Hliník - Aluminium - Al
Historie
- Ve starověku a středověku
- Pouze soli Al
- Jedy
- Masti se stahujícími účinky
- 1827 poprvé izolován jako kov
- Dnes
- Výroba Al z bauxitu
- Energeticky náročné
Vlastnosti hliníku
Chemické
- Měrná hmotnost
- 2,7 g/cm3 = nejedná se o těžký kov
pH
Přirozený výskyt
- 3. nejrozšířenější prvek v zemské kůře
- Sloučeniny hliníku obsažené v horninách (asi 3000 druhů)
- Nejčastěji se vyskytující kov
- K funkci lidského těla není nutný
- Biologický poločas hliníku v lidském organismu se odhaduje na 7 let. Vylučování hliníku z těla zajišťují především ledviny (asi 83 %z celkového množství).
Literatura:
[1] Lucia Mýtniková; Hliník v potravinách – metabolizmus a toxicita, BAKALÁRSKA PRÁCA, Brno, 2007
[2] [citován 2012 srp 12] ciselniky.dasta.mzcr.cz/CD_DS4/hypertext/AJCDF.htm
Toxicita hliníku
RNA, DNA
- Genotoxický kov
- Zmatečně na replikaci DNA, přepis na RNA a syntézu proteinů dle mRNA [5]
Mitochondrie
- Ovlivňuje i mitochondrie rostlin
- Al3+ tlumí dýchání
- Snižuje obsah ATP [1]
Mikrotubuly
- V kultuře tabákových buněk vede k formaci dalších svazků kortikálních mikrotubulů
- Tloušťka jednotlivých svazků mikrotubulů klesá
- Působí ztrátu orientace kortikálních mikrotubulů
- Předpoklad, že jeden z prvních cílů toxicity hliníku jsou právě mikrotubuly [1]
- Praralela s destruovanými mikrotubuly neuronů u Alzheimerovy choroby
Aktin a tubulin
- Aktinová filamenta rostlin
- Zvyšování počtu
- Přecházení do svazků
- Zvýšená tuhost vláken
- V interfázi deorganizace [1]
- Vzájemné provázání buněčné stěny, cytoplazmatické membrány a cytoskeletu
- Al3+ v cytoplazmě může znemožnit GTPásovou a ATPásovou aktivitu tubulinu a aktinu [1]
- Jedna z možných cest vzniku chornického únavového syndromu s makrofágovou myofascitidou, která byla popsána po očkování (vakcíny obsahovaly Al) ?
Axony
- Otok axonů Purkyňových buněk slepic po požití strvy s AL [4]
Ca2+
- Al3+ zvyšuje cytosolické Ca2+ rostlin nejrůznějšími mechanismy [1]
- Funkce signalizace - vč. způsobení zániku buňky (neurony !!!)
Fosfolipáza C
- AL3 snižuje aktivitu fosfolipázy C v pšenici
- Rapidní úbytek diacylgylcerolu (DAG) v tabákových buňkách [1]
- U lidí ?
NOS
- Inhibuje aktivitu syntázy oxidu dusnatého (NOS) rostlin [1]
- Snižuje vnitřní koncentraci NO v Hibiscus moscheutos
- Působí intoxikace Al x endotelu a vzestup TK ?
Oxidační stres
- Al3+ v rostlinách katalyzuje vznik ROS a dalších
Kontaktní alergen
Osteomalatické zmieny
- Bolesť kostí
- Bolesť kĺbov a svalov
- Patologické zlomeniny
- Ubúdanie kostného tkaniva
- Zníženie množstva vápnika v kostiach
- hliník je lokalizovaný hlavne na rozhraní medzi osteoidnou a vápnitou matrix.
