Ceratonia siliqua - Karob, chlebovník, svatojánský chléb, rohovník obecný - Carob
Popis
- Stále zelený strom
- Dorůstající výšky 15–17 m
- Plody– lusky délky až 30 cm
- Plně zralé lusky
- Jsou tmavě hnědé
- Obsahují 4–10 semen [1]
Využití
- Drcením a následným vymíláním se získává z lusků karobová mouka [1]
- Stabilizátor
- Zahušťovadlo
- želírující látka (E 410, karubin) [1]
- Ve výrobě cukrovinek
- Pečiva
- Cukrářských výrobků
- Nápojů
- Při zpracování masa
- Mléka
- Ovoce
- Zeleniny aj [1]
Limity
- Použití je regulováno vyhláškou 304/2004 o přídatných látkách [1]
Obsah
- Karobová mouka obsahuje
- Relativně značné množství vitaminů skupiny B
- Draslík, hořčík, vápník
- železo, mangan, chrom, měď, nikl
- vlákniny
- pektin
- Lignin [1]
- Neobsahuje lepek [1]
Literatura:
[1] Karob, A-Z Slovník pro spotřebitele [Internet]. [citován 2012 srp 10]. Available z: www.agronavigator.cz/az/vis.aspx?id=92017
- Biobin is carob (locust bean) gum
- Can be readily used for thickening soups and sauces