MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Kurz pro výživové poradce ve Vestci

Dr. Nývlt 19.11.2018 Nemoci a výživa

Krátké poznámky z přednášky

Úvod

  • Optimální BMI pro sportovce je 19
  • Viscerální tuk způsobuje přehřívání ost. orgánů
    • Mění se rychlosti enzymatických reakcí
    • Tkáňové enzymy lépe pracují (dokážeme přežít) při acidóze než alkalóze
    • Dochází k vyčerpávání organismu
  • Metabolické riziko
    • ženy mírné nad 80 cm, várazné nad 88 cm
    • Muži mírné nad 94 cm, výrazné nad 102 cm
  • Normy jsou nastaveny dle populace
    • Pokud je populace hodně nemocná, jsou posunuty i normy = je to jenom dohoda
    • Norma TAG nad 1,7 ale zdravé je 1 a méně
  • Měření obvodu pasu v úrovní pupíku
    • Když břicho visí dolů - v předklonu
  • Měří se paže i obě stehna
    • Někdy i obvod krku kvůli štítné žláze
  • Kožní řasy
    • Nebylo snadné - záleží hodně na vyvinutém tlaku a způsobu

Impedometr

  • Vodivost - voda- nikdy sama - vždy s minerály - minerálový roztok je vodivý
  • Svaly asi 73%
  • Nejprve vyp. celkovou vodu, z toho množství tuku
    • Hmotnost - celková voda = množství tuku
      • Množství beztukové hmoty ev. sval x orgány
        • Viscerální tuk a kostní hmota
  • Kosti z celé stavby cca 14% ve věku mezi 18-25 roku života
    • Pak už ubývá
    • Výpočet váhy spíše množství minerálů než samotná váha kostí
    • Zbytek kostní hmoty - v beztukové hmotě
  • 2 kg kolísání během 14 dní = přesuny vody - hlavně ženy vlivem cyklu
  • Muž - pokles 2kg svaloviny a +2 kg tuku
    • Všechny tyto rychlé přesuny svaloviny a tuku = jen přesuny vody
      • Alkohol dělá dehydrataci
      • Pocení se při cyklovýletu - nedopil ztráty
  • Přidáme zeleninu a ovoce - Na, K
  • Poklesne tuk a zvýší se beztuková hmota
zvýší se pití
  • Začnou hodně močit
    • voda zatím ne do buněk, hodně ven z těla i s Na+
  • Aby voda šla do buněk - potřeba + K a Mg
    • Dojde pak k nárůstu beztukové hmoty na Tanitě
  • Pocení doplněné pivem
  • Ztárty minerálů a dehydratace
    • Nárůst tuku, pokles svaloviny na Tanitě

minerály

  • Na
    • Kam jde Na, tam jde voda
  • Ca - pevné součásti
    • Aktivátor enzymů, druhý posel, koagulace krve, nervosvalový přenos
    • Kontrakce svaloviny - aktin myozin - posmrtná ztuhlost -více E je potřeba na povolení - odčerpání vápníku z buňky do organel
      • Steake - musí se uvařit hned / odležet 14 dní - než se rozloží - rozvolní svalová vlákna od sebe
  • Potřebujeme
    • Snížený přjem Na (nejen soli)
    • Zvýšený příjem K (kalium = popel rostlin)

Hypertenze esenciální

  • Nadváha
    • Potřebuje zásobit větší masu tkání
    • Potřebuje tedy více tekutin, ale málo pije
      • Má více Na, málo K - voda uniká extracelulárně - má otoky - sníží se prokrvení ledvin - renin - roste TK
  • Lékař pak nasadí diuretikum - ztráty Na, K - nezlepší se hydratace, minerálová dysbalance, ani prokrvení ledvin - další signál k vzestupu TK
    • Blok. kalc. kanálu - to samé
    • ACEI - blokáda signálu z ledvin - zablokováno volání ledvin o lepší prokrvení
      • SPC NÚ při ACEI - riziko vzniku zhoršení funkce ledvin
  • Nejrpve vždy ok hydratace a doplnit minerály !!!
  • Minerální dysbalance nelze zjistit z krve - když už je tam odchylka, jedná se o závažný stav
    • glykemie i pH ovlivní stav kalemie
      • Hyperglykemie i H+ vytlačují K z buněk ven do krve
      • Hypoglykemie a zásadité pH naopak vtahují K do buněk - může vzniknout hypokalemie
  • Dilatace síní srdce - vyloučení NAF
    • Diuretický efekt
  • Pohyb - také pokles periferního odporu - dilatace kapilár
    • Pocení také - ztráty minerálů a vody
  • Teplem taky - sauna
  • Diastolická HT více zatěžuje srdce
    • Chlopeň má více práce s otevřít