- Rezistenciou na liečbu vitamínom D [2]
Mikrocytární anémie
- Při závažnejších stavoch
- Znížená hodnota hematokritu
- Znížená koncentrácia hemoglobínu
- Znížená hodnota MCV
- Asi poruchou biosyntézy hemu [2]
- Toxické působení Al na enzymy, podílející se na syntéze krevního barviva [3]
Encefalopatie
- Při závažnejších stavoch [2]
- Dialyzační tekutina s Al nad 200 µg.l-1
- Encefalopaite se nevyskytla u dialyzovaných s koncetr. v dialyzátu pod 50 µg.l-1
- Prvý krát popísané v roku 1972
- Poruchy reči
- Tvárové grimasy
- Pohybové abnormality
- Vývoj šialenstva
- Zmeny na EEG
- Malátnosť
- Strata pamäte a koncentrácie
- Depresie
- úzkosť
- Myotonickými kŕčmi
- Dysfágia
- K vznik aspiračnej pneumónie a úmrtie [2]
- Zvýšený obsah hliníka
- V mozgu 15-100 mg.kg-1
- Svaloch
- Kostnom tkanive [2]
- hliník je uložený vo vnútri mozgovej kôry vo forme fokálnych ložísk v miestach bohatých na transferinové receptory
- Korešpondujúce s distribúciou pyramídových neurónov
- Veľké požiadavky na železo pri syntéze enzýmov dýchacieho reťazca [2]
Buňky
- It has been reported that aluminum-mediated cellular injury targets lipids, protein and DNA, which in turn induce oxidative stress, lipid peroxidation and cell injury [11,13,67]. Based on these considerations, in this study AlCl3 was chosen to induce a model of sporadic AD [2,26,28], with the overall goal of investigating the possible prophylactic effect of VCO in an AlCl3-induced AD rat model.
content.iospress.com/articles/journal-of-integrative-neuroscience/jin089
Porfyria cutanea tarda
Dráždění pokožky a sliznic
- Bezvodý chlorid hlinitý
- Hydrolyzuje za vzniku chlorovodíku
Plíce
- Jemné prachy sloučenin Al
- Oxid hlinitý
- Aluminosa
- Vazivová přestavba plic
Literatura:
[1] Schiebertová L. , Toxicita hlinitých iontů v rostlinné buňce, Praha, 2011, Bakalářská práce, Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta, Molekulární biologie a biochemie organismů, [Internet]. [citován 2012 srp 10]. Available z: kfrserver.natur.cuni.cz/studium/bakalar/prace/schiebertoval.pdf Děkuji autorce i její školitelce za tak podnětnou práci, která mne přivedla k mnoha zajímavým otázkám.
[2] Lucia Mýtniková; Hliník v potravinách – metabolizmus a toxicita, BAKALÁRSKA PRÁCA, Brno, 2007
[3] Jaroslava Vávrová, Antonín Kazda [citován 2012 srp 12] ciselniky.dasta.mzcr.cz/CD_DS4/hypertext/AJCDF.htm
[4] Vitamin D and aluminum absorption. [Internet]. [citován 2012 srp 12]. Available z: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1336426/?page=1
[5] Hliník [Internet]. [citován 2012 srp 16]. Available z: www.prirodaleci.cz/hlinik/
Příjem hliníku
Celkový obsah v těle
- Dospělý 70 kg člověk
- Cca 60 mg Al
- 5 x 5cm alobalu o 10 mikrometrů tloušťce
Průměrný celkový denní příjem hliníku
- 2,5-20 mg [5]
- 30–50 µg [3]
Příjem Al stravou
- Vstřebatelnost cca 0,25%
- Doba vylučování řádově hodiny [3]
