MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Nutriční terapie

Angličtina

  • Hospitals and jobs in health care
  • Spas
  • Oddělení nemocnice
  • Operace

Technologie potravin

Mléko a mléčné výrobky

  • Syrové mléko
    • Uprava pouze přefiltrováním, tepelně neupravené, zchladí se
    • Může obsahovat i patogenní mikroorganismy z těla dojnice
      • Považováno za rizikové - dříve se prodávalo s doporučením převaření
  • čerstvé mléko
    • Kolem 70°C pasterizace
    • 75-80°C u konzumního mléka
    • Nemsí se přidávat nic
    • Do 8°C při chladírenské teplotě
    • V inertním pylnu cca do 14 dní trv. (spíše týden)
  • Trvanlivé
    • UHT záhřev 135°C - sterilní
    • Zničeny všechny enzymy
    • Možná mírná karamelizace cukru
    • Vit. B relat. stabiliní
    • Přehřátou párou pár sekund
  • Homogenizované
  • Egalizované mléko
    • Standratizace - úprava tučnosti - odstřeďováním a mícháním
    • Kolik které mléko má % tuku
    • Každá kráva nadojí jinak %
      • Selské, plnotučné, poloteučné...
  • Smetana = tučné mléko s přidaným tukem
    • 8-12-10-....není norma - každá mlékárna jinak
    • 30-33% ke šlehání (10% nejde) - min. 30% potřeba aby držela tvar
    • 40% v cizině i 60% - připomíná máslo
    • Pasterizace
  • Znát cca složení mléka a jejich obsahy - kolik čeho !!!
  • Zahuštěné mléko - odparem vody

Máslo

  • 80% tuku a 20% vody cca a 2% jiných - bílkovin, laktozy a vit. DEKA, sůl v solených máslech jinak ne
    • Výroba šleháním vysokotučné smetany
    • Ze smetany pasterizované za 90°C
    • Tukové kuličky se začnou shluovat - máselná zrna (jako při přešlehání šlehačky = mazovatění)
    • šlehače připomínající pračku - pak vymačkají podmáslí na 18% vody - balí se
  • čerstvé máslo
    • Prodá se hned po výrobě
  • Máslo stolní / na vaření / pečení / 2. jakost
    • Mražené třbea i rok ve skladu
    • Rozmrazí se - rozmixuje - pak se znovu balí a prodává
    • "státní zásoby pro případ nouze" - dělá se to stále - přebytky tuku jsou nerovnoměrné - v létě je nadprodukce, v zimě nedostatek
    • Aspoň 35% tuku - pomazánkové másla již nejsou ze zákona máslo (mléčná pomazánka - má méně tuku)
  • Másla se sníženým obsahem tuku - smíchaná s rostlinným oleji - AB másla, Zlatá Haná, Creme Bon Jour
    • Změkčení másla
    • Snížení cholesterolu
    • 3/4 máslo (60% mléčného tuku), poloviční máslo (40% ml. tuku)
  • cholesterol v másle, lehce stravitelné, tuhé, chuť
  • Margaríny - bylo riziko TSFA - dnes snad zanedbatelné
  • Ghí
    • Odpaření vody varem - záleží jak šetrně se vyrábí
    • Dlouhodbým zahříváním vznik akrylamidu
      • Hnědnutí !
    • Původně na smažení - neprská voda
    • Zdravotní beenfit 0

Zakysanky

  • Přidání bakterií mléčného kysání
  • Probitoické bakterie - přokazatelné příznivé
  • Acidofilní laktobacily, Bifidogenní, Pediococcus
    • AB (Acidof. + Bifidogenní)
    • Jenom do někt. výrobků

Jogurtové mléko, jogurty

  • Od jogurtu - tekutostí
  • Jogurt ze zahuštěného mléka
    • 3x více živin než v mléce
  • Vyšší výživná hodnota/ 100g proti mléku
  • Jogurt tuhý / polotuhý
    • Liší se zráním
  • Polotekuté jogurty
    • V tancích a čerpají se pak trubkami do kelímků
  • Tuhé jogurty
    • Zrají přímo v obalu - v termostatu
  • Může být plněn dusíkem / oxidem uhličitým - prodloužení trvanlivosti
  • bílkoviny někdy se i přidávají - funkční potraviny i jogurty
  • Někt. nižšší mn. syrovátky - nechá se odkapat - řecký jogurt - je hustější
  • Actimel - koncentrát probitických bakterií - funkční potravina

Sýr

  • Sražený kasein
  • Srazí se kasein i DEKA a tuk
  • Jak tučné mléko, tak tučný sýr
  • Do syrovátky přejde laktóza vit. rozp. ve vodě, syr. bílkoviny albuminy a globuliny, laktóza
    • Téměř ždáná laktóza v tvrdých sýrech
  • Vysoký obsah laktózy v syrovátce
  • Sušená laktoza se přidává do pečiva, nápojů, jako krmivo prasat aj.