Fe

  • Hb - centrální Fe
  • Chlorofyl - centrální Mg
  • Zelenina
    • Fe, k. listová, vit. C a Chlorofyl
    • Naše tělo si umí vstřebat molekulu chlorofylu vcelku a vyměnit v něm Mg za Fe.... a využít další složky
  • K. fytoová
    • Jeden z nejsilnějších antioxidantů v potravě
    • Reguluje aktivitu kationtů
  • Digitalis a náprstník
    • Kořenářky - měli méně NÚ než pak digoxin v praxi
      • Lék v sobě má jemom účinnou látku, ne ostatní brzdící látky v bylině
  • Středověk je střed věku
    • Neznáme začátek a nevíme, jak to skončí
      • Trvale žijeme ve středověku

cévy - pozorování řeky

  • Změna laminárního proudění
    • Vznik tůní za překážkou vlivem turbulentního proudění
  • Bifurkace - porušení epitelu prouděním - vznik zánětu - ukládání se cholesterolu
  • Prokrvení srdce
    • V systole je ústí do koronárních tepen překryto chlopněmi velkých tepen
    • V diastole je prokrvení srdce pak zajištěno zpětným rázem sloupce krve v AO
  • TK se má měřit na LHK
    • Bude cca rozdíl 5 torr mezi PHK a LHK
    • Větší rozdíl = suspekce na aortální koarktaci !!!

Dyslipidemie

  • LDL 1, 2, 3
    • Nejhorší LDL 3
  • HDL
  • celkový cholesterol
  • TG
  • Schopnost buněk vytvořit cholesterol
    • údajně každá buňka v těle ???
    • Játra jenom regulují hladiny
  • Nejvyšší zdroj endogenního cholesterolu
    • Zpětné vstřebání žlučových kyselin
      • Nutné je zvýšení příjmu vlákniny
        • Jediná věc, která to dokáže výrazně ovlivnit
  • HDL
    • Zvyšují estrogeny
    • Pohyb
    • O3 Mk
    • nekouřit !!
  • TAG
    • Nejvíce zvedá sladkosti, alkohol, nasycené tuky
  • Fruktóza
    • Záleží na bilanci organismu
    • Vtrhne do jater a tam se chová dle bilance
      • Při deficitu na glukozu a do krve jako palivo
      • Při normální glykémii - do glykogenu v játrech
      • Při nasycení - TAG - steatoza jater + , fruktoza do krve - vtrhává do tkání
  • Superkompenzace
    • Opak inzulinove rezistence
    • Bunka vyhladovi a vystaví více inzulinových receptorů
  • Diabetik 2. typu s inz. rezistencí - hned do hypoglykemie nepůjde
      • Když ho ale začneme honit a nedávat mu moc cukru, pak může jít až do hypoglykemie - cca 2-3 dny to trvá než se vylační
        • Hyperinzulinemie
    • Furktoza pro diabetiky - ?
      • Dodaná fruktoza při hyperglykemii jde na vznik steatozy jater
  • Steatoza jater
    • Vhodná pro zvářata na zimní spánek
    • Ježek, medvěd, ...
    • Pro naše předky to bylo výhodné na přežití zimy
  • Masopust
    • Když se začalo oteplovat, začalo se jim maso kazit
      • Vyndali to a sežrali a pak neměli 47 dní nic - drželi půst až do velikonoc
        • Neděle nebyl postní den - měli maso 1x týdně
  • Nejvyšší inzulínová rezistence kolem 10-11h
  • Menší inzulínová rezistnece - kolem 16-18h
    • Na sport spotřebují více sacharidů
  • Diabetikům stačí sacharidy obs. v luštěninách a zelenině
    • Ovoce jen málo
  • Plnotučné mléko
    • bílkoviny 3,3 g - 20 ˇ% celk. e
    • Sach. 4,8 g -30%
    • tuků 3,5 g - 50%
  • Vytrvalostní běžci
    • Ti, co jednou na tuky vypadají mladší
    • Když jendou na cukry - více oxidují - časem vypadají starší
  • Ketoacidoza u DM
    • Než se nastartuje metabolismus spalování ketolátek, je mu chvíli zle
    • Musí se hodně pít

Co se jedlo v Čechách ?

