Zubní lomivost - odvápnění skloviny
Ulomil se Vám kousek zubu a všichni kolem Vám říkají, aby jste se moc nesledovali, že jste jistě do něčeho tvrdého kousli a ani o tom nevíte nebo Vám podsouvají, že jistě v noci skřípáte zubama a ani o tom nevíte? Zdá se Vám,že jste na lámání se opotřebovaných zubů ještě mladí?
Nenechte se odbýt nezájmem a neznalostí ostatních lidí jiných než mechanických příčin!
Co by to znamenalo, že se ulomí jen tak kousek zubu a vy o tom ani nevíte?
Stačilo zřejmně velmi málo, že? Zub je tedy zvýšeně lomivý. To znamená, že když se nebudete zajímat o to, proč tomu tak je, klidně se snadno brzy ulomí i větší kousek zubu nebo více kousků i ostatních zubů a možná Vás to pak bude i bolet...
Je-li to Váš problém, mohou Vás velmi zajímat následující výpisky z dohlednaných článků na téma zuby.
Poruchy skloviny
- Sklovina se skládá:
- Z 90 % z krystalické sloučeniny hydroxyapatitu
- 10 % z vody
- proteinů
- lipidů
- V tzv. difúzních kanálech
- Neobsahuje žádné buňky, nervy ani krevní cévy
- Není senzitivní [4]
Vrozené
- Z velké části níže vyjmenované příčiny poruchy skloviny
Zubní vývoj
- Pro dočasný chrup je z hlediska mineralizace skloviny a dentinu je kritické:
- Od 12. týdne nitroděložního vývoje - 2 let věku dítěte
- Pro stálý chrup
- Od 24. týdne nitroděložního vývoje - 15. roku věku
- Optimální skladbu stravy
- Dítě
- Těhotná žena
- Kojící matka
Další příčiny x skloviny kromě naleptání nízkým pH
Infekce
NÚ léků
- Tetrackylinová ATB u dětí / těhotných
Vrozené defekty
- Osteogenesis imperfekta
- Zvýšená lomivost kostí
- Deformity kostry
- Poškození zubů
- Chabé vazy
- V pozdějším věku ev. hluchota [3]
Poranění zubů
X výživa matky během těhotenství
X výživa dítěte během vývoje stálých zubů [4]
Proteino–energetická malnutrice (PEM)
- Může být příčinou hypoplazie skloviny
- Charakteriz.:
- Jamkami
- Fisurami
- Většími plochami chybějící skloviny náchylnějšími k demineralizaci a retenci patogenních mikroorganismů
- Příčinou atrofie slinných žláz
- Snížení množství a ovlivnění složení a pufrační kapacity slin
- U dětí k opožděnému prořezávání zubů dočasné dentice
- Delšímu setrvávání dočasné dentice v dutině ústní
- K opožděnému prořezávání zubů stálých
- Zvýšení počtu kariézních procesů na dočasných zubech [4]
Deficit vitaminu D
- X mineralizace tvrdých zubních tkání
- Hypoplastické defekty na sklovině
- Zvýšení pravděpodobnosti výskytu zubního kazu [4]
- Během vývoje zubů
- Neúplné vyvinutí skloviny či dentinu [5]
Vápník a fosfor nevyvážený poměr
- Výrazněji se uplatňuje v působení sliny po prořezání zubů do dutiny ústní [1]
Deficit vápníku
Zvýšené vstřebávání olova
- Lidé žijící v okolí rušných komunikací [2]
Fosfor
- V tmavém mase
- Rybách
- Drůbeži
- Ořechách
- V cereálním pečivu
- Denní příjem by měl činit asi 550mg
- Pro jeho vstřebávání je důležitý vitamin D
- Důležité asi rok po jejich prořezání
- Vývoj stálého chrupu jídelníčkem ovlivněn zhruba od půl roku dítěte do jeho 14 let.