Srážení

  • Srazit kasein
    • Kyselinou - necháme mléko zkysat / přidáme bakterie - pH pod určitou mez - kasein se srazí
    • Domácí výroba sýru - přidá se ocet / citron - záleží pod pH 4,1 či 4
    • Pak se odfiltruje syrovátka
  • Srazit enzymaticky - chymosin (z žlaudků mláďat /dnes synteticky - siřidlo) - sladké srážedlo
    • Sladké sýry - sražené bezs nížení kyselosti
    • Přidání bakterií, které usměrní zrání sýrů
      • Eidam aj. - doladí chuť
  • čerstvý sýr má ještě dost laktozy/syrovátky
    • Tvrdé sýry zrají dlouho a jsou ještě lisovány - obsah laktozy klesá
  • Tavrůžky - kyselé srážení - vypadá jako tvaroh pak množení mikroorganismů
  • Hermelín - plíseň mohou působit jako alergen
    • Kdysi při zrání kontaminace lysterií
  • I kombinace kyselého srážení se sladkým
  • Tavicí soli - citráty, fosforečnany - ke konzistenci
    • Vážou vápník
  • Delší doba zrání sýrů - více pot. alergenů - např. histamin aj. aminy a AMK....

Maso

  • Syrové maso nebo vejce naměkko
    • Vždy jen idnidviduálně a na přání zákazníka - hormadně je to zakázáno
    • IT

      • Jiří Beránek - správce sítě
      • Školní PC studovna - řád
      • Nejíst, nepít
      • Pošle prezentaci
      • Výukový plán vyšší odb. školy...
        • 3 měsíce psaní doc. ve wordu, excel, powerpoint

      Word

      Formátování dokumentu

      Citace

      Metodika studnetských prací - ke stažení z webu školy

      • Jak se hodnotí graficé zpracování stud. prací - závěrečných a ročníkových
      • Vzor roč. práce a co budeme muse používat i my
        • Ctrl.c z tohoto vzoru !!!

      Styly nadpisů

      Záhlaví a zápatí (čísla stránek)

      • V případě nejasností odeslat
      • Office 2016, 2019 novější ne
        • Office pro studenty a rodiny
        • Office pro studenty - byl levnější ale ještě trvá doprodej
      • Dop. Libre office - poslední verze - český jazyk a popis - asi z 95% jako Word
        • .odt
      • Některé profesorky trvají na předání práce ve formátu .doc
        • Přeformátování někdy zkazí grafiku !!
      • Některý USB lze zaheslovat - při krádeži je pak lze najít v koších

      Vedení annotací !!!

      Školní řád v pdf

      • Word otevře pdf
        • Umožní vybrat obrázky z pdf dokumentu a zkopírovat
        • Starší verze 2007 to neumí
        • Libra office otevře, ale každý řádek je samostatný
      • Google free pdf konvertor - pošleme pdf a vrátí formát, který chceme
      • domácí úkol - stáhnout školní řád, smazat nadpis, v textu Styl 1, 2, 3, předsunout prázdnou stránku a vygenerovat si obsah
        • Jak generuje word obsahy ??? použije to, co je označeno jako nadpis 1,2,3.....sám si najde čísla stránek i po přeformátování odstavců - dát aktualizuj obsah a on si to celé předělá
      • Vložit obsah Word 2016 - najít si v Google
      • Na toto máme 10h v učebním plánu
      • Ve stejném menu nástroj na vlkádání rejstříků dokazů
        • Norma na citace - 1 z 6-ti norem je uvedená ve škole
        • Sem vlož názvy knih - automatické funkce ... !!!
      • Na škole profesorky mají Office 2007 - neumí otevřít .odt z Libra office

      Wikipedie

      • Základní info tma lze najít

      Youtube

      • Spousta návodů jak co

      Jak se zeptat

      • How to... format word...