- Mezi významné expoziční zdroje hliníku z hlediska absolutní expozice patřilo
- Koření,
- Běžné pečivo
- Párky [3]
- Nejvyšší koncentrace hliníku byly nalezeny v:
- Koření,
- Kakau
- Rozinkách [3]
- Hliník - až 8 % zemské kůry
- Kontaminuje potraviny v závislosti na
- Rozpustnosti
- Biologické dostupnosti
- Značně závislé na aciditě prostředí [3]
- Přívod hliníku ve výši 2 mg / osobu a den v ČR
- Rozsah denního přívodu zjištěného pro typickou západní dietu
- 3 - 14 mg / osobu / den [3]
- Nepředstavuje pravděpodobně žádné zdravotní riziko pro populaci. [3]
- Na rozdíl od údajů WHO (1996) nejsou mléko a mléčné výrobky významným zdrojem pro přívod hliníku [3]
Životní prostředí
- Působením kyselého deště
- Rozpustnost hliníkových solí zvyšuje
- Ve větší míře do rostlin i vody [2]
Vzduch, prach
- V zaprášeném prostředí
- Plícemi
- Pokožkou [2]
Pitná voda
Úprava vody - koagulácia
Limity pro Al v pitné vodě
- 0,2 mg/l vody [1]
- V ČR až 11,11 µmol/l (300 µg) [2]
- Denní příjem Al vodou cca 74-259 µmol (2-7 mg) [2]
- V ČR 200 µg / litr vody [3]
- Denní příjem Al vodou cca 0,5 µg/l denně [3]
Jídlo
Nádobí a obaly
- Potraviny vařené v hliníkovém nádobí
- Balení do hliníkových fólií
- Vyhláška Ministerstva zdravotníctva č. 38/2001 Zb. v platnom znení o hygienických požiadavkách na výrobky určené pre styk s potravinami a pokrmami.
- Hliník a jeho zliatiny môžu byť použité iba tam, kde prídu do styku s potravinami po dobu nepresahujúcu 4 hodiny
- S vylúčením silne kyslých potravín, teda potravín s pH menším ako 3,7 [1]
- Nevzťahuje se na suché potraviny
- V ostatných prípadoch musí byť kov krytý povrchovými úpravami špecifikovanými vyhláškou. [1]
Přídatné látky do potravin
- Používanie prísad s obsahom hliníka je povolené vo všetkých členských štátoch EÚ
- V Českej republike je riadené vyhláškou č. 304/2004 Zb zakázaný stearan hlinitý (E573)
- V ostatných členských krajinách EÚ jeho používanie bežné [1]
Regulátor kyslosti
- Hydrogen-fosforečnan sodno-hlinitý (E541)
- Sa používa do jemného piškótového pečiva
- NPM je 1000 mg.kg-1 [1]
Prostriedok proti pripečeniu
- Ryža
- Soľ
- Plátkové a strúhané syry
- Korenie
- Kremičitan sodno-hlinitý (E554)
- Kremičitan draselno-hlinitý (E555)
- Kremičitan vápenato-hlinitý (E556) [1]
Plnidlá
- Pomáhajú zväčšovať objem potraviny
- Nezvyšujú pritom jej energetickú hodnotu
- Síran hlinitý (E520)
- NPM u vaječného bielku na 30 mg.l-1 [1]
- Síran sodno-hlinitý (E521)
- NPM 200 mg.kg-1 u presladeného, v cukre obaleného alebo glazovaného ovocia a zeleniny [1]
- Síran draselno-hlinitý (E522)
- NPM 200 mg.kg-1 u presladeného, v cukre obaleného alebo glazovaného ovocia a zeleniny [1]
- Síran amónno-hlinitý (E523) [1]
- NPM 200 mg.kg-1 u presladeného, v cukre obaleného alebo glazovaného ovocia a zeleniny [1]
Farbiaca prísada
- (E173) [1]
- Vonkajší povrch cukroviniek určených k dekorácii cukrárskych výrobkov
