv. degradovaný) jsou spojeny se zánětlivými střevními onemocněními.Potraviny: Mléčné výrobky, rostlinná mléka, zpracované potraviny.
Propylgalát (E310)
Konzervant, který zabraňuje žluknutí tuků a olejů.Rizika: Některé studie na zvířatech naznačují možnou souvislost s rakovinou. U některých lidí může vyvolávat alergické reakce.Potraviny: Žvýkačky, masové výrobky, balené občerstvení.
Sířičitany (např. E220 – oxid siřičitý, E221 – siřičitan sodný)
Konzervační látky používané k prodloužení trvanlivosti potravin a udržení barvy.Rizika: Mohou způsobit alergické reakce a astmatické příznaky, zvláště u citlivých jedinců.Potraviny: Sušené ovoce, víno, ovocné šťávy, balené saláty.