Výživa dětí
0-1 rok - Kojenecký věk
- Snídaně- kojení-200ml, 30g pečivo, 5g tuk, 30g zelenina
- Maso 20 g, od 7 měsíce 35 g, 1 x týden vařený žloutek
- Jogurt 70 g
- Ovocná přesnídávka 150 g
- Obilno –mléčná kaše 150 ml
Zdroj: HYPERLINK "http://www.vyzivadeti.cz" www.vyzivadeti.cz; SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ.Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.
1-3 roky - Batolecí období
- 3-4 porce mléka a mléčných výrobků
- 2-3 porce obilovin
- 1-3 porce zeleniny a 2 porce ovoce (z toho 1x ovoce s vysokým obsahem vit.C, 1 porce zelené listové zeleniny, 1 porce žluté a oranžové zeleniny nebo ovoce)
- 1 porce masa/den
- 2 x /týden ryby
- 2-3 porce volného tuku
- Průměrná porce pro batole
- 120-150 ml mléka
- 100 ml jogurt
- 25 -30 g sýr
- 1 krajíce chleba
- 1 rohlíku
- 60 – 70 g rýže, těstovin
- 2 ks knedlík
- 40 g maso
Zdroj: HYPERLINK "http://www.vyzivadeti.cz" www.vyzivadeti.cz; SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ.Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.
- V tomto období se především rozvíjí osobnost dítěte
- Začíná jeho nová vývojová etapa – možnost samostatného pohybu.
- Rozvíjí se řeč, která je důležitá pro sociální vývoj dítěte.
- Toto období je časem vytváření vhodných návyků při dodržování osobní hygieny, tak i stravovacích návyků.
- Je to rizikové období pro úraz, požití cizorodé látky.
- Je třeba dávat pozor na nevhodné potraviny, které by mohlo dítě vdechnout, jako např. např. oříšky, kandované ovoce, kousky mrkve, hroznové víno, některé bonbóny.
- Nevhodné složení stravy může již v tomto období vést k rozvoji nadváhy až obezity.
- Někdy děti ztrácejí zájem o jídlo, více je zajímá okolní svět. Proto je do jídla nenutíme.
- Nejbližší okolí dítěte značně ovlivňuje způsob stravování a výběr potravin.
- Dítě se všemu učí zejména napodobováním dospělých a jiných nejbližších členů rodiny.
ODMÍTÁNÍ JÍDLA
NEOFOBIE
- Strach z nového, včetně jídla
- U malých dětí typické spolu s odmítáním stravy v období vzdorovitosti
- Trpělivost!!!
- Nenabízet úplatky (Až to spapáš, můžeš…)
- Nenabízet náhrady (Nechceš to? A copak by sis dal?)
AVERZE
- Zdravotní důvod
- Intolerance, alergie
- Bolesti bříška, zácpa
- Nepříjemná zkušenost
- Nepříjemný zážitek po jídle (viděl někoho zvracet)
- Nepřiměřená reakce dospělého
- Příjemný pocit
- Sladkosti
PŘEJÍDÁNÍ
- V důsledku sladkostí a sladkých nápojů-2-
VÝŽIVA BATOLAT
- Z nutričního hlediska je batolecí období charakterizováno přivykáním si na stravu dospělých.
- Jídelníček je pestrý, vyvážený, lehce stravitelný.
- Strava by měla být rozmanitá, s různou chutí, konzistencí a teplotou.
- Batole by mělo jíst pravidelně 5-6 x denně.
- Energetická hodnota 100 kcal/kg/den
- Děti bychom neměli nenechávat hladovět ani přejídat.
- Velikost porce bychom měli přizpůsobit fyzické aktivitě a hmotnosti dítěte.