Prášek do pečiva
- V USA bol zistený obsah hliníka v prášku do pečiva až vo výške 10 mg.g-1
- Až 5-15 mg hliníka v porcii pečiva [1]
Směs na lievance
Mrazený výrobky
Ostatní potraviny - stanovené limity Al
- V mlieku a mliečnych výrobkoch
- 1 mg.l-1
- V nápojoch
- 5 mg.l-1
- V ovocných šťavách a mäse
- 10 mg.kg-1
- V ovocí
- 20 mg.kg-1
- V zelenine a rybách
- 30 mg.kg-1
- V múke a výrobkoch z nej
- 100 mg.kg-1
- V obilninách, strukovinách a konzervách v hliníkových obaloch
- 200 mg.kg-1
- V ostatných neurčených požívatinách
- 100 mg.kg-1 [1]
Tolerantní rostliny vůči hliníku (akumulátoři)
- Mají schopnost kumulovat Al3 tak, aby jim neškodil [1]
- Škodí pak člověku po požití onen Al3+, když se třeba v kyselém prostředí žaludku uvolní ? - ANO
- Vyznačují se:
- Trvale vysokým obsahem organických kyselin
- Vysokým obsahem flavonoidů v buňkách [1]
- Základními ligandy pro detoxikaci hliníku v buňce jsou:
- citrát - pohanka
- Oxalát - pohanka a Melastoma
- Katechin - čaj
- V buněčných stěnách / vakuolách - v listech
- Kodepozice Al s křemíkem - v jehlicích jehličnanů [1]
- Druhy schopné hyperakumulace těžkých kovů - Zn, Cd, Ni charakterizovány:
- Konstitutivně vysokým obsahem organických kyselin [1]
- Transportními systémy pro transport komplexů [1]
Druhy akumulujících rostlin Al
- Melastomataceae
- Polygonaceae
- Pohanka (Fagopyrum esculentum)
- Theaceae
- Čaj (Comellia sinensis)
- Caesalpinaceae
- Rubiaceae
- Hydrangeaceae
- Jako okrasné [1]
Čaj
- Pěstován typicky v kyselých půdách
- Hliník stimuloval příjem Ca, Mg, K a Mn
- Snižoval vychytávání Fe, Cu a Zn
- Rostla celková koncentrace fenolu ve tkáních čajovníku s rostoucí koncentrací hliníku
- Katechininová koncentrace v listech se zvyšuje s rostoucí koncentrací hliníku
- Koncentrace hliníku v čajových rostlinách hraje důležitou roli v jejich růstu [1]
Medikamenty
Antacida
- Dlouhodobé používání antacid s Al3+
- Zdvojnásobení průměrných koncentrací hliníku v plazmě
- Nemocným se selhávajícími ledvinami a nedostatečným vylučováním Al se často podávají:
Aloxiprin
- Směs zásaditých hlinitých solí acetylsalicylové kyseliny
Parenterální zdorje Al
- Limit pro dialyzované pacienty a nedonošené děti
- 5 µg/l [3]
- 2 měs. dítě = cca 30 µg/l Al / den [3]
Absorpce v zažívacím traktu a hliník
Hliník snižuje absorpci:
- F
- Ca 2+
- Nezachrání to ani vit. D
- Působením vit.D se jen dále zvýší absorpce Al místo Ca2+
- Osteomalacie necitlivá na ter. vit. D
- Fe
- P
- Zn
- cholesterolu
- Tetracyklinu
- S Al3+ nevstřebatelný komplex [2]
Motilita gastrointestinálního traktu
- Inhibice kontrakcí vyvolaných acetylcholinem [2]
Hematoencefalická bariéra - Al do mozku
- Tranferinové receptory
- Sideropenie / sideropenická anemie jako rizikový faktor demence - mimo jiné i vlivem hliníku ???
- Nižší vazebná kapacita transferinu - nižší transport Al do CNS ???
- Al v mozkomíšním moku běžně
- 0,08-0,42 µmol/l (2,3-11,3 µg) [2]
Literatura:
[1] Lucia Mýtniková; Hliník v potravinách – metabolizmus a toxicita, BAKALÁRSKA PRÁCA, Brno, 2007
[2] [citován 2012 srp 12] ciselniky.dasta.mzcr.cz/CD_DS4/hypertext/AJCDF.htm
[3] Ruprich, J. et al: IV Dietární expozice člověka – Řehůřková. I. et al.: CHEMON, SZÚ, 2011, ©1, Hliník
Obsah v těle
- Celkový obsah Al v lidském organismu
- Asi 1,3 mmol (35 mg) [2]
- Přítomnost prokázána ve všech orgánech
- Bolest v kostech může indikovat stupeň toxického postižení [2]
Stanovení a diagnostika
Sérum
- 80 % Al vázáno na bílkoviny
- Albumin
- Transferin
- Sérové koncentrace neodrážejí množství Al v kostech, játrech a mozku
Plazma
- Běžně 0,11-0,33 µmol/l Al [2]
Krev
- Nad 100 mg/l krve toxické
- 5 kg kojenec má cca 0,5 l krve
Moč
- 0,55-1,85 µmol/den [2]
Literatura:
[1] Lucia Mýtniková; Hliník v potravinách – metabolizmus a toxicita, BAKALÁRSKA PRÁCA, Brno, 2007
[2] [citován 2012 srp 12] ciselniky.dasta.mzcr.cz/CD_DS4/hypertext/AJCDF.htm
Limity pro hliník
Charakterizace nebezpečí :
- Limitní expoziční hodnota JECFA FAO/WHO pro hliník (PTWI) činí:
- 1 mg / kg t.hm. / týden (WHO, TRS 940, 2006) [1]
- RfD US EPA (IRIS, 2012) pro hliník není stanovena.
- OSF (IRIS, 2012) není stanoven.
- V roce 2008 byl stanoven TWI EFSA ve výši:
- 1 mg / kg t.hm. / týden. [1]
Hodnocení expozice :
- Průměrná expoziční dávka :
- 0.029 mg / kg t.hm. / den zjištěná pro ČR
- Představuje 20.5 % PTWI nebo TWI EFSA.
- Do této hodnoty není zahrnut přívod nebalenou pitnou vodou. [1]
Zdroje
[1] Ruprich, J. et al: IV Dietární expozice člověka – Řehůřková. I. et al.: CHEMON, SZÚ, 2011, ©1, HliníkChelatace hliníku a kompetice s hliníkem
Co sniží absorpci hliníku ze střeva ? - Co sníží toxicitu hlináku v organismu ?
- Co zvýši vylučování hliníku z těla ?
Desferal, deferoxamin
- Při otravě hliníkem
- Např. u dialyzovaných
- Anemie
- Nemoc kostí
- I chelatace železa (potencionální NÚ aj.)
- Tvoří s Al komplex
- Zpomalí / zastaví progresi dialyzační demence
- Obvykle i.v. 40 mg/kg
- Vyplaví Al do krve
- Hemodialýzou přes dialyzační membránu vyloučen
Železo
- V přítomnosti Fe snížená absorpce Al z GIT
- V krvi je hliník prepravovaný hlavne transferinom, ale jeho afinita k nemu je nižšia v porovnaní s Fe3+.
- Polčas rozpadu vylúčenia hliníka z ľudského mozgu je vypočítaný na sedem rokov.
- Možným mechanizmom prenikania hliníka do mozgu je sprostredkovanie cez transferin.
- Transferinové receptory sú prítomné v mozgových kapilárach endoteliálnych buniek, chóriovom plexe epiteliálnych buniek, neurónoch a tiež gliových bunkách.
Pektin
- Pektinová matrix v kořenech rostlin
- Především řetězce kyseliny galakturonové
- Záporně nabité karboxylové skupiny
- Vysoká afinita pro Al3+ [1]
- Metylovaný pektin - méně negativního náboje
- Nižší akumulace Al3+ [1]
- Které ovoce má nejvíce pektinu ?
- Pektinové směsi (želírovací směsi) na trhu - z jablek a citronů
- Pozor na další přidané látky - od sladidel po hlinité soli včetně
- Dojde k zadržení Al ve střevě a k jeho nevstřebání při konzumaci ovoce / výrobků s pektinem ? K rychlejšímu poklesu Al v krvi?