- Zuby moudrosti se začínají mineralizovat cca ve 14. roce
- Prořezání dochází po 18. roce života
Nedostatek hořčíku
- Nedostatečný vývoj skloviny [1]
Nedostatky železa a zinku
- Spojovány se zvýšenou vnímavostí jedince ke vzniku kariézních procesů [1]
Molybden
- Vykazuje kariostatický účinek [1]
Selen a stroncium
- Vztah k prevenci zubního kazu nejednoznačný
- V.s. efekt závisí na dávce [1]
Lithium
- Mohlo by působit stejně jako fluor
- Brzdí metabolismus ústních mikroorganismů
- Preeruptivní účinky těchto prvků byly možné
- Nepovažují se (s výjimkou fluoru) za klinicky významné a rozhodující při vzniku zubního kazu [1]
Deficit vitaminu A
- Opožděné prořezávání zubů
- Hypoplazie skloviny
- Atrofie slinných žláz
- Sníženou dávkou vitamínu A
- K poruchám v amelogenezi a dentinogenezi [5]
Při nedostatku vitamínu C
- V preeruptivním stádiu dochází k poškození odontoblastů (vysoce diferencovaných mezenchymových buněk uložených na povrchu pulpy, jež se podílejí na tvorbě zuboviny - dentinu) [5] [4]
- Vážný deficit vit. C - skorbut:
- Vypadávání zubů
- zvýšená lomivost zubů
- Svalová slabost včetně postižení srdečního svalu
- Anémie
- Až smrt [2]
Při nedostatku vitamínu B1
- se zvyšuje citlivost dentinu.[5]
Fluor
- Deficit fluoru
- X mineralizace zubů
- X odolnost vůči zubnímu kazu po dokončení mineralizace
- Větší množství fluoru
- V mořských rybách
- čaji
- Víně
Záněty dásní:
- Defic. vitaminu C v plazmě
- X strukturální celistvost vazivového a matrix kostního závěsného aparátu zubů a stěny krevních cév [1]
- Deficity vitaminu C a vitaminu A
- X membrány parodontu
- Resorpci kosti zubního lůžka [1]
- Deficity vitaminů skupiny B
- Gingivitidy [1]
- X K. listová
- V prevenci gingivitidy těhotných žen vykazují účinnost lokální aplikace kyseliny listové [1]
- Další rizikové faktory
- Věk
- NÚ léků:
- Steroidy
- Orální kontraceptiva
- Některá antiepileptiky
- Blokátory kalciových kanálů
- Hormonální změny, např. těhotenství [1]
Získané x skloviny z velké části dále popisované vlivy
Zubní eroze
- Ireverzibilní ztráty tvrdých zubních tkání v důsledku chemického procesu
- Rozpouštěním v kyselém prostředí, bez spoluúčasti bakteriálního činitele [4]
- Zubní eroze je hlavní příčinou opotřebování zubů !!! Nikoliv kousnutí do tvrdé stravy !!!
- Ztráty tvrdých zubních tkání chemického nebo mechanického původu téměř nelze nerozlišit.
- Ještě nedávno se zdálo že je problémem výhradně dospělé populace.
- Je rozšířena přibližně u 1/3 dětské populace
- Výskyt stále stoupá
- Nejpostiženějšími bývají horní řezáky následované horními špičáky [4]
Faktory ovliv. vznik zubních erozí
- Vnímavost zubní tkáně (genetické, vývojové vlivy, nutriční)
- Přítomnost kyselin pH (1 - 3)
- Dostatečně dlouhá doba
- Množství a kvalita sliny [4]
- Dochází hyposaturaci hydroxyapatitu i fluorohydroxyapatitu tvrdých zubních tkání [4]
- Sliny
- Eroze tvrdých zubních tkání
- Postihují sklovinu a v menší míře dentin
- Eroze x kaz
- Predilekčním místem zubního kazu
- Jamky
- Fisury
- Eroze
- Na exponovaných ploškách
- Vestibulární, orální nebo okluzní plošky nebo incizní hrany
- Rychle se rozvíjejí postižení u mladých stálých zubů, které jsou charakteristické
- Nedokončeným vývojem kořene
- Velkou dřeňovou dutinou
- Eroze zde mohou zapříčinit dokonce poškození zubní dřeně [4]
- V počátečním stadiu se eroze projevuje:
- ztrátou lesku skloviny
- Zvýšenou citlivostí zubu
- Nálezy drobných fraktur skloviny v oblasti oslabené incizní hrany
- Pokud proces pokračuje
- Na incizní hraně / okluzní plošce ++dentin
- Prosvítá ztenčenou vrstvou skloviny
- Závažné eroze
- Prasklinami skloviny následkem
- Další ztráta zubních tkání
- Zkrácení korunky zubu
- Ztráta výšky skusu [4]
Komplikace
- Estetický defekt
- Zvýšená citlivost zubu při jídle
- Obtíže při kousání
- Zvláště pokud poškození tvrdých zubních tkání vzniklo rychle a stejně rychle progredovalo do dentinu [4]
Kyseliny
- Jeden z nejvýznamnějších činitelů při vzniku zubní eroze
- Exogenního, tak endogenního původu
- Demineralizace tvrdých zubních tkání
Další možné faktory progrese erozí (ztráty skloviny)
- Nadměrným čištěním zubů
- Kousáním příliš tvrdých potravin
- Skřípáním zubů
- často u osob s mozkovou obrnou
- S Downovým syndromem [4]
- Regurgitace žaludečního obsahu
Exogenní kyseliny (potraviny a nápoje)
- K. citronová
- K. fosforečná
- k. askorbová
- K. malonová
- K. vinná
- K. octová
- K. uhličitá
- Z ovocných čajů
- Ovocných džusů
- Nápojů sycených oxidem uhličitým
- Ovoce, zejména citrusové plody
- Z nálevů obsahujících ocet
- Z kyselých sladkostí
- Ze žvýkacích tablet s obsahem vitaminu C a kyseliny acetylsalicylové [4]
- Sportovní iontové nápoje
- Některé bylinné čaje
- Alkoholické nápoje, kterými jsou šumivé víno
- Kvašený jablečný mošt
- „alcopops“
Erozivní potenciál potravin
- Nízkým pH
- Vysokými hodnotami celkové acidity
- Síla a množství dostupných kyselin
- Značný erozivní potenciál vykazují také:
Vegetariáni
- Erozivní potenciál vegetariánské stravy byl prokázán finskou studií, v níž se zubní eroze vyskytovala u 76,9 % laktovegetariánů ve srovnání s nulovým nálezem tohoto postižení u osob se smíšenou stravou.
- Bílé pečivo a jeho zvýšená konzumace při vynechání masa nevzdělanými laiky vegetariány...!!!
- Německá studie - zubní eroze u 97,7 % konzumentů syrové vegetariánské stravy a velkého množství citrusového ovoce a že příslušníci této skupiny trpí závažnými erozemi dvakrát více než osoby stravující se konvenčně.
- Konzumace nezpracovaného ovoce představuje z hlediska vzniku zubní eroze menší nebezpečí než ovocné džusy, protože žvýkáním podporuje salivaci, a tím podporuje neutralizaci kyselin. [4]
Endogenní zdroje kyselin
- Regurgitace žaludečního obsahu do dutiny ústní
- PH žaludečního obsahu je menší než 1
- K erozím pak chronicky vede:
- Zvracení
- Bulimia nervosa
- Psychogenně podmíněné zvracení
- Peptické vředy
- Gastritida
- Obstrukce
- Poruchy nervového systému
- Urémie
- Diabetes
- Užívání drog
- NÚ léků
- nesteroidní antirevmatika
- Cytotoxické léky [4]
- Gastroezofageálního reflux (GER)
- Cca 7 % dospělé populace
- Zubní eroze může být jeho prvním příznakem
- Hlavní příčiny GER - nedostatečnost gastroezofageálního sfinkteru (hernie) způsobená např.:
- Hiátovou hernií
- Nevhodnou stravou
- Užíváním diazepamu
- Nadměrnou konzumací alkoholu
- Zvýšený žaludeční tlak při obezitě nebo ascitu
- Zvětšený žaludeční objem po požití těžkých jídel
- Při obstrukci
- Při spazmech
- Stres se změnami ve spazmech jícnu [4]
Děti s mozkovou obrnou, závažným nervosvalovým onemocněním:
- často trpí skřípáním zubů
- Chronickým zvracením
- GER
- Zácpou, která reflux dále potencuje
- Následkem těchto komplikací jsou děti s obrnou ve srovnání se svými zdravými vrstevníky mnohem více ohroženy nejen zubní erozí, ale i odmítáním veškerého jídla [4]
Zdroje textů:
[1] ING. PERLÍN CSC., Ctibor . Organizace: Nadace NutriVIT [online]. 4. května 2007 [cit. 2011-04-20]. Minerální látky a stopové prvky. Dostupné z WWW: < www.ordinace.cz/clanek/mineralni-latky-a-stopove-prvky >.
[2] BC. KUCHYŇKOVÁ, Šárka . Změny obsahových látek v brukvovité zelenině při různé kulinární úpravě. Brno, 2007. ? s. Diplomová práce. MASARYKOVA UNIVERZITA Lékařská fakulta Ústav preventivního lékařství. Dostupné z WWW: < is.muni.cz/th/63796/lf_m/DIPLOMOVA_PRACE_18.5.2007.txt >.
[3] GRGURIČOVÁ, Linda . Ucelená rehabilitace v Dětském centru ARPIDA. Brno, 2006. ? s. Diplomová práce. MASARYKOVA UNIVERZITA Pedagogická fakulta Katedra speciální pedagogiky. Dostupné z WWW: < is.muni.cz/th/53937/pedf_m/DP_bez_prilohy.doc >.
[4] Lukáčová Irena, Nutriční aspekty zubního zdraví, Bakalářská práce, v oboru výživa člověka, Masarykova univerzita v Brně, Lékařská fakulta, Brno, květen 2007
[5] ČUČKOVÁ, Zuzana. Vliv výživy na kazivost zubů u dětí na 2.stupni ZŠ, bakalářská práce, Masarykova univerzita, Fakulta pedagogická, Katedra rodinné výchovy a výchovy ke zdraví, Brno 2008. Dostupné na WWW: is.muni.cz/th/173944/pedf_b/Vliv_vyzivy_na_kazivost_zubu_u_deti_na_2.stupni_ZS.txt
Orální mikroflora, ústní pH, zubní eroze a kazy
pH
- Opakování cyklu demineralizace a remineralizace
- Iontová výměna
- Pokaždé, když se změní prostředí v ústech
- Odpověď na dentální hygienu a příjem stravy
- V místech špatně přístupných slinám
- Zachycují zbytky jídla
- Celková iontová výměna na povrchu zubu po dostatečnou dobu nakloněna demineralizaci
- Mezi sklovinnými prizmaty v podpovrchové vrstvě prostory
- Tato oblast stává poréznější
- Vzniká iniciální kazová léze ve formě tzv. bílé skvrny [1]
- Při neutrálním pH se sklovina nachází v rovnováze se slinou, jež je přesycena vápenatými a fosfátovými ionty. [1]
Acidurické bakterie
- Rodu Streptococcus
- Actinomyces
- Lactobacillus
- Rozhodující vliv na rozvoj zubního kazu mají mutantní streptokoky
- Streptococcus mutans
- Streptococcus sobrinus
- Tolerují pokles pH až na hodnoty 5,0 – 5,2
- Neustávají v tvorbě kyselin - příčinou dalšího poklesu pH
- Vytváří ideální podmínky pro další kariogenní bakterie:
- Laktobacily
- Bifidobakterie
- Některé nemutantní streptokoky
- Zvýšená množství v iniciálních lézích
- Pozitivní korelace mezi jejich obsahem na povrchu zubu a následným vznikem zubního kazu [1]
Zubní plaky a bakterie
- Bakterie zubního plaku se mění s přijímanou potravou v čase
- Zpočátku dominují G+ koky
- Streptococcus sanguis
- Streptococcus salivarius
- Mutantní streptokoky
- Poté začínají převládat G- bakterie [1]
- Bakterie přítomné v zubním plaku přeměňují sacharidy z potravy na směs organických kyselin:
- Kyselina mléčná
- Menším množstvím kyseliny octové
- Mravenčí
- Propionové
- Snižují pH plaku až pod hodnotu 5,5 – tzv. kritické pH, což má za následek:
Remineralizace
- Závisí na pH prostředí
- Musí být nad kritickou hodnotou 5,5
- Slina pak transportuje ionty minerálních látek do demineralizovaných oblastí skloviny a dentinu [1]
Sliny
- Obsahem uhličitanů zvyšují pH plaku
- Neutralizují přítomné kyseliny produkované bakteriemi [1]
- vápník, fosfát a fluor inhibují demineralizaci a podporují remineralizaci [1]
- Rozpouští sacharidy v dutině ústní a urychluje jejich odplavení [1]
- amylázou ve slinách jsou degradovány škroby a snáze odstraňovány z dutiny ústní
- Antibakteriální funkce [1]
- Limitace slinné ochrany:
- Povrchové napětí sliny
- Neumožňuje její proniknutí až na dno firsur a jamek
- X pokud je salivace snížena
- U seniorů
- Ve spánku
- Léky
- Antidepresiva
- antihypertenziva
- antihistaminika
- Analgetika
- Diuretika
- Myorelaxancia
- Sedativa
- Následkem choroby
- Ozařování aj. [1]
Dlouhodobé kouření:
- Zvyšuje množství thiokyanátu
- Mohlo by vést u kuřáků ke snížení výskytu zubního kazu, ale:
- Klesá pH sliny
- Snižuje se její pufrační kapacita
- Posun bakteriální populace směrem k laktobacilům a kariogenním streptokokům
- Kouření podporuje kariogenezi [1]
Kariogenní potrava
- Přetrvává kyselé pH sliny a v měkkém zubním povlaku
- Nedostatečný je remineralizační efekt sliny
- Vede k demineralizaci tvrdých zubních tkání
- Vyšší množství kariogenních mikroorganismů
- Více mutantních streptokoků ve slinách obézních žen s vysokým příjmem sladkých jídel [1]
Literatura:
[1] Lukáčová Irena, Nutriční aspekty zubního zdraví, Bakalářská práce, v oboru výživa člověka, Masarykova univerzita v Brně, Lékařská fakulta, Brno, květen 2007
[2] ČUČKOVÁ, Zuzana. Vliv výživy na kazivost zubů u dětí na 2.stupni ZŠ, bakalářská práce, Masarykova univerzita, Fakulta pedagogická, Katedra rodinné výchovy a výchovy ke zdraví, Brno 2008. Dostupné na WWW: is.muni.cz/th/173944/pedf_b/Vliv_vyzivy_na_kazivost_zubu_u_deti_na_2.stupni_ZS.txt
Co dále doporučit
Zakončení jídel potravinou alkalické / neutrální povahy
- Mlékem
- Sýrem
- Schopnost snížit erozivní potenciál kyselin svým obsahem vápníku a stimulací salivace
- Černý čaj
- Vysoký obsah fluoridů
- Nízký obsah kyselin
- K menšímu poklesu pH plaku ve srovnání s běžně konzumovanými šťávami a limonádami
- Avšak bez přidávání citrónu
x čištění chrupu bezprostředně po kyselém
- By se ztráta tvrdé zubní tkáně potencovala
Cílená pomoc
- Fluoridové ústní vody
- Fluoridové žvýkačky bez cukru
- Stimulují tvorbu slin
- Zvyšují jejich pufrovací kapacitu
- Mohou zvýšit sekreci žaludečních šťáv
- Není jejich užívání vhodné u dětí s GER a u dětí mladších 7 let [4]
- Velmi měkký zubní kartáček
- Mezizubní kartáček
- Mezizubní pásky
- Dentální nit
- Zubní pasty
- Gely
- Fluorizované tablety aj. [2]
V případě GER / chronické zvracení
- Výplachy úst
- vodou
- Roztokem hydrogenuhličitanu sodného
- Zvážit hypoacidifiakční a antirefluxní medikaci
- V případě indikace podstoupit i operační zákrok
Kartáčky
- Po opotřebení kartáčku vyměnit za nový
- Uvádí se zhruba po uplynutí doby dvou měsíců
Sladkosti
- Po obědě či po večeři
- Poté řádně vypláchnout ústa
- Zneutralizovat něčím zásaditým [2]
- Ev. lehce vyčistit měkkým kartáčkem
Žvýkačky
- Dětem by mělo být doporučováno žvýkání žvýkaček bez cukru a to po každém jídle. -zvyšuje tvorbu slin a tak nám napomáhá odstranit zbytky jídla [2]
Pravidelné preventivní prohlídky
- Každého půl roku [2]
Čištění zubů
- Intenzivně se zaměřit na méně přístupné partie
- Hlavně boční strany zubů
- Plošky kolem zadních stoliček
- Zadní části předních zubů
- Většina praváků zanedbává čištění pravé strany chrupu
- Většina leváků levou stranu chrupu
- Nutné se zaměřit na rovnoměrné čištění obou stran
- Doba potřebná k rozbití vrstvy bakterií na zubech je u každého jedince odlišná. --se zdravými zuby a dásněmi
- čistit zuby alespoň po dobu 2 minut
- S různými odchylkami
- O několik desítek sekund více
- Nejlepší variantou
- čistit si zuby po každém jídle nebo nápoji obsahující sacharidy.
- Pokud ne, alespoň 2x denně.
- Dávat pozor, aby dásně nebyly od zubu kartáčkem odtahovány
- Horní zuby čistit shora dolů
- Dolní zuby zdola nahoru
Čištění jazyka
- I na něm se mohou nahromadit bakterie
Vypláchnutí úst
- ústní vody
- Po každém čištění zubů
Výuka dětí
- Začínat zhruba kolem 2 let
- Hlídat malé děti
- Aby nepolykaly větší množství zubní pasty
- Aby si neosvojily nějaké zlozvyky
- S čištěním je třeba začít už v době, kdy se prořeže korunka prvního dočasného zubu.
- Používá se velmi jemný kartáček /navlhčený čtvereček gázy, kterým se pečlivě otírá povrch zubu.
- Každý večer po posledním pití / příjmu potravy
- S objevením 1. stoličky
- Přechod k používání zubního kartáčku
- Gáza povrch stoličky nevyčistí
Kojení
- Nejvhodnější způsob výživy je až do 6. měsíce kojení
- Rizika
- Náhradními přípravky s cukrem
- Protrahované kojení a usínání dítěte u prsu
- Namáčení dudlíku do medu, cukru i marmelády
Zabránění transmise kariogenních mikroorganismů z matky na dítě
- Důležité, aby matka dodržovala dokonalou ústní hygienu
- Zamezila zlozvykům, jimiž jsou:
- Používání společné lžičky
- Olizování dudlíku
- Čím dříve dojde k bakteriální kolonizaci dětské dutiny ústní, která je po narození prakticky sterilní, tím větší je riziko kariézního postižení.
Fluoridy
- Obsah fluoridů v mateřském mléce je velmi nízký, nemůže tedy preventivně ovlivnit kazivost chrupu.
- Již od půl roku věku dítěte lze podávat 1 fluoridovou tableta denně
- Pokud není fluorid obsažen v žádném jiném potravním zdroji
Edukace
- Těhotné ženy
- Rodiče
- Prarodiče [2]
Ošetřování dentice
- Ošetření ztrát zubních tkání následkem erozivního procesu časově i finančně velmi náročné.
- Frontální zuby
- Kompozitní pryskyřice
- Palatinální plochy a laterální úseky chrupu
- Někdy nezbytné použít odolnější materiál, např.:
- Chromniklovou slitinu
- Pryskyřicí modifikované skloionomerní cementy
- Flow materiály
- Kompozitní pryskyřice upravené k zatékání a k adaptaci na okraje defektu [4]
Literatura:
[1] Lukáčová Irena, Nutriční aspekty zubního zdraví, Bakalářská práce, v oboru výživa člověka, Masarykova univerzita v Brně, Lékařská fakulta, Brno, květen 2007
[2] ČUČKOVÁ, Zuzana. Vliv výživy na kazivost zubů u dětí na 2.stupni ZŠ, bakalářská práce, Masarykova univerzita, Fakulta pedagogická, Katedra rodinné výchovy a výchovy ke zdraví, Brno 2008. Dostupné na WWW: is.muni.cz/th/173944/pedf_b/Vliv_vyzivy_na_kazivost_zubu_u_deti_na_2.stupni_ZS.txt
Čeho se vyvarovat:
Obecně lze doporučít omezení frekvence příjmu:
- Kyselých nápojů a potravin
- Konzumace mimo dobu hlavních jídel
- Nejzávažnější
- Kyselé potraviny a nápoje konzumují večer před spaním
- Tvorba a tok sliny sníženy
- Erozivní potenciál kyselých látek dosahuje nejvyšších hodnot a nejdelší doby trvání během noci
Tekutiny
- Popíjení a ponechávání kyselých nápojů po delší dobu v dutině ústní
- pití kyselých nápojů za pomoci slámky
Intenzivní sportovní aktivita
- Snížení produkce sliny s s dehydratací
- Potencováno iontovými nápoji, ovocnými šťávami, nealkoholickými nápoji s oxidem uhličitým
- Cezení přes zuby
- Prolongovaný kontakt
- Nebezpečí zubní eroze malých dětí 100 % džusy a šťávami
- Obsahují spoustu sacharózy
- Mají velmi nízké pH (3 - 4)
- Hlavně z kojenecké lahve a pomalé popíjení po celý den [4]
Teplota
- Působením velkého tepelného rozdílu může sklovina prasknout.
- Není vhodné například bezprostředně po snězení horkého jídla jíst zmrzlinu či vypít vychlazený nápoj. [5]
Tvrdost
- Tvrdá sousta způsobují vodorovné i svislé obroušení zubu (abrazi)
- Stírají plak ze zubních ploch
- Měkká strava má vlastnosti zcela opačné.
- Při pokročilých změnách se vyvarujte zbytečně tvrdé stravě.
Noční kojení
- Laktózu mutantní streptokoky zkvašují, ačkoliv ne tak rychle a ochotně jako glukózu nebo sacharózu
- Pro starší děti má kojení v noci malý nutriční význam a dítě využívá kontaktu s matkou spíše ke svému uklidnění a opětovnému usnutí.
- Pokud se k nočnímu kojení přidruží i nedostatečná hygiena dutiny ústní, nastává kazivá destrukce horních řezáků velmi rychle. [1]
Zdroje textů:
[1] ING. PERLÍN CSC., Ctibor . Organizace: Nadace NutriVIT [online]. 4. května 2007 [cit. 2011-04-20]. Minerální látky a stopové prvky. Dostupné z WWW: < www.ordinace.cz/clanek/mineralni-latky-a-stopove-prvky >.
[2] BC. KUCHYŇKOVÁ, Šárka . Změny obsahových látek v brukvovité zelenině při různé kulinární úpravě. Brno, 2007. ? s. Diplomová práce. MASARYKOVA UNIVERZITA Lékařská fakulta Ústav preventivního lékařství. Dostupné z WWW: < is.muni.cz/th/63796/lf_m/DIPLOMOVA_PRACE_18.5.2007.txt >.
[3] GRGURIČOVÁ, Linda . Ucelená rehabilitace v Dětském centru ARPIDA. Brno, 2006. ? s. Diplomová práce. MASARYKOVA UNIVERZITA Pedagogická fakulta Katedra speciální pedagogiky. Dostupné z WWW: < is.muni.cz/th/53937/pedf_m/DP_bez_prilohy.doc >.
[4] Lukáčová Irena, Nutriční aspekty zubního zdraví, Bakalářská práce, v oboru výživa člověka, Masarykova univerzita v Brně, Lékařská fakulta, Brno, květen 2007
[5] ČUČKOVÁ, Zuzana. Vliv výživy na kazivost zubů u dětí na 2.stupni ZŠ, bakalářská práce, Masarykova univerzita, Fakulta pedagogická, Katedra rodinné výchovy a výchovy ke zdraví, Brno 2008. Dostupné na WWW: is.muni.cz/th/173944/pedf_b/Vliv_vyzivy_na_kazivost_zubu_u_deti_na_2.stupni_ZS.txt