Nutriční terapie
Angličtina
- Hospitals and jobs in health care
- Spas
- Oddělení nemocnice
- Operace
Technologie potravin
Mléko a mléčné výrobky
- Syrové mléko
- Uprava pouze přefiltrováním, tepelně neupravené, zchladí se
- Může obsahovat i patogenní mikroorganismy z těla dojnice
- Považováno za rizikové - dříve se prodávalo s doporučením převaření
- čerstvé mléko
- Kolem 70°C pasterizace
- 75-80°C u konzumního mléka
- Nemsí se přidávat nic
- Do 8°C při chladírenské teplotě
- V inertním pylnu cca do 14 dní trv. (spíše týden)
- Trvanlivé
- UHT záhřev 135°C - sterilní
- Zničeny všechny enzymy
- Možná mírná karamelizace cukru
- Vit. B relat. stabiliní
- Přehřátou párou pár sekund
- Homogenizované
- Egalizované mléko
- Standratizace - úprava tučnosti - odstřeďováním a mícháním
- Kolik které mléko má % tuku
- Každá kráva nadojí jinak %
- Selské, plnotučné, poloteučné...
- Smetana = tučné mléko s přidaným tukem
- 8-12-10-....není norma - každá mlékárna jinak
- 30-33% ke šlehání (10% nejde) - min. 30% potřeba aby držela tvar
- 40% v cizině i 60% - připomíná máslo
- Pasterizace
- Znát cca složení mléka a jejich obsahy - kolik čeho !!!
- Zahuštěné mléko - odparem vody
Máslo
- 80% tuku a 20% vody cca a 2% jiných - bílkovin, laktozy a vit. DEKA, sůl v solených máslech jinak ne
- Výroba šleháním vysokotučné smetany
- Ze smetany pasterizované za 90°C
- Tukové kuličky se začnou shluovat - máselná zrna (jako při přešlehání šlehačky = mazovatění)
- šlehače připomínající pračku - pak vymačkají podmáslí na 18% vody - balí se
- čerstvé máslo
- Prodá se hned po výrobě
- Máslo stolní / na vaření / pečení / 2. jakost
- Mražené třbea i rok ve skladu
- Rozmrazí se - rozmixuje - pak se znovu balí a prodává
- "státní zásoby pro případ nouze" - dělá se to stále - přebytky tuku jsou nerovnoměrné - v létě je nadprodukce, v zimě nedostatek
- Aspoň 35% tuku - pomazánkové másla již nejsou ze zákona máslo (mléčná pomazánka - má méně tuku)
- Másla se sníženým obsahem tuku - smíchaná s rostlinným oleji - AB másla, Zlatá Haná, Creme Bon Jour
- Změkčení másla
- Snížení cholesterolu
- 3/4 máslo (60% mléčného tuku), poloviční máslo (40% ml. tuku)
- cholesterol v másle, lehce stravitelné, tuhé, chuť
- Margaríny - bylo riziko TSFA - dnes snad zanedbatelné
- Ghí
Zakysanky
- Přidání bakterií mléčného kysání
- Probitoické bakterie - přokazatelné příznivé
- Acidofilní laktobacily, Bifidogenní, Pediococcus
- AB (Acidof. + Bifidogenní)
- Jenom do někt. výrobků
Jogurtové mléko, jogurty
- Od jogurtu - tekutostí
- Jogurt ze zahuštěného mléka
- 3x více živin než v mléce
- Vyšší výživná hodnota/ 100g proti mléku
- Jogurt tuhý / polotuhý
- Liší se zráním
- Polotekuté jogurty
- V tancích a čerpají se pak trubkami do kelímků
- Tuhé jogurty
- Zrají přímo v obalu - v termostatu
- Může být plněn dusíkem / oxidem uhličitým - prodloužení trvanlivosti
- bílkoviny někdy se i přidávají - funkční potraviny i jogurty
- Někt. nižšší mn. syrovátky - nechá se odkapat - řecký jogurt - je hustější
- Actimel - koncentrát probitických bakterií - funkční potravina
Sýr
- Sražený kasein
- Srazí se kasein i DEKA a tuk
- Jak tučné mléko, tak tučný sýr
- Do syrovátky přejde laktóza vit. rozp. ve vodě, syr. bílkoviny albuminy a globuliny, laktóza
- Téměř ždáná laktóza v tvrdých sýrech
- Vysoký obsah laktózy v syrovátce
- Sušená laktoza se přidává do pečiva, nápojů, jako krmivo prasat aj.