- Uvolní po požití pektin již navázaný Al3+ v kyselém prostředí žaludku?
- Dle literatury dojde k nevstřebání Al a dokonce i k poklesu cholesterolu, který se pevně naváže na Al-pektinové komplexy
- Další důvod pro denní konzumaci jablek - viz. metabolic balance® program
- Tento nález se mi jeví zatím jako velmi perspektivní a snadno využitelný
- Jak zbavím případný pektin již navázaného Al před tím, než ho sním?
- Jak moc je pektin - např. jablečný - kontaminován Al ?
Cholin
- Al3+ se více než 500x silněji váže na cholin ve fosfatidylcholínu (lipidová složka membrány) než Ca2+ v rostlinách [1]
- Krásná paralela s tím, jak u Alzheimerovy demence jde právě o selektivní poškození neuronů, které produkují acetylcholin.
- Jaký bude mít vliv požití cholinu v potravním doplňku na resorpci Al ze zažívacího traktu ?
Citrát
- Chelatace Al3 intracelulárně (v rostlinách) [1]
- Zvýší absorbci Al3 z GIT
- Jaké citrátové sloučeniny se z GIT nevstřebají a jsou jedlé?
- Organické ligandy, které mohou ochránit ATP, GTP a DNA, RNA, cytoskelet aj. před vazbou s Al3+ [1]
- Jak se dostává citrát do moči ?
- Filtrací z krve nebo sekrecí z ledvin?
- Sekrece ledvinami by vysvětlovala vysokou kumulaci Al právě v ledvinách
- Co zvýší sekreci citrátu do moči? (Detoxikaci těla od Al ?)
Oxalát
- Chelatace Al3 intracelulárně (v rostlinách) [1]
- Organické ligandy, které mohou ochránit ATP, GTP a DNA, RNA, cytoskelet aj. před vazbou s Al3+ [1]
- Jaké oxalátové sloučeniny se z GIT nevstřebají a jsou jedlé?
Hořčík - Mg
- Subnanomolární koncentrace Al3+ efektivně soutěží s hořčíkem (Mg) vazbou na ATP v rostlinách [1]
- Ale pravděpodobně i v živočišných buňkách
- Podání hořčíku některým rostlinám zmírní toxicitu hliníku [1]
- Možná by bylo vodné podávat ho i lidem ?
ATP, GTP
Nukleové kyseliny
Glutamát
- Každý glutamát ?
- Interference v CNS ?
Alkalizace prostředí vede k vysrážení Al solí a zhoršení resorpce
- Tedy dobře fungující žlučník a slinivka mohou zalkalizovat tráveninu a zhoršit resorpci hliníku ?
- Strava, která reflexně podpoří výlev cholecystokyninu (stahy žlučníku) - například oleje (některé více jako např. lněný nebo Pinnothin aj.) - Měly by význam ?
Malát, citrát a oxalát ve slizu
- Kořenové exudáty
- Váží a detoxikují ionty hliníku v apoplastu
- Rezistence odolných dřevin [1]
- Co zvýší vylučování těchto látek např. v tubulech ledvin / ve střevě ?
- Co zabrání jejich zpětné resorpci s navázaným Al 3+ ?
- Vypouštění organických kyselin z kořenů
- Nejrozšířenější mechanismus obrany rostlin proti Al3+ [1]
- Schopnost tvořit stabilní a méně toxické komplexy s Al3+ než je daný iont sám (malát, citrát) [1]
- I při nízkém pH mají komplexy hliníku s citrátem / malátem vysokou stabilitu [1]
- V GIT jsou bohužel velmi dobře vstřebatelné
- Pojem oranicky vázané minerály, stopové prvky a jejich lepší vstřebatelnost volá z reklam kolem dokola...
- Exudace z kořenů je aktivována
Flavonoidní typy fenolů
- Dokáží chelatovat toxický hliník, jsou při působení Al3+ vypouštěné kořeny [1]
Fosfáty
- Dokáží chelatovat toxický hliník, jsou při působení Al3+ vypouštěné kořeny [1]
- Sníží absorpci Al i z GIT
K. méčná
- Zvýší absorpci z GIT
Proteiny
- Dokáží chelatovat toxický hliník, jsou při působení Al3+ vypouštěné kořeny [1]
Křemík
- Výživa křemíkem (Si) zvyšuje odolnost rostlin vůči toxickému hliníku u rostlin [1]
- Dle Prof. Strunecké (Doba jedová 1. díl) i u lidí
- Si vede k vytvoření hydroxyaluminiových silikátů (HAS) v apoplastu v kořenové špičce kořene, čímž dochází k detoxifikaci hliníku [1]
- Možná jsou tyto komplexy nevstřebatelné z GIT ?
- hliník môže viazať kyselinu kremičitú a vytvoriť hlinitokremičitanové koloidné častice, ktoré sa potom ukladajú do retikuloendoteliálnych orgánov
- Křemičité vody
- Volvic
- Spritzer [4]
- Přeslička - čaje, výluhy, tinktury [4]
- Organické okurky [4]
Bor
- Bor (B) - klíčový konstrukční prvek v rostlinných pletivech, zejména v buněčných stěnách [1]
- Zvyšuje odolnost vůči toxicitě hliníku řady druhů rostlin [1]
- Nedostatek boru zvyšuje obsah nemethylovaného pektinu, který vytvoří další vazebná místa pro hliník v buněčné stěně, čímž se zvyšuje jeho akumulace a toxicita pro rostlinu [1]
- Jak si demetyluji pektin před tím, než ho sním, aby požití mělo vyšší efekt?
Žluč
- žlčový systém javí ako významná cesta vylučovania
- Pri množstve hliníka vyššom ako 1 mmol sa tento systém nasýti
- Dôležitú úlohu preberá vylučovanie obličkami
- Trusom je vylučované asi iba 1% hliníka.
- Vlivem hiníku bol pozorovaný aj zmenšený tok žlči a to môže prispieť k hepatobiliárnej dysfunkcii.
Ledviny
- Hliník se vylučuje ledvinami
- část profiltrovaného množství je resorbována v proximálním tubulu
- Významne znížené pri vysokej koncentrácii Al v plazme
- Vylučování Al ledvinami se může zvýšit až na 5,5 µmol/den (150 µg) [2]
- Renální poškození
- Plazmatické hladiny korel. s rizikem rozvoje toxicity [2]
- Malý kojenec má nezralé a nedostatečně funkční ledviny, proto se hliníku hůře zbavuje
Zažívací trakt
- Průměrný denní příjem dietou
- Okolo 10 mg [2]
- Příjem nad 1000 mg Al/den
- Retence
- V kostech a plicích [2]
- Kationty hlinité
- špatně vstřebávají
- Asi 0,1 %
- U dětí je absorpce vyšší [2]
- Průměrná absorpce z požitého Al
- 0,5 – 1 %
- Zbytek se vyloučí stolicí
Vstřebávání hliníku zvyšuje:
- Klesající pH zvyšuje průnik do krve [2]
- Vyšší obsah citrátu v dietě [2]
- Nízká zásoba železa v organismu [2]
- Diabetes mellitus [2]
- Laktoferrin ve stravě [2]
- Maltol [3]
- vitamin D [2] [3]
- Al využije stejný transp. systém jako pro Ca2+
- Zvyšoval obsah Al ve svalech a srdcích myší při konzumaci stravy s Al [3]
- Hormon příštitných tělísek [2] [3]
- Stim. synt. vit. D a res. Al z GIT [3]
- Málo Ca, Fe, Zn ve stravě [3]
Vstřebávání hliníku snižují:
- fosfáty
- Insoluble dialuminium triphospohate [3]
- fluoridy v dietě [2]
- Zvyšují vylučování Al do moči a stolice [3]
- aluminium hexafluorid
- Rozpustný komplex, který se neváže na transferin [3]
- Fe dostatečné tělní zásoby
- Kompetice o vazbu na transferin [3]
- Pektiny
Literatura:
[1] Schiebertová L. , Toxicita hlinitých iontů v rostlinné buňce, Praha, 2011, Bakalářská práce, Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta, Molekulární biologie a biochemie organismů, [Internet]. [citován 2012 srp 10]. Available z: kfrserver.natur.cuni.cz/studium/bakalar/prace/schiebertoval.pdf Děkuji autorce i její školitelce za tak podnětnou práci, která mne přivedla k mnoha zajímavým otázkám.
[2] [citován 2012 srp 12] ciselniky.dasta.mzcr.cz/CD_DS4/hypertext/AJCDF.htm
[3] Vitamin D and aluminum absorption. [Internet]. [citován 2012 srp 12]. Available z: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1336426/?page=1
[4] Jak detoxikovat hliník z těla a proč je to nezbytné?:: Úspěšná léčba [Internet]. [citován 2012 srp 17]. Available z: se-vas-tyka/jak-detoxikovat-hlinik-z-tela-a-proc-je-to-nezbytne/">www.uspesna-lecba.cz/co-se-vas-tyka/jak-detoxikovat-hlinik-z-tela-a-proc-je-to-nezbytne/
Alobal
- Slabá hliníková folie
- O tloušťce 6 - 200 µm
- Využíván k balení potravin, ale také při pečení či grilování.
- Testování alobalů
- Zda u nás prodávané hliníkové fólie jsou bezpečné
- V jakých případech existují rizika zvýšené expozice hliníkem při konzumaci takto balených potravin či v alobalu připravovaných pokrmů
- Všechny testované hliníkové fólie byly z hlediska legislativních požadavků bezpečné
- Uvedl Jan Jarolímek, ředitel Hygienické stanice hlavního města Prahy (dále jen "HSHMP")
- Ke zvýšenému uvolňování hliníku může docházet v případě nevhodného použití alobalu
- Již všechny testované potraviny mají určitý přirozený obsah hliníku
- Ke zvýšenému uvolňování hliníku dochází především při
- Vyšší teplotě
- Při jeho dlouhodobějším kontaktu (12 a více hodin) s kyselými a slanými potravinami [1]
- Určité rozdíly v uvolňování hliníku mohou být i mezi jednotlivými značkami alobalu
V alobalu neprovádějte:
- Zapékání ovoce nebo zeleniny
- Zapékání masa se zeleninou (kyselé pH)
- Pečení masa v soli (kyselé pH)
- Nemělo by se to spálit...
- Nezapékat marinované maso v octu / citronu
- Rozkrájené ovoce a zeleninu nebalit do alobalu [1]
- Využít raději plastovou folii /krabičku
- Vhodné krájet ovoce, zeleninu a připravovat svačinu až těsně před použitím [1]
- Alobal doba kontaktu by neměla překročit 4 h
- Plátkový sýr
- Vkládat raději do pečiva / ponechat v originálním obalu / v polyetylénovém (PE) sáčku
- PVC potravinové folie nejsou v případě sýrů obsahujících tuk vhodné. [1]
- Používat suroviny uchovávané v chladu
- Snížení uvolňování hliníku a případně i dalších látek z obalů
- Dodržovat upozornění výrobců alobalů o nevhodnosti použití pro silně kyselé a slané potraviny
- Obzvlášť při tepelné úpravě do alobalu zabalených kyselých a zároveň slaných potravin
- Např. pokrmů obsahující větší množství osolených rajčat
- Může vést ke zvýšenému uvolňování hliníku !!! [1]
Alobal lze bez problémů použít k
- Zakrytí pekáče při pečení či grilování [1]
Zdroje
[1] Ruprich, J. et al: IV Dietární expozice člověka – Řehůřková. I. et al.: CHEMON, SZÚ, 2011, ©1, Hliník