  • Ubrání sacharidů pomůže dnes všem
    • Knedlo, vepřo, zelo - až od dob dle Magdaleny Retigové - do té doby ne !
  • Kdysi zde:
    • Před tím kroupy, hrách
    • Kašpárek - hrachová kaše a párek
      • Nastavovaná kaše - hrách a kroupy
    • Lepenice - brambory a zelí
    • Ráno jáhlová kaše, ječmen, oves, žito
      • Pšenice moc nebyla a pokud ano, tak ji neuměli pořádně umlít a peklo se z ní jenom na posvícení u bohatých lidí
      • Mouku si nemleli moc do zásoby, aby nežlukla
        • Bělením - zbavování se tuku
    • Pohanku přinesli Turci

K. močová

  • www.jaknadnu.cz
    • Kolik purinů má která potravina
      • Jeden z nejvyšších obsahu purinů má kakao
      • Kuřecí - mladé maso ne
        • Vývar měl tu sílu pro ženu po porodu
  • Ryby - menší ryby více purinů (sardinky tedy ne)
    • Větší ryby méně
  • Lilkovité málo purinů, ale opatrně - zasahují do vylučování k. močové
  • Alkohol - může vyvolat dnavý záchvat
  • Na podzim se vybíjeli slepice - v zimě špatně nesou
    • Dělaly se vývary - 5-6h - lidé pak byli odolnější infekcím

Zapomínání

  • U mužů oxytocin u mužů při ejakulaci
    • Dělá i zapomínání

Cholecystolithiasa

  • pití
  • Pravidelně jíst
  • V každém jídle tuk - aby tam vždy tekla žluč

Mechanické komplikace

  • .n.jpg
    Délka expozice: 1/100 s
    Clona: 1.9
    Čas focení: 2018:10:13 10:28:28
    Blesk: ne
    Délka expozice: 1/100 s
    Clona: 1.9
    Čas focení: 2018:10:13 10:37:00
    Blesk: ne
    Délka expozice: 1/100 s
    Clona: 1.9
    Čas focení: 2018:10:13 10:38:01
    Blesk: ne
    Délka expozice: 1/100 s
    Clona: 1.9
    Čas focení: 2018:10:13 10:41:00
    Blesk: ne
    Délka expozice: 1/100 s
    Clona: 1.9
    Čas focení: 2018:10:13 10:41:22
    Blesk: ne
    Délka expozice: 1/100 s
    Clona: 1.9
    Čas focení: 2018:10:13 10:41:58
    Blesk: ne
    Délka expozice: 1/100 s
    Clona: 1.9
    Čas focení: 2018:10:13 10:42:58
    Blesk: ne
    Délka expozice: 1/100 s
    Clona: 1.9
    Čas focení: 2018:10:13 10:44:02
    Blesk: ne
    Délka expozice: 1/100 s
    Clona: 1.9
    Čas focení: 2018:10:13 10:45:23
    Blesk: ne
    Délka expozice: 1/100 s
    Clona: 1.9
    Čas focení: 2018:10:13 10:45:51
    Blesk: ne
    Délka expozice: 1/100 s
    Clona: 1.9
    Čas focení: 2018:10:13 10:46:45
    Blesk: ne
    Délka expozice: 1/100 s
    Clona: 1.9
    Čas focení: 2018:10:13 10:48:09
    Blesk: ne
    Délka expozice: 1/100 s
    Clona: 1.9
    Čas focení: 2018:10:13 10:48:57
    Blesk: ne
    Délka expozice: 1/50 s
    Clona: 1.9
    Čas focení: 2018:10:13 10:49:04
    Blesk: ne
    Délka expozice: 1/100 s
    Clona: 1.9
    Čas focení: 2018:10:13 10:50:59
    Blesk: ne
    Délka expozice: 1/100 s
    Clona: 1.9
    Čas focení: 2018:10:13 10:51:25
    Blesk: ne
    Délka expozice: 1/100 s
    Clona: 1.9
    Čas focení: 2018:10:13 10:52:22
    Blesk: ne
    Délka expozice: 1/100 s
    Clona: 1.9
    Čas focení: 2018:10:13 12:07:40
    Blesk: ne
    Délka expozice: 1/17 s
    Clona: 1.9
    Čas focení: 2018:10:13 12:54:58
    Blesk: ne
    Délka expozice: 1/17 s
    Clona: 1.9
    Čas focení: 2018:10:13 12:55:04
    Blesk: ne
    Délka expozice: 1/100 s
    Clona: 1.9
    Čas focení: 2018:10:13 12:55:15
    Blesk: ne
    Délka expozice: 1/100 s
    Clona: 1.9
    Čas focení: 2018:10:13 12:55:53
    Blesk: ne

Poslední aktualizace: 26. 11. 2019 20:49:35
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail