Vitamín B3 - niacin, nikotinamid, kyselina nikotinová
Synonyma
- Preventivní faktor pelagry
- PP-faktor
- Pellagra Preventive Faktor
- niacin
- kyselina nikotinová a její amid - Nicotinic acid
- Nesprávně vitamin B3 [2]
- 3-Pyridine Carboxamide
- 3-Pyridinecarboxylic Acid
- Acide Nicotinique
- Acide Pyridine-Carboxylique-3
- Amide de l'Acide Nicotinique
- Anti-Blacktongue Factor
- Antipellagra Factor
- Facteur Anti-Pellagre
- Niacina y
- Niacinamida
- Nicamid
- Nicosedine
- Nicotinic Acid Amide
- Nicotylamidum
- Vitamin PP
- Apelagrin
- Pellagrin
- Akotin
- Daskil
- Pelonin
- DALŠÍ
Historie
- V r. 1936 popsán [2]
Biochemie
Syntéza niacinu
- Prekursorem B3 je tryptofan
- 60 mg tryptofanu poskytne 1 mg niacinu [2]
- 50 % of daily niacin comes from the conversion of tryptophan to niacin
- In our livers [5]
- With the help of pyridoxine (vitamin B6) [5]
- B1 and B6
- When B1 and/or B6 are deficient, B3 can also become deficient. [11]
- Enzym chinolinátfosforibosyltransferasa, který je klíčový při k přeměně tryptofanu na NAD+, může být zablokován přebytkem leucinu [10]
Z niacinu dále
- nikotinamid
- Karboxylová skupina nahrazena skupinou karboxyamidovou (CONH2) [10]
- Dva koenzymy dehydrogenáz [10]
- NAD (nikotinamidadenindinukleotid)
- NADP (NADfosfát) [2]
- Involved in more than 50 different metabolic reactions [5]
- Poskytování energie tkáním, podobně jako vitaminy B6 a B2
- Key role in glycolysis
- Fatty acid synthesis
- Kyselina nikotinová zabraňuje uvolňování mastných kyselin z tukové tkáně
- Vede ke snížené tvorbě lipoproteinů VLDL, IDL a LDL, které nesou cholesterol [10]
- Deamination (nitrogen removal) of amino acids
- Formation of red blood cells
- Syntéza steroidů
- estrogen, progesterone, testosterone, corticosteroids [5]
- Reduces cholesterol levels in the blood [5]
- Metabolism of some drugs and toxicants [5]
Nikotinamid je součástí nikotinamidadenindinukleotidu (jeho oxidované formyNAD+ a redukované formy NADH) a jeho fosforečného esteru nikotinamidadenindinukleotidfosfátu(NADP+ a NADPH), které jsou koenzymy několika set různých enzymů.Oba koenzymy se účastní přenosu elektronů, např. v Krebsově cyklu. NAD je koenzymem prořadu dehydrogenas (více než 50 enzymů), které se podílejí na metabolismu tuků, sacharidůi bílkovin (AK). NADP se zúčastňuje dehydrogenačních reakcí, zvláště v metabolismuglukosy. Redukovaný NADPH má důležitou roli v přenosu vodíku do dýchacího řetězcea v syntéze tuků a steroidů. Niacin se vylučuje močí jako N1-methylovaný derivát. Přibiosyntéze a katabolismu těchto sloučenin vznikají různé deriváty niacinu, např. N1-methylnikotinamid (produkt katabolismu u člověka a zvířat) a N-methylnikotinová kyselna,která je produktem katabolismu rostlin a hub.Člověk má významnou, ale omezenou schopnost syntetizovat niacin složitým způsobemz tryptofanu pomocí enzymů obsahujících jako kofaktor vitamin B2 a B6. Udává se, že pro [13]
Význam
- Růst [2]
- Syntéza hormonů [2]
- Mírný antioxidační efekt [2]
- Role při snižování hladiny cholesterolu a lipidů v krevním séru [2]
- Normal brain function
- Health of skin, tongue, and digestive tract tissues
Využití
- V některých východních a asijských zemích jako přídavek ke zlepšení barvy mletého masa
- kyselina nikotinová reaguje s hemoglobinem a myoglobinem za vzniku barevného komplexu [7]
- Mleté maso na pohled kvalitnější a žádanější
- V Evropě není použití niacinu k tomuto účelu dovoleno [7]
- Použití. V některých zemích se nikotinová kyselina přidává do bílé pšeničné mouky a dalších
Indikace
Pellagra
- Both niacin and niacinamide are approved [5]
- Niacinamide doesn’t cause “flushing”
- Redness, itching and tingling [5]
- Helpful for the neuroses and psychoses described as the "dementia of pellagra" [5]
High cholesterol
- Only niacin (nicotinic acid [5] ) , not niacinamide
- Typically 500 mg or higher [5]
- 2 grams a day of nicotinic acid
- Usually 50-100 mg 2xd, increase slowly over 2-3 weeks to 1500-2500 mg [5]
- Significant reductions in triglyceride levels
- Lower the LDL
- Raise the HDL [5]
Possibly effective
Osteoarthritis
- Niacinamide seems to improve joint flexibility and reduce pain and swelling.
- Some people cut down painkilling medications [5]
Alzheimer’s disease
- Higher amounts of niacin from food and multivitamin sources seem to have a lower risk of getting Alzheimer’s disease [5]
- no evidence that taking a stand-alone niacin supplement helps [5]
Atherosclerosis
Diarrhea by cholera
Diabetes, types 1 and 2.
Cataracts
Psychiatrické stavy
- Helpful in reversing:
- Hallucinatory experience [5]
- Delusional thinking [5]
- Wide mood and energy shifts of some psychological disturbances
- Some studies show promising results in treatment of:
- Schizophrenia [5]
Další stavy
- Fatigue
- Irritability
- Digestive disorders
- Diarrhea
- Constipation
- Indigestion
- May also stimulate extra hydrochloric acid production
- Via vylití histaminu a aktivace histaminových rec. ?
- Greater ability to handle stress
- Vyšší produkcí kortikoidů ?
Insufficient evidence
Attention deficit-hyperactivity disorder (ADHD)
Migraine headache
Dizziness
Depression
Alcohol dependence
Improving orgasm
- A co vyšší potence při zlepšené produkci steroidiních hormonů ?
Acne
Další možnosti
- Leg cramps caused by circulatory deficiency [5]
- Meniere's syndrome associated with hearing loss and vertigo [5]
- Bell's palsy
- Trigeminal neuralgia
Dávky
- Cca 6.6 mg/ 1,000 calories [5]
- Potřeba vitaminu není přesně známá
- Závisí na mnoha faktorech
- Množství konzumovaných bílkovin
- tryptofanu a leucinu
- Odhad
- Dospělý člověk potřebuje denně min. 10 mg niacinu
- Cca 5,6-6,6 mg/1000 kcal potravy [13]
- DDD 18 m [2]
- Cca 150 g kuřecího masa [7]
- Cca běžná porci ryby [7]
- Minimální DDD cca 10 mg [2] 13 mg/d [5]
- AI 25-50 mg/d
- If minimum protein requirements are met [5]
Infants
- Adequate Intake (AI) [3] [11]
- The Recommended Dietary Allowances for vitamin B3 set in 1998 by the National Academy of Sciences are as follows [11]
- 0 - 6 months: 2 milligrams per day (mg/day) [3]
- 7 - 12 months: 4 mg/day [3]
Children
- Děti 0-6 měsíců 2 (mg NE/den)(NE = nikotinamid ekvivalent)(WHO 2004) [13]
- 7-12 měsíců 4
- 1 - 3 years: 6 mg/day [3] [11] (WHO 2004) [13]
- 4 - 8 years: 8 mg/day [3] [11]
- 9 - 13 years: 12 mg/day [3] [11]
- RDA for children 9-16 mg [5]
Adolescents and Adults
- Males age 14 and older: 16 mg/day [3] men at least 18 mg [5]
- Females age 14 and older: 14 mg/day [3] at least 13 mg [5]
- Males 9-13 years: 12 milligrams [11]
- Males 14 years and older: 16 milligram [11]
- Females 9-13 years: 12 milligrams [11]
- Females 14 years and older: 14 milligrams [11]
Těhotné a kojící
- DDD Vit. B3 těhotným 17 mg [1]
- 30 mg /d for women under 18 years of age [5]
- 35 mg /d for women over 18 years of age [5]
- Pregnant females of any age: 18 milligrams [11]
- Lactating females of any age: 17 milligrams [11]
Farmakokinetika
P. o. podání
Absorbce
- 60-76% of dose
Peak plasma concentrations
- Po požití tbl. Niacor
- 30-60 min [6]
- Po požití tbl. Niaspan
- 4-5 h [6]
- Slightly higher in women than in men [6]
Bioavailability kožní podání
- 80 to 90% of the polar compounds
- Rapidly penetrated the skin [6]
- Methyl nicotinate
- Ethyl nicotinate
- Less polar compounds
- Penetrated skin very slowly
- Hexyl nicotinate
- Benzyl nicotinate
- Nicotinate
- Showed very little penetration [6]
- Nicotinic-acid, methyl nicotinate, benzyl nicotinate
- Penetrated skin with the stratum corneum removed with equal efficiency [6]
Mouse skin
- Methyl nicotinate
- Ethyl nicotinate
- Can effectively bypass the stratum corneum barrier
- nicotinic acid and the other compounds
- Cannot bypass the stratum corneum barrier [6]
- Skin transport
- Rate limiting step in the skin absorption of these compounds
Human skin
- Nicotinates have higher affinity for the stratum corneum than for viable tissue
Distribuce v organismus
- Liver
- Kidney
- Adipose tissue
- Milk in humans
Metabolismus
- Women may exhibit greater antilipemic response to niacin than men
- Niacin and its metabolites are rapidly eliminated in the urine
- 60 to 76%
- Up to 12% was recovered as unchanged niacin after multiple dosing
- Syntéza nicotinic acid in Humans
- Z tryptophanu
- Gut flora
- no deamidation of nicotinamide to nicotinic acid in the gut
- Nicotinamide is rapidly absorbed in stomach and small intestine
- Erythrocytes
- Take up the acid by a sodium dependent saturable transport
- Blood-brain barrier
- Acid and the amide are able to pass
- Separate systems for uptake have been identified
- Brain cells
- High affinity for nicotinamide, but not for nicotinic acid
- Nicotinamide
- Main substance that is transported between the different tissues as a precursor of NAD synthesis
- Liver, kidneys, brain and erythrocytes
- Prefer nicotinic acid as a precursor for NAD synthesis
- Testes and ovaries
- Prefer nicotinamide
- NAD nucleosidase
- Cleaves NAD with nicotinamide as one of the products
- Can be deamidated to form nicotinic acid
- Re-converted to NAD
- Methylated and released via urine
- Excretion of the amide (and its metabolites)
- More extensive compared to the acid
- Doses (500 mg/kg bw) of niacin or niacinamide were given by intraperitoneal injection to female Sprague-Dawley rats
- Compounds were excreted largely unchanged in the urine
- Doses (5 mg/kg bw)
- N1-methylnicotinamide main excretory product of niacinamide
- Small amounts of niacinamide and pyridone derivatives
- Injected niacin
- About equal amounts of N1-methylnicotinamide and nicotinuric acid were excreted
- Small quantities of niacin, niacinamide, nicotinamide N-oxide, and pyridone derivatives [6]
Deficience
Výskyt
- Potrava lidí skládá hlavně z kukuřice
- Neobsahuje využitelný vitamín B3 [10]
- Form which cannot be absorbed from the intestine
- Except when it has been treated with alkali, as happens in the preparation of tortillas /Indians in ash [11]
- In diets with niacin intake below 7.5 mg/d
- často chybí i
- vitamin B1, vitamin B2, and other B vitamins
- protein
- Iron [5]
- Affects every cell, especially in those systems with rapid turnover
- Skin
- Gastrointestinal tract
- Nervous system [5]
Diagnostika
- Evaluating the patient's response to increased amounts of niacin [12]
- no chemical tests available to definitively diagnose pellagra [12]
Pelagra - nemoc „drsné kůže“
- „pelle agra“ = „hrubá pleť“ in Italian [2]
- Popis od r. 1735
- Dnes se prakticky neobjevuje [2]
- "three Ds"
- Diarrhea, dermatitis, and dementia [5]
- The fourth D was death [5]
- Historically has been a problem of corn-eaters [5]
Kůže
- 1. skin's sensitivity to light
- Skin becomes rough, thick, and dry, darkly pigmented
- Areas of hot and sweaty skin
- Exposed to sun
- "redneck" of fieldworkers [5]
- Skin eruptions [5]
- Kůže je na končetinách, zejména na loktech, krku a kolenou začervenalá
- Později zhnědne a vytvářejí se na ní puchýřky [7]
- Na rukách, vnitřních stranách končetin, krku a tváři se objevují symetrická zarudnutí, otoky a odlupování pokožky, pokožka velmi zdrsní. [8]
Psychika
- V našich podmínkách se počáteční projevy nedostatku niacinu projevují spíše nespavostí, podrážděním, nepokojem, těkavostí, rozptýleností, neschopností se soustředit. [9]
- Disturbed or hyperactive behavior in children might signal a deficiency of niacin and other B vitamins. [12]
- Anorexia - nechutenství [5]
- Irritability [5] podrážděnost [9]
- Insomnia [5] nespavostí
- Headaches - bolesti hlavy [5]
- Extreme anxiety [5]
- Depression to full-blown psychosis [5]
- Příznaky demence a schizofrenie [7]
- Halucinace [7]
- Celkovou nervozitou [7]
- Ztráta paměti [9] memory loss, confusion [12]
- Alergie na světlo, jasné barvy a hudbu [9]
- Těžké psychické stavy, halucinace, melancholie [9]
Zažívání
- Jahodově zabarvený jazyk, zánět jazyka, zánět dutiny ústní
- Jazyk je hladký a suchý, nápadně červený (vzhledu hovězího masa) [10]
- Zvýšené slinění
- Sore, red tongue, canker sores
- Tender gums
- The mouth and tongue, and sometimes the vagina, become increasingly thick, swollen, and red. Abdominal pain and bloating occur, with nausea and vomiting, and bloody diarrhea to follow. [12]
- Niacin v lokální terapii dyspareunie - attrofické vaginitidy ???
- Mohl by via uvolnění histaminu zvýšit lok. prokrvení a zlepšit stav sliznic i jinými mechanismy ???
