Vláknina
Arabinoxylany
- Rozpustná vláknina
- Neškrobové polsycharidy
- Podobné úč. jako beta-glukany
- Nejvíce v
- žito 7,6 -12 %
- Pšenice 5,8%
- Oves 2,7-3,5 %
- Rýže 2,6 %
- čirok 1,8 %
Beta-glukany
- Oligosacharidy
- Obilniny
- Snižují resorpci cholesterolu z GIT
- Snižují LDL
- Prevent. při KV
- Vliv na glykémii
- Součást rozpustné vlákniny
- Stimulac imunity protilátkové i buněčné
Celulóza
- V rostlinách ve všech částech
- Nevstřebává se v lidském střevě
- Vyloučena z organismu ve stolici
- Nejrozsirenejsi organicka sloučenina na zemi
- Polysacharid
- Hydrolýzou vznikají molekuly glukózy
- Protektivní látka
- štěpena enzymem celuláza
- Hlavní součást buněčných stěn rostlin a obalů semen
- Hojně s ligninem v otrubách
DDD
- Optimální množství ve stravě
- 30 g/d
Lignany
- Ze skupiny fytoestrogenů
- Matairesinol
- Secoisolariciresinol
- Vlivem střevní mikroflory na enterolakton a enterodiol
- Anitoxidační akt.
- Prvence KV a nádorových onemocnění (prostat, prso)
- Nejvyšší obsah
- Pšenice
- žito
- Ovesné vločky
- Ječmen
- Jáhly méně
- Zelenina
- Ovoce
- Kdoule
Nadměrné dávky vlákniny
40g/d a více
Odhadovaný příjem vlákniny
ČR
- Odhadem 15-20g/d
Pektinové látky
- Makromolekulární koloidy
- Z molekul
- Kyselina D-Galakturonová
- Spojené alfa-glykosidickými vazbami
- čím delší molekuly, tím výraznější koloidní vlastnosti
- Nezralé ovoce
- pektinové látky vázány na celulozu = pektocelulóza
- Nezralé ovoce je tvrdé
- Zráním ovoce
- štěpení pektocelulózy na pektin
- Nejvíce pektinu:
- švestky
- Jablka
- Rybíz (hl. černý)
- Angrešt (před dozráním)
- Průměrný obsah v ovoci
- 0,4%
- pektin v zelenině
- Málo, trochu je ho v:
- červená řepa
- Dýně
- Mrkev
- Růžičková kapusta
- Význam
- Zpomalují resrpci glukozy
- Podporuje střevní peristatltiku
- Zvyšuje vylučování cholesterolu (x enterohepat. oběh)
Rezistentní škrob
- Součást nerozpustné vlákniny v:
- Obilninách v neporušeném nebo jen částečně derceném zrnu - největší zdroj
- Rýži
- Ječmenu
- Kukuřici bohaté na amylózu
- Aj. (většinu škrobu tvoří amylopektin)
- Není štěpen enzymy GIT člověka
- Působí podobně jako rozpustná vláknina
- Ochrana kvasných bakterií
- Pocity sytosti
- Ovlivňuje glykémii i hladinu inzulínu
- Zvětšuje objev tráveniny
- Zkracuje transitní čas tráveniny
- Při nižším pH snižuje přeměnu primárních žlučových kyselin na sekundární = antikancerogenní působení
Nerozpustná vláknina
- Celulóza
- část hemicelulóz
- Lignin
Rozpustná vláknina
- Beta-glukany
- Arabinoxylany
- pektinové látky
- Rostlinné gumy
- Rostlinné slizy
- Modifikované škroby
- Modifikovaná celulóza
- Polysacharidy mořských řas
Význam rozpustné vlákniny
- Zvyšuje obsah vázané vody - tvoří gely
- Chrání a posiluje lenovoiu vrstvu střevní stěny
- živiny pro kvasné bakterie v colon
- Produkují mastné kyseliny - energii pro střevní epitel
- Ochrana před množením hnilobných bakterií
- Snižuje pocit haldu
- Snižuje LDL
Druhy vlákniny
Zdroje vlákniny
Nadbytek vlákniny
Increase in excretion of bile acids
Snížený tranzitní čas stravy ve střevu
Intestinal cell damage
Snížená aktivita enzymů
- Amylase
- Lipase
- Concentration and output were decreased after bran ingestion [1]
- Trypsin
- Chymotrypsin in vitro
- Schneeman, Dunaif et al, Gagne and Acton [1]
Snížená stravitelnost kaseinu
- At a fiber/kasein ratio of 0.5
- Whole-grain brown rice
- Fresh-cooked broccoli
- Cooked black-eyed peas
- Canned whole-kernel corn [1]
- 5% pectin or lignin significantly decreased
Microbial probiferation
Zvýšené ztráty do stolice
- Neutral sterols
- N
- fat
- Minerals
- Electrolytes [1]
Souběžný obsah fytátů a oxalátů
Pectin
- Predominately in fruits
- Does not affect the absorption
- Zinc
- copper [2]
- Negative impact on the absorption
- Manganese
- selenium [2]
Nerozpustné vlákniny
- Cellulose
- V někt. studiích bez efektu
- Hemicelluloses
- Lignin [2]
- Inhibit the bioavailabihity of
- Manganese
- Zinc [2]
- Neovlivňuje absorpci mědi [2]
Literatura
[1] Availability of essential amino acids and nitrogen in vegan diets, Phyllis B Acosta, DrPH, RD; Am J Clin Nuir 1988;48:868-74. Printed in USA. © 1988 American Society for Clinical Nutrition[2] Content and bioavailability of trace elements in vegetarian diets, Rosalind S Gibson; Am J C/in Nutr 1994;59(suppl):l223S-32S. Printed in USA. © 1994 American Society for Clinical Nutrition
Vláknina
Rozpustná vláknina
Pektin
Inulin
Některé hemicelulózy
Rostlinné slizy
Gumy
- Guar guma
Rezistentní škroby
Fruktooligosacharidy
Ve stravě
- Ovoce
- Jablka, hrušky, banány, broskve, rybíz
- Oves
- Luštěniny
- Hrách, fazole a sojové boby
- Brambory, celer, brokolice, kořenová zelenina, česnek, artyčok
- Kukuřice, oves, ječmen, žito, jáhly, pohanka a pšenice
- Lněné semínko (které je zdrojem i nerozpustné vlákniny)
- Semena indického jitrocele, známá jako psyllium
- vláknina z rostliny guar
Typy vlákninových přísad do potravin
- vláknina z obilek
- Jablečná vlíknina
- řepná vláknina
- Guarová guma
- Xantanová guma
- Karagenan
- pektinové látky
- Agar např. z jeřabin