Srážení
- Srazit kasein
- Kyselinou - necháme mléko zkysat / přidáme bakterie - pH pod určitou mez - kasein se srazí
- Domácí výroba sýru - přidá se ocet / citron - záleží pod pH 4,1 či 4
- Pak se odfiltruje syrovátka
- Srazit enzymaticky - chymosin (z žlaudků mláďat /dnes synteticky - siřidlo) - sladké srážedlo
- Sladké sýry - sražené bezs nížení kyselosti
- Přidání bakterií, které usměrní zrání sýrů
- Eidam aj. - doladí chuť
- čerstvý sýr má ještě dost laktozy/syrovátky
- Tvrdé sýry zrají dlouho a jsou ještě lisovány - obsah laktozy klesá
- Tavrůžky - kyselé srážení - vypadá jako tvaroh pak množení mikroorganismů
- Hermelín - plíseň mohou působit jako alergen
- Kdysi při zrání kontaminace lysterií
- I kombinace kyselého srážení se sladkým
- Tavicí soli - citráty, fosforečnany - ke konzistenci
- Vážou vápník
- Delší doba zrání sýrů - více pot. alergenů - např. histamin aj. aminy a AMK....
Maso
- Syrové maso nebo vejce naměkko
- Vždy jen idnidviduálně a na přání zákazníka - hormadně je to zakázáno
- Jiří Beránek - správce sítě
- Školní PC studovna - řád
- Nejíst, nepít
- Pošle prezentaci
- Výukový plán vyšší odb. školy...
- 3 měsíce psaní doc. ve wordu, excel, powerpoint
- Jak se hodnotí graficé zpracování stud. prací - závěrečných a ročníkových
- Vzor roč. práce a co budeme muse používat i my
- Ctrl.c z tohoto vzoru !!!
- V případě nejasností odeslat
- Office 2016, 2019 novější ne
- Office pro studenty a rodiny
- Office pro studenty - byl levnější ale ještě trvá doprodej
- Dop. Libre office - poslední verze - český jazyk a popis - asi z 95% jako Word
- .odt
- Některé profesorky trvají na předání práce ve formátu .doc
- Přeformátování někdy zkazí grafiku !!
- Některý USB lze zaheslovat - při krádeži je pak lze najít v koších
- Word otevře pdf
- Umožní vybrat obrázky z pdf dokumentu a zkopírovat
- Starší verze 2007 to neumí
- Libra office otevře, ale každý řádek je samostatný
- Google free pdf konvertor - pošleme pdf a vrátí formát, který chceme
- domácí úkol - stáhnout školní řád, smazat nadpis, v textu Styl 1, 2, 3, předsunout prázdnou stránku a vygenerovat si obsah
- Jak generuje word obsahy ??? použije to, co je označeno jako nadpis 1,2,3.....sám si najde čísla stránek i po přeformátování odstavců - dát aktualizuj obsah a on si to celé předělá
- Vložit obsah Word 2016 - najít si v Google
- Na toto máme 10h v učebním plánu
- Ve stejném menu nástroj na vlkádání rejstříků dokazů
- Norma na citace - 1 z 6-ti norem je uvedená ve škole
- Sem vlož názvy knih - automatické funkce ... !!!
- Na škole profesorky mají Office 2007 - neumí otevřít .odt z Libra office
- Základní info tma lze najít
- Spousta návodů jak co
- How to... format word...
- Demoverze zdarma - napsat správci
- Forma jídelníčku z něčeho předpřipraveného
- řízení skladu
- Nikdy nejsou zdardma
- Demovezrze vždy hodně omezená
- Nutriční terapeut
- V provozu pro všechny
- Na nějakém spec. oddělení u pac.
- B = 17 kj = 4 kcal
- T = 38 kj = 9 kcal
- S = 17 kj = 4 kcal
- 1 kj = 0,24 kcal (asi 1/5)
- 1g vlákniny až 8kJ E
- B plus minus 12-15 %
- T nyní vyší na úkor sacharidů od posledních dop.
- T 30-35% dle pohyboví aktivity
- S 50-58%
- 12-18h po probuzení od posl. jídla
- Inbody,...
- V kcal -převod na Kj = x 4,2
- ++ženy 655 + (hmotnost v kg) + (1,8 x výška v cm) - 4,8 x věk = ++
- Já: 655 + 75 + 304,2 - 187,2 = 1900 kcal = 7980 kj /d
- ++muži 66,5 + (13,8 x hmotnost v kg) + (5x výška v cm) -(6,8 x věk) = ++
- se defacto již nepoužívá k výpočtům
- 1,1 = klid
- 1,2 = klid na lůžku, relat.
- 1,3 = chodí
- 1,5 = lehká práce, sedavé zaměstnání, ambul. pac.
- 1,6 = středně těžká práce
- 1,7 = těžká fyzciká práce
- 0,8 = malnutirce, refeeding sy.
- 0,9 = ventilace, analgosedace
- 1 = koma
- 1-1,2 = operace, trauma (nejčastěji)
- 1,2-1,5 = peritonitis (nejčastěji)
- 1,2-1,35 = mnohočetné zlomeniny
- 1,3-1,5 = těžká poranění hlavy
- 1-1,5 = polytraumata
- 1-1,5 = popáleninny do 20%
- Od 38°C
- Bioimpedance
- Rychlá zjednodušení výpočtů
- Pohyb
- Faktor onemocnění
- Co nědl pac.
- Spolurpáce se sanitářem
- Versus co by měl jíst - porovnat
- V případě limitace jídla - zvážit sipping / parent./ enterálně
- Téma poslat na školní e-mail
- Jak co zlepšit
- Dnes prezentace o zdraví a nemoci a živ. stylu
- V dalším semestru bude 14 otázek na téma zdravotní polytiky a bude test
- Základní otázky
- Cituji: "DM2 je dán gentikou, neví se proč vzniká, ale myslí si, že výživa by na to mola mít vliv."
- Determinanty zdraví
- Co vše ho může zhoršit a co je důležité pro jeho udržení
- Výčet všeho...
- Dr. Malina Příbram - skripta pro Veřejné zdravotnictví
- Staniční strastra z interny
- Nakonec krátký test
- Dasako@centrum.cz
- Do 15. 11. napsat nějaké téma co bychom chtěli slyšet
- čtverce sterilní a nesterilní
- Obvaz
- Pružné obinadlo
- Náplast
- Desinfece
- pantenol, fenistil
- Uhlí, smecta, endiaron, Loperol - Rasek, ev. ERC-Furyl (Faraonova nemoc)
- Enterol již předem a Hylak (i při ATB)
- Analgetika - Paralen, Novalgin, Brufen, Diklofenak
- ATB - Augmentin
- Molicin, Furantoin
- Oční kapky
- Kortikoidy, Reozpustne kalcium, Epi Pen
- Šampon na vši
- Do auta nůž na stříhání pásů
- Silniční reflexní vesty do auta na počet lidí
- Lékarničku uvnitř auta
- Pozor na obsah na zadním sedadle...
- Rozbití zadního okna vyndaným záhlavníkem - kovy