- Bad breath
- Lack of stomach acid production (achlorhydria)
- Decrease in fat digestion
- Lower availability from food absorption of the fat-soluble vitamins
- A, D, and E [5]
- špatným trávením
- Zácpy, průjmy [9]
- Hnilobně páchnoucími průjmy
- Indigestion [5]
- Nausea - nevolnosti
- Vomiting - zvracení
- Křečovité bolesti břicha [9]
Celkový stav
- Revmatismus
- Decreased energy production [5]
- Na pohled apatické, mají unavený vzhled, jsou vyhublí [7]
- Weakness and general fatigue [5] svalovou slabostí
- Tremor rukou [9]
Untreated pellagra
- Progressing over the course of several years
- Ultimately fatal due to complications:
- Infections
- Massive malnutrition brought on by continuous diarrhea
- Blood loss due to bleeding from the gastrointestinal tract
- Severe encephalopathic syndrome [12]
- Stiffness of the arms and legs
- Resistance to attempts to move the limbs
- Involuntary sucking and grasping motions [12]
- Death in convulsions [5]
Terapie pellagry
- vitamin B3 supplements
- Good protein intake
- Niacinamide
- Orally
- 300-500 mg each day
- Injection
- When diarrhea would interfere with its absorption
- 100-250 mg of niacinamide by injection 2-3xd
- Maintenance dose of niacin
- + appropriate changes in the diet
- + other B-complex vitamins as well [12]
Zvýšená potřeba / přispívajcící faktory vzniku
- Těhotné a kojící ženy [2]
- Při chronické dialýze
- Pozorovány nízké krevní hladiny [2]
- Poor diet
- Alcoholism
- Carcinoid tumors [5]
- After physical exercise
- Athletes require more
- Stress
- Illness
- Tissue injury
- People who eat much sugar or refined, processed foods [5]
- Zejména v oblastech, kde je klíčovou složkou potravy kukuřice (Mexiko)
- niacin obsahuje, ale je obtížné ho z ní v dostatečném množství získat [7]
- Lidé trpící genetickou poruchou metaboslismu tryptofanu [7]
- Při horečkách, infekcích [10]
- Ve stáří [10]
- Při zvýšené psychické a fyzické námaze [10]
- Při kouření [10]
- Při vedrech, mrazech [10]
- Znečištěném ovzduší [10]
- Intestinal problems, including chronic diarrhea, inflammatory bowel disease, and irritable bowel diseasecan all trigger vitamin B3 deficiency. [11]
- Tryptophan deficiency
- In individuals with poor overall protein intake [11]
- Hartnup disease [12]
- Disordered absorption of amino acids from the intestine and kidney
- Diabetes
- Vitamin B3 is often found in combination with other B vitamins including:
- thiamine
- riboflavin
- pantothenic acid
- pyridoxine
- Cyanocobalamin
- folic acid [4]
- Cca 13 mg/100 g [2]
- Poultry - krůtí maso [10]
- Fish - tuňák [10]
- Játra - nejlepší zdroj
- Až 23 mg/100 g ve formě amidu [2]
- Milk and eggs
- Because of their levels of tryptophan [5]
- Především ve formě kyseliny nikotinové
- Pšeničná mouka
- Cca 1 mg/100 g [2]
- Celozrnná mouka více
- Cereálie -whole grains [5]
- Hůře využitelný [2]
- Milling and processing of whole grains can remove up to 90 % of the niacin [5]
- Pekařské kvasnice - Yeast [5]
- Až 20 mg/100 g [2]
- Peanuts [5]
- Dried beans and peas [5]
- Wheat germ [5]
- Avocados [5]
- Dates [5]
- Figs [5]
- Prunes [5]
- Semena slunečnice [10]
- Fazole a hrách [10]
- Přítomen v listové zelenině, brokolici i mrkvi [10]
- 1l piva
- 45 % DDD vitamínu B3 [7]
- 20 % DDD vitamínu B2
- 31 % DDD vitamínu B6
- Až 52 % DDD kyseliny listové - B9 [7]
- Niacin and niacinamide can make allergies more severe
- Cause histamine release [5]
- Vasodilation 10-20 minutes [5]
- Skin flushing - doses of 50 mg and more [3]
- Headaches
- Some people taking niacin experience sedation rather than stimulation [5]
- Burning, tingling, itching, and redness of the face, arms, and chest [5]
- Stomach upset
- Intestinal gas
- Dizziness
- Pain in the mouth [5]
- Might make gallbladder disease worse [5]
- Starting with small doses of niacin
- 325 mg of aspirin before each dose of niacin
- Taken regularly body gets used to
- Stores of histamine are reduced [5]
- Avoid large amounts of alcohol while taking niacin [5]
- Niacinamide or nicotinamide will not produce this reaction [5]
- Only niacine [5]
- Nad 3 g /d niacinu ::
- Liver problems [5]
- Gout - dna [5]
- Ulcers of the digestive tract [5]
- Loss of vision [5]
- High blood sugar [5]
- Irregular heartbeat and other [5]
- Skin rashes [3]
- Similar side effects can happen with large doses of niacinamide [5]
- Stroke risk in people taking niacin [5]
- Large study with high doses of niacin
- 2x vyšší riziko IM [5]
- Toxická dávka
- 1,8 gramu na kilogram tělesné hmotnosti
- 80 kg muž = 144 g čistého niacinu [7]
- Toxicita: vysoké dávky působí dermatitidu a jsou hepatotoxické. Horní denní limit je
- B3 je stabilní vůči působení tepla, světla i kyslíku [2]
- Deficient in such nutrients as vitamins B1, B2, and B6, vitamin C, and iron, we cannot easily convert tryptophan to niacin [5]
- Many foods that are low in tryptophan are also low in niacin or, as in corn, the niacin is not readily available [5]
- Native Americans knew this and would soak corn in ash water before or after grinding to release the niacin. [5]
- Přebytkem leucinu [10]
- Potrava lidí skládá hlavně z čiroku (obsahuje příliš leucinu) [10]
- Nedostatkem B6 [10] B1 [11]
- Nedostatkem tryptofanu
- Small Lidé s depresí, nespavostí ??
- Ca, Cu, Na
- Některé deriváty pyridinu jsou antagonisty niacinu
- V potravinách např. 3-a 4-acetylpyridin
- Vznikají v reakcích neenzymového hnědnutí [13]
- úpravou stravy průměrné ztráty 20 % [2]
- Při úpravě živočišných zdrojů ztráty nižší než rostlinných [2]
- Even mild deficiencies in vitamin B12 can increase loss of vitamin B3 in the urine. [11]
- Isoniazid (INH)
- Medication used to treat tuberculosis, may cause a niacin deficiency [8]
- Azathioprine (Imuran) [8]
- Chloramphenicol (Chloromycetin) [8]
- Cycloserine (Seromycin) [8]
- Fluorouracil [8]
- Levodopa and carbidopa [8]
- Mercaptopurine (Purinethol) [8]
- Ca, A, Cu, Na
Zdroje
Niacin je v malém množství přítomen ve všech potravinách, zpravidla vevázané formě. Dobrým zdrojem niacinu jsou játra, ledviny, libové maso, drůbež, ryby,pšenice, ječmen, žito, zelný hrášek, kvasnice a listová zelenina.V potravinách živočišnéhopůvodu se vyskytuje převážně nikotinamid, převážně ve formě NAD a NADP. Mlékoobsahuje niacinu málo, maso a vejce poměrně dost. Nejvíce ho obsahují vnitřnosti.V potravinách rostlinného původu se vyskytuje převážně kyselina nikotinová. V obilovináchje značné množství niacinu, ale je především lokalizovaný v klíčcích a povrchové vrstvě,takže při mletí bílé mouky přechází většina do otrub. Bílá pšeničná mouka a také loupaná rýžemají obsah vitaminu jen asi 10 mg/kg. V kukuřici a čiroku je niacin pevně vázán namakromolekulární látky, zřejmě na glukosu glykopeptidu (jako 2-O-nikotinoyl-b-D-glukosaa je nevyužitelný, využitelnost asi jen 2 %, vařením se zvýší na 16 % a vařením kukuřices vápenným mlékem na 100 %, je to používáno v Mexiku). Luštěniny, ovoce, zeleninaa brambory jsou průměrně bohatým zdrojem niacinu. Bohatým zdrojem niacinu je praženákáva. Zelené kávové boby obsahují značné množství alkaloidu trigonellinu (Nmethylnikotinovékyseliny), který při pražení (t, H+, Cl-) degraduje na nikotinovou kyselinua CH3Cl. V pražené kávě je tedy obsah niacinu asi 25x vyšší než v zelené a činí kolem 50mg/100 g. Menší množství trigonellinu obsahují také obiloviny a luštěniny.Ve stravě západního typu jeho potřebu kryjí maso a masné výrobky asi ze 40 %, mléko z10 %, cereální výrobky z 20 % a brambory z 10 %. [13]
Živočišné produkty
Maso
Vnitřnosti
Rostlinné zdroje méně
Pivo
NÚ i u normálních dávek
Prevence NÚ
Flush a kožní reakce
Předávkování
Interakce
Bez vlivu
Absorpce nikotinamidu je zvýšena přítomností
Nikotinamid vzniká z tryptofanu více
Nikotinamid vzniká z tryptofanu méně / 0
Absorpce nikotinamidu je snížena přítomností
Antagonisté niacinu
Ztráty nikotinamidu
Hladiny nikotinamidu jsou sníženy
Nikotinamid snižuje absorpci
Stabilita. Niacin je nejstabilnější z B-vitaminů.Kyselina nikotinová je stabilní proti teplu,světlu, kyslíku, kyselinám i zásadám. Je stabilní při zahřívání ve vodných roztocích a takévelmi stabilní v kyselém i alkalickém prostředí. Nikotinamid je velmi stálý v neutrálnímprostředí. V kyselém i alkalickém prostředí se hydrolyzuje na nikotinovou kyselinu. Niacin jetedy stabilní při většině kulinárních úprav. Největší jeho ztráty mohou vznikat výluhem,zejména při použití slané vody (až 30 %). Pečením a smažením se může jeho dostupnost ještězvyšovat. U masa a masných výrobků činí ztráty obvykle 10 %, při zpracování mléka do 5 %.7. VitaminyDoc. P. Stratil, Ph.D, MENDELU Brno 174Značná část niacinu přechází do syrovátky. V zakvašovaných výrobcích se obsah niacinuzvyšuje působením mikroorganismů. Při pečení cereálií nepřesahují ztráty 10 %. Při použitíkypřících prášků do pečiva na bázi hydrogenuhličitanu amonného může se využitelnostniacinu zvyšovat. Při konzervování ovoce a zeleniny a při vaření brambor mohou ztrátypřevážně výluhem činit 30-40 %. [13]
Literatura:
[1] Vitamíny . In Poradenské centrum pro zrakově postižené [online]. Praha 7 : PROCES, spol. s r. o. , ? [cit. 2011-04-22]. Dostupné z WWW: < www.knivic.unas.cz/vitaminy.htm >.
[2] A-Z Slovník [Internet]. [citován 13. říjen 2013]. Dostupné z: www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92043.aspx
[3] Niacin: MedlinePlus Medical Encyclopedia [Internet]. [citován 13. říjen 2013]. Dostupné z: www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002409.htm
[4] Niacin (vitamin B3, nicotinic acid), Niacinamide - MayoClinic.com [Internet]. [citován 13. říjen 2013]. Dostupné z: www.mayoclinic.com/health/niacin/NS_patient-niacin
[5] Vitamins: Vitamin B3 -- Niacin [Internet]. [citován 13. říjen 2013]. Dostupné z: www.healthy.net/scr/article.aspx?Id=2125
[6] Niacin - PubChem [Internet]. [citován 13. říjen 2013]. Dostupné z: pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/summary/summary.cgi?cid=938
[7] Vitamín B3 (niacin) - Vitalion.cz [Internet]. [citován 13. říjen 2013]. Dostupné z: doplnky.vitalion.cz/vitamin-b3/
[8] Vitamin B3 (Niacin) | University of Maryland Medical Center [Internet]. [citován 13. říjen 2013]. Dostupné z: umm.edu/health/medical/altmed/supplement/vitamin-b3-niacin
[9] Vitamín B3 – Niacin [Internet]. [citován 14. říjen 2013]. Dostupné z: www.celostnimedicina.cz/vitamin-b3--niacin.htm
[10] Niacin – Wikipedie [Internet]. [citován 14. říjen 2013]. Dostupné z: cs.wikipedia.org/wiki/Niacin
[11] niacin-B3 [Internet]. [citován 14. říjen 2013]. Dostupné z: www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=83
[12] MoonDragon’s Health & Wellness: Pellagra [Internet]. [citován 14. říjen 2013]. Dostupné z: www.moondragon.org/health/disorders/pellagra.html
[13] Doc. P. Stratil, Ph.D, MENDELU Brno pp. 165-201