      PJ soft

      • Demoverze zdarma - napsat správci
      • Forma jídelníčku z něčeho předpřipraveného
      • řízení skladu

      Arabark

      • Nikdy nejsou zdardma
      • Demovezrze vždy hodně omezená



      Výživa člověka

      • Nutriční terapeut
        • V provozu pro všechny
        • Na nějakém spec. oddělení u pac.

      1 G

      • B = 17 kj = 4 kcal
      • T = 38 kj = 9 kcal
      • S = 17 kj = 4 kcal
      • 1 kj = 0,24 kcal (asi 1/5)
      • 1g vlákniny až 8kJ E

      Trojpoměr živin

      • B plus minus 12-15 %
      • T nyní vyší na úkor sacharidů od posledních dop.
        • T 30-35% dle pohyboví aktivity
        • S 50-58%

      Bazální metabolismus - MBR, BEE, BM

      • 12-18h po probuzení od posl. jídla
      • Inbody,...

      Harris Benediktova rovnice

      • V kcal -převod na Kj = x 4,2
      • ++ženy 655 + (hmotnost v kg) + (1,8 x výška v cm) - 4,8 x věk = ++
        • Já: 655 + 75 + 304,2 - 187,2 = 1900 kcal = 7980 kj /d
      • ++muži 66,5 + (13,8 x hmotnost v kg) + (5x výška v cm) -(6,8 x věk) = ++

      Dietou idnukovaná termogeneze

      • Se defacto již nepoužívá k výpočtům

      Faktor aktivity

      • 1,1 = klid
      • 1,2 = klid na lůžku, relat.
      • 1,3 = chodí
      • 1,5 = lehká práce, sedavé zaměstnání, ambul. pac.
      • 1,6 = středně těžká práce
      • 1,7 = těžká fyzciká práce

      Faktor onemocnění

      • 0,8 = malnutirce, refeeding sy.
      • 0,9 = ventilace, analgosedace
      • 1 = koma
      • 1-1,2 = operace, trauma (nejčastěji)
      • 1,2-1,5 = peritonitis (nejčastěji)
      • 1,2-1,35 = mnohočetné zlomeniny
      • 1,3-1,5 = těžká poranění hlavy
      • 1-1,5 = polytraumata
      • 1-1,5 = popáleninny do 20%

      Faktor teploty

      • Od 38°C

      V praxi

      • Bioimpedance
      • Rychlá zjednodušení výpočtů

      Aktuální E potřeba

      • Pohyb
      • Faktor onemocnění

      Domácí úkol spočítat si sám sebe


      Spočítat bilanci příjmu pac.

      • Co nědl pac.
      • Spolurpáce se sanitářem
      • Versus co by měl jíst - porovnat
      • V případě limitace jídla - zvážit sipping / parent./ enterálně


      Základy veř. zdraví

      • Téma poslat na školní e-mail
      • Jak co zlepšit
      • Dnes prezentace o zdraví a nemoci a živ. stylu
      • V dalším semestru bude 14 otázek na téma zdravotní polytiky a bude test
        • Základní otázky
      • Cituji: "DM2 je dán gentikou, neví se proč vzniká, ale myslí si, že výživa by na to mola mít vliv."
      • Determinanty zdraví
        • Co vše ho může zhoršit a co je důležité pro jeho udržení
        • Výčet všeho...
      • Dr. Malina Příbram - skripta pro Veřejné zdravotnictví

      První pomoc

      • Staniční strastra z interny
      • Nakonec krátký test
      • Dasako@centrum.cz
      • Do 15. 11. napsat nějaké téma co bychom chtěli slyšet

      Lékárnička

      • čtverce sterilní a nesterilní
      • Obvaz
      • Pružné obinadlo
      • Náplast
      • Desinfece
      • pantenol, fenistil
      • Uhlí, smecta, endiaron, Loperol - Rasek, ev. ERC-Furyl (Faraonova nemoc)
        • Enterol již předem a Hylak (i při ATB)
      • Analgetika - Paralen, Novalgin, Brufen, Diklofenak
      • ATB - Augmentin
        • Molicin, Furantoin
      • Oční kapky
      • Kortikoidy, Reozpustne kalcium, Epi Pen
      • Šampon na vši
      • Do auta nůž na stříhání pásů
      • Silniční reflexní vesty do auta na počet lidí
      • Lékarničku uvnitř auta
      • Pozor na obsah na zadním sedadle...
      • Rozbití zadního okna vyndaným záhlavníkem - kovy





Poslední aktualizace: 11. 10. 2019 22:49:31
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail