Droždí
Složení droždí
- Ergosterol
- 0,5 % (vybrané kmeny až 1,5 % ergosterolu)
- Thiamin (B1)
- Niacin (B3)
- Oxidaci glukózy a mastných kyselin
- Kyselina pantothenová (B5)
- Foláty (B9)
- Bílkoviny
- Vláknina
- 30 – 40 % vlákniny v sušině
- 60 % tvoří beta-glukany
- Snižují cholesterol
- Příznivě působí na imunitu
Saccharomyces cerevisiae
- Osekvenovaný celý genom
Pouzdro
- Polysacharidy
- U různých druhů v odlišných poměrech
- Velký podíl na virulenci patogenních kvasinek (Eisenman a kol. 2007)
Buněčná stěna
- Hydrolytické enzymy glykoproteinového typu
- ß-fruktofuranosidasa (invertáza) [1]
- Fosfatáza
- Proteázy
Vnější vrstva
- Do prostředí
- Mannanproteiny spojené disulfidovými můstky [1]
- Antigenní vlastnosti
- Chitin
- Nerovnoměrně, více kolem jizev
- Reguluje propustnost buněčné stěny (Mee a kol. 2007)
Střední vrstva
- ß-1,6 glukanem
- Glukanproteiny
- Mannanproteiny [1]
Vnitřní vrstva
- Přiléhající na cytoplazmatickou membránu
- Mikrokrystalický ß-1,3-glukan [1]
- Vlákna glukanu
- Odpovědný za udržení tvaru buňky
- Vzájemné interakce s mananproteinem
Polysacharidy buněčné stěny
- Jednosložkové (homopolysacharidy)
- Glukan
- Beta-1,3-glukan
- Beta-1,6-glukan
- Mannan
- Chitin [1]
- Vícesložkové (heteropolysacharidy)
- Galaktomannany
- Xylomannany
- Arabomannany aj. [1]
- Určují imunologické vlastnosti kvasinek jako antigeny [1]
Glykoproteiny - glykozylované bílkovinamy buněčné stěny
- Mannoproteiny
- Antigenní charakter délkou bočních řetězců mannosylových zbytků, spojených
- Alfa-1,2
- Alfa-1,3 vazbami
Enzymy
- Invertáza [1]
Zásobní polysacharidy
- glykogen
- Trehalóza [1]
Polyfosfáty zásobní
- Sterolové estery [1]
Protoplasma Saccharomyces cerevisiae
- Voda 65-80%
- Složení sušiny následovně
Produkované proteiny
- Cerevizin (albumin)
- Zymokasein (fosfoprotein)
- Glutatiol
Lipidy
- Glykolipidy
- Fosfolipidy
- Lecitin
- Kefalin (Tosch a kol. 2005)
Minerály
Metabolity kvasinek
- Acetaldehydu
- Etanol (Pronk a kol. 1996)
- CO2
- H+
- Glycerol
- Acetát
- Sukcinát atd.
Další možné metabolity kvasinek
- Při nadbytku může být organický substrát, který slouží jako zdroj energie, pouze částečně oxidován za vzniku velkého množství organického produktu.
- Průmyslově využíváno při aerobní kvasné výrobě některých organických kyselin
- Např. kyseliny citrónové u Yarrowia lipolytica (Kamzolova a kol. 2007)
Kvašení
- Vytvoření kyseliny pyrohroznové
- Dekarboxylována pyruvátdekarboxylázou na acetaldehyd
- Je redukován na etanol
Vedlejší produkty při pivním kvašení
- Vedlejší kvasné produkty, které dotvářejí chuť a aroma piva
- Alifatické alkoholy
- Isoamylalkohol
- Estery
- Etylacetát
- Etylhexanoát
- Isoamylacetát
- aldehydy
- Mastné kyseliny
- Nežádoucí produkt
- Diacetyl
- Beta-glukanové kaly (x filtrovatelnost piva)
Kvašení vinné
- Těkavé thioalkoholy
- Sauvignon Blanc vyšší barevnost zralého vína
Pekařské droždí
- Připraveno aerobní fermentací okyselených melasových zápar s přidanými
- Amonnými solemi
- fosfátem
- Produkují malé množství etanolu
- lipidy
- Steroly a fosfolipidy
- Vliv na odolnost kvasinek k zmrznutí (Gélinas a kol. 1991)
- Snížená koncentrace glukózy v živném médiu
- Tvorba rozsáhlého biofilmu
- Pevná vazba na podložku
- Alkoholový extrakt
- Podpora léčby hemeroidů, popálenin a různých poranění
- Užívány u pacientů s vředovitými záněty tlustého střeva
- V kultuře myších buněk vystavené působení extraktu, okamžitě vzrostla buněčná respirace a kinázová aktivita (Schlemm a kol. 1999)
- Obsahuje:
- Superoxid-dismutáza
- Ubiquitin
- HSP 12
- protein II pro vazbu acyl-KoA
- Fermentace redukuje obsah volného asparaginu v těstě, resp. akrylamidu v chlebu [2]