- Rozdělení celodenní energie by mělo být přibližně
- Snídaně 20 %,
- Přesnídávka 5 %,
- Oběd. 40 %,
- Svačina 5 %,
- Večeře 30 %
1100 kcal (4 620 kJ) | B – 2 g/kg/den | T – 4 g/kg/den | S – 10 g/kg/den | vláknina – 5 g na den | Nevoral |
1310 kcal (5 502 kJ) | B – 45 g | T – 40 g | S – 193 g | Svačina | |
1310 kcal (5 502 kJ) | B 1g/kg/den do 18% denního E příjmu | T – 40 g | S do 130g/den | T 30-35% | Pediatrická společnost |
Minerální látky
Mléko
- Denně by dítě mělo vypít asi 500 ml mléka.
- 2. Rok – alespoň 125 ml
- Nepodáváme odtučněné mléko - nedostatek esenciálních mastných kyselin.
- Do 2 let mléko plnotučné a pasterizované
Pitný režim
- 2. Rok 80- 120ml/kg/den
- 3.rok – 80 – 100 ml/kg/den
- Kojenecké vody,
- Neslazené ovocné čaje,
- Pramenitá voda čistá, se sirupem, s citronovou nebo pomerančovou šťávou či ředěné džusy.
- Šumivé limonády
- Mají vysoký obsah cukru
- Colové nápoje navíc fosforečnany - snižují vstřebávání vápníku
- Mnoho barviv a konzervantů.
- Bylinné čaje
- Pouze cíleně k řešení zdravotního problému.
Dochucování pokrmů
- Mírným solením či jemným kořením
Bílkoviny
- živočišné i rostlinné
- Nedostatek může způsobit poruchy růstu a vývoje a snížení obranyschopnosti organismu.
- Luštěniny spíše v menším množství (nadýmají).
Tuky
- Jsou zdrojem energie, důležité pro růst a vývoj
- Zejména tuky s obsahem polynenasycených mastných kyselin (tuk ryb) jsou důležité pro dozrávání mozkových struktur.
- Nedostatek tuku tak vede k růstovým poruchám.
- Poměr živočišných a rostlinných tuků by měl být cca 1:2 -3.
Cereálie
- Pro batolata - trávicí trakt potřebuje lehčeji stravitelnou potravu
- Celozrnné pečivo může způsobit nadýmání
Vláknina
- By měla odpovídat vypočtu:
- Věk dítěte + 5 = cca 4 – 6 g vlákniny za den
- Ovlivňuje absorpci živin, přispívá ke správné peristaltice střev
- K večeři podáváme obilninové kaše
- I instantní kaše s různými příchutěmi
Denně by se tedy měly zařadit:
- Mléčné výrobky 3 – 4 porce
- 120-150 ml mléka,
- 100 ml jogurt,
- 25 – 30 g sýra
- Obiloviny 2 – 3 porce
- 1 krajíce chleba
- 1 rohlíku
- 60 – 70g těstovin nebo rýže
- 2 knedlíky
- Zelenina 2 -3 porce
- Ovoce - 2 porce
- 50 – 60 g
- 100 ml ovocné šťávy
- Maso 40 g nebo 1 ks vejce
- tuk 2 – 3 porce (10 g)
Příklad jídelního lístku pro batole
- Snídaně:
- 200 ml pokračovací UMV
- Nebo 3,5% mléko po skončení 2. roku
- 40 g chléb.
- 10 g másla.
- 50 g rajče.
- Přesnídávka:
- 1 broskve asi 60 g
- Oběd:
- Polévka zeleninová s těstovinou.
- 50 g pečené kuře.
- 80 g vařené brambory.
- 60 g hlávkový salát.
- Svačina:
- 100 g plnotučný jogurt s ovocem.
- Večeře:
- 150 g rýžový nákyp.
- 200 ml mléka.
- Celodenní pitný režim.
Zdroje:
www.vyzivakojencu.cz
www.nasevyziva.cz
www.naseporodnice.cz
www.babyweb.cz
www.kojeni.cz
www.vyzivaprobudoucnost.cz
www.klub-maminek.cz
www.szu.cz/data/rustove-grafy
www.zdravystart.cz
Česko Slovenská Pediatrie, duben 2014 – Doporučení pracovní skupiny
Hrstková, Hana.a kolektiv. Vyživa kojenců a mladšich batolat. 1.vyd. Brno: NCO-NZO, 2003. 77s. ISBN 80-7013-385-6
Chrpová D. S výživou zdravě po celý rok. Grada Publishing a.s., Praha, 2010. ISBN 978-80-247-2512-3
Nevoral J. Výživa v dětském věku. Nakladatelství H a H, 2003. ISBN 80-86-022-93-5 7.
- 7-
11-15 let - Starší školní věk = 0,8 dospělé porce
- Pečivo- 60g (rohlík, chléb, vločky)
- 70 g rýže,
- 50 g těstoviny
- 3ks knedlík
- Ovoce- 2-4 porce (1 porce je 100g), zelenina 3-5 porcí
- Maso- 70 – 80 g
- Mléčné výrobky- 250ml mléko, 200g jogurt, 55g sýr
- Tuky a cukry- 10g
Zdroj: HYPERLINK "http://www.vyzivadeti.cz" www.vyzivadeti.cz; SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ.Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.
- Prudká akcelerace růstu + rozvoj sekundárních pohlavních znaků + zrání reprodukčních funkcí.
- Ohroženo stravovacími návyky jednotlivých rodin, emoční labilitou, módním trendem
- Doplňky stravy od 17 let
- Mladší - omega3
- Poradna pro sportující mládež – poradna Fitbee, měření v klubech
- Rozložení stravy do 5 denních dávek.
- Obiloviny, těstoviny, rýže, pečivo 3 - 6 porcí
- 1 porce:
- 60 g chleba
- Rohlík
- Vločky
- Músli
- 125 – 150 g rýže
- Těstoviny vařené
- 3 ks knedlík
- Ovoce 2 – 4 porce
- 1 porce = 100 g
- Zelenina 3 – 5 porcí
- Maso, drůbež, ryby, vejce, luštěniny 1 – 2 porce
- 120 g masa
- 2 vejce
- Luštěniny
- 160 g drůbež
- 100 g ryby
- Mléko, mléčné výrobky 2 – 3 porce
- 250 ml mléka
- 200 g jogurtu
- 55 g sýr
- Sůl, tuky, cukry 0 – 2 porce
- 1 porce – 10 g tuk, 10 g cukr
- pitný režim
- Dodávat kvalitní B, T, dostatek vitamínu C, vlákniny, přizpůsobit velikost porce jejich růstu, hmotnosti, pohybové aktivitě
Příklad jídelníčku pro starší školáky
- Sn:Čaj s mlékem. 2 plátky bábovky. Banán.
- Př: Grahamová bulka s margarínem, kuřecí šunkou, okurkou a paprikou.
- Oběd: Slepičí polévka s rýží. Rybí filé. Opečené brambory. Mrkvový salát. Čaj.
- Sv: Dalamánek. Podmáslí ochucené.
- V: Zapečená rajčata se sýrem. Chléb s margarínem.
ADOLESCENTI 15 – 19 LET
- Postupné scelování duševního života, krystalizace postojů a názorů a zejména rozumové zrání.
- Jednotlivec rozvíjí své sebevědomí, sebejistotu, samostatnost.
- Začátek puberty je spojený s urychleným růstem, změnami v tělesném složení, tělesnou aktivitou.
- Tyto skutečnosti vedou k potřebě výživy o vysoké nutriční hodnotě adolescentů.
- V oblasti stravování představují velice rizikovou skupinu
- Kvalitní a dobře rozložené stravování.
- Příjem energie a živin se obvykle soustřeďuje na odpoledne a večer
- Dojíždějící mládež, zájmy
- Kompenzují různé nezdary, stresy, selhání, deprese.
Správné stravování:
- Strava vyvážená – příjem a výdej energie
- Intenzivní růst
- Zvyšuje nároky na příjem kvalitních bílkovin (svalová hmota)
- Zvýšené potřeby vápníku (kosti)
- Doplňky stravy od 17 let, mladší omega 3
- Poradna pro sportující mládež
- Poradna Fitbee, měření v klubech
- U dívek vyšší příjem železa (menstruace - anemie)
- Obě pohlaví se významně odlišují ve svém tělesném složení.
- U děvčat se zvyšuje množství podkožního tuku
- U chlapců dochází k nárůstu svaloviny a růstu kostí do délky, kostry
- Potřeba energetické hodnoty u děvčat je nižší než u chlapců.
- Dívky 2 200 kcal (9 240 kJ) /den cca
- Chlapci 2 500 – 3 000 kcal (10 500 kJ – 12 600 kJ) / den cca
- Pozor na stravování v rychlém občerstvení – vysoký příjem tuků a energie.
- Doporučená porce
- Pro dívky:
- 1 dospělá porce,
- Pro chlapce:
- 1,25 dospělé porce.
Příklad jídelního lístku
- Snídaně: Mléko. Corn flakes. Jablko.
- Přesnídávka: Pomeranč. Dalamánek. Máslo.
- Oběd: Polévka s játrovými knedlíčky. Telecí na rajčatech. Těstoviny.
- Svačina: Šlehaný tvaroh s ovocem. Sojový rohlík.
- Večeře: Zapečené filé se sýrem. Brambory. Hlávkový salát s mrkví.
15-18 let - Adolescenti = 1 d.p (dospělé porce)
- Chlapci 1,25 d.p. (dospělé porce)
Zdroj: HYPERLINK "http://www.vyzivadeti.cz" www.vyzivadeti.cz; SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ.Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.
3-6 let - Předškolní věk = 0,6 Dospělé porce
- 4-5 porce obilovin
- 2-3 porce mléka a mléčných výrobků
- 3 porce zeleniny a 2 porce ovoce (z toho 1x ovoce s vysokým obsahem vit.C, 1 porce zelené listové zeleniny, 1 porce žluté a oranžové zeleniny nebo ovoce)
- 1 porce masa/den
- 2-3 porce volný tuk
- Průměrná porce předškolní věk
- 150 ml mléko
- 100 ml jogurt
- 30 g sýr
- 1 krajíc chleba (60 g)
- 1 ks rohlík
- 100 -120 g rýže, těstovin, knedlíků
- Ovoce, zelenina – 60 -90 g, 150 ml sklenice ředěné ovocné šťávy
- 50 – 70 g maso = 1 hrnku luštěnin, 1 ks vejce, 1,5 lžíce ořechy
- 10 g tuk
Zdroj: HYPERLINK "http://www.vyzivadeti.cz" www.vyzivadeti.cz; SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ.Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.
- V tomto období se formují základy osobnosti dítěte.
- Děti začínají kontrolovat a cílevědomě ovlivňovat vlastní chování a stávají se samostatnými.
- Dochází k prosazování vlastní osobnosti vůči rodičům, odmítání některých druhů jídel, což může mít emocionální někdy i účelový podtext.
- Energetická potřeba, množství bílkovin, tuku, sacharidů vitamínů, minerálních látek se v jednotlivých fázích vývoje dítěte mění.
- Výživa = Správný růst a psychický i fyzický vývoj.
- Příjem energie závisí na věku, pohlaví, hmotnosti, fyzické aktivitě a zdravotním stavu dítěte.
- Pravidelný stravovací režim 5-6 porcí jídla denně v přiměřeném množství a ve správném složení:
- Snídaně – 20 %,
- Přesnídávka – 15 %,
- Oběd – 30 %,
- Svačina – 15 %,
- Večeře – 20 % E
Příjem tekutin
- Kolem 1,5 l vhodných tekutin denně
- Vhodné střídat během dne různé nápoje.
- Doporučený příjem kvalitních bílkovin živočišného i rostlinného původu
- Maso kuřecí, krůtí, telecí, králík a jiné
- Přednost dáváme netučným druhům, které střídáme , alespoň 1x týdně zařadíme ryby nebo rybí výrobky (zdroj polynenasycených mastných kyselin, jodu, vitaminu D), mléko a mléčné výrobky polotučné (Ca) , luštěniny, chléb a pečivo s nižším obsahem celozrnné mouky.
- Dostatek ovoce a zeleniny v 5 porcích
- Nejlépe ke každému dennímu jídlu v podobě např. salátů, obložení, tepelně upravená, kousky nakrájené apod.
- Příjem kvalitních tuků
- 1:3, živočišné: rostlinné (olej olivový, řepkový…)
- Nepodávat kromě kvalitní šunky uzeniny, tučné, slané a pikantní pokrmy.
- Pokrmy dochutit mírným solením a jemným kořením
- Sladkosti a moučníky podáváme pouze pro zpestření, výjimečně !!!!
- Děti učíme zdravému způsobu života svým vlastním příkladem
- Aktivně se zajímat o to, co děti jedí např., pokud navštěvují mateřskou školu či jiné zařízení.
- Potom doplnit domácí stravou to, čeho byl nedostatek.
- 60 % stravování v MŠ
- 15 % přesnídávka
- 30 % oběd
- 15 % svačina
- 40 % doma
- 18 % snídaně
- 22 % večeře
Výživová doporučení:
1500 kcal (6 300 kJ) | B: 1 – 1,5 g /kg/den | T: 30 – 35 % | S: méně než 50 % DDD | EH – 1500 kcal | Nevoral |
1670 kcal (7 014 kJ) | B: 60 g | T: 55 g | S: 234 g | vláknina 5 g | Svačina |
Denně zařadit:
- Mléko a mléčné výrobky 2- 3 porce
- 150 ml mléka,
- 100 ml jogurt
- 30 g sýr
- Obiloviny 4 - 5 porcí
- 60 g chléb
- 1 rohlík
- 100 – 120 g vařené rýže, těstovin
- Zelenina 3 porce
- 60 – 90 g)
- Ovoce 2 porce
- 60 – 90 g
- 150 ml ovocné šťávy
- Maso 1 porce 50 – 70 g nebo 1 ks vejce nebo 4 – 5 lžic vařených luštěnin
- 1 porce pro děti předškolního věku = 0, 6 d. p. (dospělé porce)
- Nemá být podáváno při sledování TV nebo jiných aktivitách
- Jíst se má u stolu, v klidné rodinné atmosféře
- Používat vhodné nádobí pro dítě.
Příklad jídelního lístku velikost porce 0, 6 d. p.
- Snídaně:
- Čaj. 1 rohlík. 20 g tvarohové pomazánky. 60 g červená paprika.
- Přesnídávka:
- 150 ml kakao. 50 g slunečnicový chléb. 10 g másla. 60 g mrkev.
- Oběd:
- Hovězí vývar se zeleninou. 60 g vařené hovězí maso. Koprová omáčka. Houskový knedlík 2 ks.
- Svačina:
- 150 ml banánový koktejl
- Večeře:
- Ovesná kaše s medem. 100 g jablečná přesnídávka.
- Dodržovat celodenní pitný režim.
Zdroje:
Gregora M. Jídelníček kojenců a malých dětí. 1. vydání, Grada Publishing a. s., Praha 2006. ISBN 80-247-1514-7
Horan P., Momčilová P. Vaříme dětem chutně a zdravě 1. a 2. díl. 1. vydání, nakl. Pavly Momčilové Čestlice, 1991. ISBN 80-900-140-5-4 (6-2)
Chrpová D. S výživou zdravě po celý rok. Grada Publishing a. s., Praha, 2010. ISBN 978-80-247-2512-3
Kejvalová L. Výživa dětí od A do Z. 1. Vydání, Vyšehrad s. r. o., Praha, 2005. ISBN 80-7021-773-1
Nevoral J. a kol. Výživa v dětském věku. 1. vydání, H & H, Praha, 2003. ISBN 80-86022-93-5
Svačina Š. a kol. Klinická dietologie. Grada, 2008. ISBN-978-80-247-2256-6
www.vyzivadeti.cz
6 – 10 LET - MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK
- Formování zásad zdravé výživy
- Pravidelnost
Rozložení celkové E stravy
- Snídaně 20 %,
- Přesnídávka 15 %
- Oběd 30 %
- Svačina 15 %
- Večeře 20 % [1]
- Pokles fyzické aktivity !!
- Musíme i přívod E upravovat, aby nedošlok obezitě
Jídelníček by měl obsahovat:
- Chléb, pečivo, obiloviny [1]
- Důležitý zdroj složitých sacharidů a vlákniny, vitamínů skupiny B [1]
- Denně 2 – 5 porcí pečiva (30 – 40 g) [1]
- 2 porce obilovin (120 - 150 g vařených) [1]
- Zelenina, ovoce
- Zdroj minerálních látek, vitamínů, vlákniny,
- Energetická hodnota nízká
- Nezbytnou součástí jídelního lístku - zásadní
- Nejlépe syrové
- Denně 3 porce (60 - 90 g) [1]
- 150 g brambor [1]
- Ovoce 2 porce (60 – 90 g, 150 ml ovocné šťávy) [1]
- Mléko a mléčné výrobky
- proteiny, vápník, ...
- Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky
- Tavené sýry - obsah solí
- Doporučeno snížit spotřebu tučných mléčných výrobků [1]
- Denně 2- 3 porce (150 ml mléka, 30 g sýr, 150 g jogurt) [1]
- Maso, ryby, drůbež, vejce
- Živočišné bílkoviny jsou nepostradatelné pro zdravý vývoj dětí.
- Drůbeží, králičí a rybí maso
- Lehce stravitelné, obsahuje méně tuku.
- Denně 1 - 2 porce
- 60 – 70 g vařené maso,
- 100 g drůbež,
- 100 g ryby,
- 2 ks vejce,
- 60 g sojové výrobky tzv.„sojové maso“
- Tuky
- E
- Vitamíny v tucích rozpustné
- Přednost kvalitním rostlinným tukům
- Oleje olivový, řepkový, sojový, slunečnicový, margariny [1] !!!
a kde je hlavní zdroj Omega 3 ???
- Cukr a potraviny cukr obsahující
- Zařazujeme v menší míře, jsou zdrojem prázdných kalorií s nízkou výživnou hodnotou.
- Sůl a koření
- V přiměřeném množství
- Pitný režim
- Fyzické aktivity dítěte.
- Celkové množství tekutin
- By mělo být 1,5 – 2,5 l
- By se měl zahájit snídaní
- Pramenitá voda, ovocné a bylinné čaje,
- ředěné ovocné šťávy a džusy [1] ??
- Střídat minerální vody [1]
- Vláknina
- Věk dítěte v letech + 5 g vlákniny = celkový příjem vlákniny za den v g
- Nadbytečné množství vlákniny, málo pije a má málo pohybu
- Může trpět nadýmáním, zácpou, bolestmi břicha.
- By mělo být zařazeno pečivo bílé i celozrnné, ovoce, zelenina, občas luštěniny a cereálie [1]
- Velké riziko
- Reklamy na potraviny
- Rodiče si neuvědomují, že dětem stačí poloviční porce než dospělému.
- školák Zachovat pravidelnost 5x denně
- Dodržovat snídaně
- Alespoň pít teplý, lehce oslazený nápoj ?????
- Případně se nasnídat hned po příchodu do školy nebo o první přestávce.
- Problémem je ranní spěch a stres pospíchající rodiny.
Jídelníček
- Kvalitní rychlá snídaně
- Celozrnné snídaňové cereálie doplněné vhodným nápojem
- Teplým mlékem, čajem, bílou kávou [1] (????), kakaem
- škrob, cukr, minerální látky, vláknina, vitamíny… dítěti energii pro první část dopoledne.
- Mohou být též svačinou
- Např. s jogurtem
- Pitný režim!!!
- S sebou lahvičku s čajem, ovocnou ředěnou šťávou
- Problém školní automaty – cola, fanta… [1]
- O velké přestávce svačina
- Připravovat svačiny doma,
- Nedávat dítěti peníze – kupují si chipsy, colu…
- Oběd zpravidla ve školní jídelně
- Málokde výběr z více jídel
- Odpolední svačina
- Někdo doma, jiný ve školní družině, na kroužku, venku
- Večeře
- Nejlépe společná s rodinou
Obezita x pohybová aktivita
- Ve škole málo pohybu
- Kroužky bez pohybové aktivity
- Doma u počítače, televize
- Delší procházky, pobyt v přírodě
- Sportovní kroužky
- Energetický příjem sladit s výdejem
- Jinak ve všední den, jinak ve svátek
- Rodiče by měli sledovat skladbu denního jídelníčku dítěte
- Dle ní pak volit pokrmy konzumované dítětem v domácím prostředí
- Dítě si musí zvykat na to, že nemůže jíst, kdy se mu zachce
- Pozor na
- Velké množství sladkostí,
- Soli,
- Potravinářských aditiv obsažených v různých pitíčkách,
- Bonbonech,
- Instantních pokrmech
Příklad jídelníčku I. – prvňáčka
- Sn: Šípkový čaj. Žitný chléb. Tvarohová pomazánka. Půlka papriky.
- Př: Rohlík. Máslo. Sýr. Jablko.
- O: Zeleninová polévka. Pečené kuře. Rýže. Mrkvový salát
- Sv: Bílý jogurt. Celozrnné cereálie.
- V : Zapečené brambory se šunkou a brokolicí.
Příklad jídelního lístku velikost porce 0, 7 d. p.
- Snídaně: Čaj. 1ks dalamánek. 10 g margarin. 20 g šunka. 60 g okurka.
- Přesnídávka: 150 ml mléka. 1 ks rohlík. 30 g sýr. 60 g jablko.
- Oběd: Polévka hrachová. 100 g přírodní kuřecí prsa. 200 g bramborová kaše. 120 g míchaný zeleninový salát.
- Svačina: 1 ks ovocný jogurt. Sezamová bulka.
- Večeře: 150 g zapečené těstoviny se žampiony a sýrem. 150 ml džus.
6-11let - Mladší školní věk = 0,7 dospělé porce
- Snídaně- 1ks pečivo, 10g tuk, 20g (např. šunka), 60g zelenina
- Přesnídávka- 150ml mléko, 1/2 ks pečivo, 30g (např. sýr), 60g ovoce
- Oběd- polévka 250ml, maso 60-70g, 200g-brambory, br.kaše, 120g zeleninový salát/zelenina
- Svačina- 100g např. jogurt, 1ks pečivo
- Večeře- podobné složení jako oběd + 150 džus, ovoce
Zdroj: HYPERLINK "http://www.vyzivadeti.cz" www.vyzivadeti.cz; SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ.Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.
Normování výživy dětí dle věku
Dieta č.13
KJ | B | T | S | |
1-6 let: | 5500/1310 | 45 g | 40 g | 190 g |
7-14 let: | 7100/1690 | 63g | 56g | 230g |
15-18let: | 8800/2100 | 75g | 65g | 300 g |
Dieta č.13/8
- REDUKCE(-10%)