Vápník - Kalciové ionty - Ca2+
Doporučení deních dávek (DDD) vápníku
- 1000 - 1200 mg kalcia denně
- Doplnit Fe / konzumace s časovým odstupem cca 2h
- Nekombinovat mléčné výrobky s masitými nebo jinak bohatými na železo
- Vždy užívat s hořčíkem dohromady (pro kosti nutno obojí) [1]
Těhotné
- 700 mg denně [1]
- Okolo 30 g Ca přechází během těhotenství do plodu [2]
- Absorpce Ca se až 2x zvyšuje během 2. poloviny těhotenství a redukuje tak potřebu zvýšeného příjmu [2]
- Absorpce se snižuje při stravě bohaté na vlákninu [2]
- Ca obsažen v mateřském mléce nezávisí na jeho příjmu
- Suplementace Ca ( většinou 600 mg /den)
- často potřebná u žen s nízkou konzumací mléčných výrobků
- Doporučený denní příjem Ca:
- WHO 1000-1200 mg/d
- Evropa 700 mg/d
- USA 1200 mg/d [2]
Kojící
- 1250 mg denně [1]
- Doporučený denní příjem Ca:
- WHO 1000-1200 mg/d
- Evropa 1200 mg/d
- USA 1200 mg/d [2]
Literatura:
[1] Abeceda zdraví [online]. ? [cit. 2011-04-10]. Těhotenství. Dostupné z WWW:
[2] BRÁZDOVÁ, Zuzana . Vybrané kapitoly z výživy člověka, VÝŽIVA TĚHOTNÝCH A KOJÍCÍCH ŽEN. [online]. 1999, Ústav preventivního lékařství, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity v Brně, [cit. 2011-04-10]. Dostupný z WWW: < www.med.muni.cz/dokumenty/rtf/teh_koj.rtf >.
Snížení
Renální selhání
Hypoparathyreoza
Hypoalbuminemie
Hepatopatie
Pankreatitida
Deficit Mg2+
Deficit vit. D
Zvýšení
HyperPTH
Meta do kosti / nádory kosti
Mnohočetný myelom
Dieta s vysokým osbahem Ca2+
Dieta s vysokým obsahem vit. D
Antacida
TBC
Sarkoidóza
Interakce
Vápník snižuje absorbci:
- Fosforečnanů, fytátů, šťavelanů [1]
- Zn, Mg, Fe, K, Cr, A, B12, B6, B3, Mn, Pb
- Doxycyklinu
- ofloxacinu
- Klaritromycinu
- Ciprofloxacinu
- Euthyrox, letrox
Vápník zvyšuje absorbci:
Vápník snižuje i zvyšuje absorbci
- Mg, Fe, Na, P
Vápník je více absorbován v přítomnosti
Vápník je méně absorbován v přítomnosti
- C, A, B1, B6, B3, E, Mg, P, Na, Pb, K, Zn, Fe, Mn, Cd, nedostatku vit. D
- oxaláty (Kyselina šťavelová) (s vápníkem tvoří nevstřeb. šťavelany)
- špenát, fazole, červená řepa, rebarbora, mangold, otruby a čokoláda [2]
- Fytáty
- Vysoké množství vlákniny ve stravě
- Mastných kyselin - tuků (vznik mýdel v zásaditém prostředí)
Ztráty vápníku močí zvyšuje
- Vysoký podíl fosfátů a fosforečných kyselin
- Coca-cola
- Tavené sýry
- Nadbytek kuchyňské soli
- Kličková diuretika
- Furosemid
- Vyšší podíl živočišných bílkovin / nadbytek jakýchkoliv bílkovin
- Nedostatek bílkovin
- Vede k odbourávání kolagenu a ztráty kostní hmoty...
- Opt. cca 1g bílkovin/kg hmotnosti/d
Literatura:
[1] HRONEK, Miloslav a kol. Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Maxdorf, 2004. 316 s. ISBN 80-7345-013-5, EAN 9788073450137.
[2] Vápník ve výživě a jeho vstřebávání | Laktea, o. p. s. [Internet]. [citován 29. březen 2013]. Získáno z: www.laktea.cz/node/22
Vápník v krvi
Význam vápníku
- Zásoby Ca v těle jsou velmi vysoké (cca 1.2 kg)
Vápník ve stravě
- Z živočišných zdrojů nejbohatší na vápník
- Sýry
- Tvaroh
- Z rostlinných zdrojů
- Mák (1 400 mg / 100 g)
- Semena sezamu (670 mg / 100 g)
- Ostatní ořechy a semena
- Rostlinná mléka, například mandlové nebo sojové
- Brokolice, květák, špenát, luštěniny…
Skořápky vajec
- Desinfikovat od salmonel v troubě na cca 150-200°C
- Rozemlít v mlýnku na kávová zrna
- Prášek přisypávat do jídla
Poměr vápníku a fosfátů
Zdroje
- Z obiloviny, luštěniny
- Pokrýt potřebu Ca bez mléka a mléčných výrobků je téměř nemožné (rozšířený názor výživových poradců)
- U veganských dětí = Křivice z nedostatku Ca, vit. D