Strava podporující úzdravu
Betakaroteny
- Vit. A důležitý pro hojení respiračního epitelu
- Oranžové druhy zeleniny a ovoce
- Především mrkev, mango atd.
- Mrkev podušená na olivovém oleji
- Více dostupný vit. A
Brokolicová kaše (ev. jiná brukvovitá zelenina a hořtice)
Brokolice
- Glukosinoláty a ost. podobné látky
- Jako základ pro vznik thiokyanátu (CSN-) a následně hypothiokyanové kyseliny (HOSN), která na sliznicích výrazně zabíjí různé mikroby vč. MRSA, Pseudomonád aj.
Hořtice
- Křen, který prohřívá a desinfikuje
- Obsahuje opět vyšší množství látek, které mohou zvyšovat hladinu thiokyanátu v krvi a hlavně pak na sliznicích
Cibulka aj.
- Cystein
- Má i jiné antibiotické látky
- Pro účinnějíš transsulfatační reakce a efektivnější syntézu thiokyanátu -
- Aktivace i detoxikace laktoperoxidázového obranného systému
Česnek
- Allicin - potentní antimikrobní látka
Mandle (hořké)
- Opět malá dávka kyanidů, které jsou základem pro transsulfatační reakce, kdy vzniká CSN a pak HOSN
Kmín římský (výborně doplní kokosovou chuť)
- Např. výtažky z kanadského kmínu jsou součástí ochranného prostředku na plíce - Erdomed
- Působí jako antioxidant plic a mukolytikum
- Má asi i nějaké antimikrobní účinky - občas uváděné
Kokosové mléko extra virigin po ukončení vaření
- K. laurová a kapronová - jsou vysoce účinné proti Chlamydia pneumonia aj. mikrobům, které mohou působit respriační infekce
- Zároveň další látky, které jsou protizánětlivé
Petrželka
- apigenin - efektivně zabíjí Chlamydia pneumonia aj. mikroby, pro nás protizánětlivé účinky
Vejce
- Vaječný žloutek jako bohatý zdroj k. arachidonové - zesílí a zagresivní probíhající zánět
- Vejce zároveň zdroj plnohodnotné bílkoviny o vysoké bilogické hodnotě (aminogram vysoce kompatibiliní s našemi potřebami a schopnotí těla využít podané bílkoviny) - dobře využitelné na pokrytí zvýšené potřeby proteinů při zánětlivých stavem - zesílí zánět a urychlí regeneraci - hojení škod
- Avšak jen za podmínky, že vejce jen uvaříme, nikoliv přesmažíme či zapečeme - zoxidovaný cholesterol ze žloutku je jen další zátěž pro tělo nikliv funkční molekula k opravě membrán a k syntéze potřebných hormonů aj.
- Dodávka B12 vitamínu - kyanokobalaminu - v těle mírně uvolňuje kyanové složky, které se mohou podílet na vzniku SCN a potom HOSCN - velmi účinného antibiotika půs. na sliznicích, pak taky umožňuje dělení samotných imunitních buněk, což je při zánětu vlemi důležité (často nemocným neduživým dětem se dříve píchal vit. B12)
Pohanka na zahuštění
- Zdroj rutinu
- Snižuje plicní prosak a zahleněnost, mírní zánět, podporuje regeneraci
Dostatek česneku, cibule a příbuzných zelenin
- Pažitka, jarní cibulka, šalotka, cibule, pórek,...
- A kde co dalšího, co je syrové a zelené
Česnek
- Chléb s olivačem/kokosovým olejem a českem
- česnečka
- Vývar s česnekem
- Cibule by měla být základem naší stravy a je potřeba toto naučit naše děti
Cibulový čaj
Cibulová štáva, sirup
Cibulová polévka
Cibulové těsto
Cibulové omáčky
Cibulové saláty
Cibule se zelím
Cibule s jablkem
Cibule zapekaná se sýrem
Cibuli příbuzné druhy zeleniny a bylin
- Jsou stejně důležité a je výhodné je konzumovat také
Vývar s cibulí
Citrusy
Biocitrusy - citrony, pomeranče, mandarinky, grepy
- Lze skladovat v mrazaku aby se nezkazily
- Při nemoci pak lze hodit do mixeru vcelku - i s kůrou a semínky
- Nejsilnější imunostimulans jsou v kůře, kůžičkách a semínkách
- V tom, co vše člověk vyhodí, když si dělá pouhý džus !!!
Smoothie z citronu, jablka, máty, medunky, lžička medu, hrst vitamínu C, boulovité ovoce
- Různé variace
Jablko
- "One apple a day, keeps a doctor away"
- Po rozkrojení a zkontrolování jádřince se rozkousávají i semínka uvnitř
- Zdroj vitamínu B17 (kyanidy)
- Malá okrasná jablíčka - trpká - plná flavonoidních protizánětlivých látek
Játrová pomazánka
Dušená játra
- Zdroj železa, B12, celé další řady všemožných živin vč. D,E,K,A
Tvaroh
- Pomalu sytící bílkoviny - táhlá energie i během delší pauzy bez jídla - prevence ztráty svaloviny při sníženém příjmu potravy a zánětu
Kokosový olej
- Chutná velmi podobně jako sádlo, když se přisolí, neliší se moc, jen je to lehoučce nasládlejší (zjemní chuť jater, které kokos chuťově dost překryjí) - sádlo je víc bez chuti nebo má pachuť pečeně
- Kokosový olej v případě zánětu se mi zdá stran jeho antibiotických a protizánětlivých účinků vhodnější než máslo nebo sádlo
Parmazán
- Pro doladění chuti, také mírně potalčuje Chlamydia pneumonia v růstu
Česnek
- Dobrý téměř skoro u všech zánětů, když zrovna nebolí žaludek
Cibule
- Další funkční složka
Kokosový olej
- Karilová, karonová, laurová kyselina a jiné - silně antivirotické účinky
- Na chleba jako sádlo + česnek a sůl
- Do jogurtu rozsekat mixerem s kakaem jako stracatelové kousky
- Do kávy místo mléka
- Do teplých kaší, kde se rozpustí
Smoothie
Jablko
- Pozor - včetně slupky a jádřince (pokud josu však nezávadné) - to josu ty nejcennější části !! -
- Polyfenolické látky, které mají různé antimikrobní účinky vč. luteolinu, který zabíjí Chlamydia pneumonia
Zázvor
Mrkev
Citrusy
- Dodávka k. askorbové, citronové ale i k. listové
Kokosové mléko
Med
- Silně antibiotické účinky - určitě vhodnější řešení než cukr
Stevie
- Má jisté antbiotické účinky
- Pokud tedy ještě něčím sladit lépe stevie než cukr
Meduňka, máta, tymián, citronová tráva, indiánksý cukr, angínovník, jedlé květy, lichořeřešnice, ......co zahrádka dá
Malé bobulovité plody
- Jahody, maliny, ostružiny, rybíz
- Obsahují mnoho antioxidantů, ale i potentních rostlinných antibiotik a antivirotik a antimykotik !!! vč. salycilátů, které snižují teplotu a zánět !
Jogurt
Potravní doplňky v prášku, které se ztratí v chuti smoothie
- vitamín C
- vláknina
- Prebiotika, probiotika
- Kolageny
- Inulin
- Sušené ovoce v prášku
- Schisandra
- Aronie - černý jeřáb
Vývar
- Hovězí kost s morkem pokud nemáte dnu
- Dodváka železa - stimulace imunity, různé prekurzory pro kde co, hydrolyzované kolagenní hmoty a jejich součásti
- tuk z hovězího masa při strovnání sjinými druhy tuků nejvíce napomáhají absorpci železa
- Větší množství teplé (a tučné) tekutiny pomáhá prohřát tělo zevnitř - od žaludku do plic - jejich lepší prokrvení pomáhá v hojení (pokud tedy zrovna neprosakují moc vlivem silného destruktivního zánětu)
- Přidat během vaření další funkční složky:
- Droždí
- česnek
- Sojova omačka trochu
- Vejce
- Jakékoliv zelené bylinky ze zahrady ve vyšším monožství
- Pohanka
Zázvor
- čaj, kaše, vývar, omáčky, maso, smoothie se zázvorem